Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bekijk: Koningin aan de wandel op Texel

28 mei 2020 · Leestijd 4 min

De Waddeneilanden hebben koningin Máxima donderdagmiddag tijdens een werkbezoek aan Texel gevraagd hun ambassadeur te zijn in Den Haag. De koningin zou onder de aandacht moeten brengen dat de Wadden hulp nodig hebben, met name in de komende winter. Dat laatste begreep de koningin meteen. "Dat is voor u een dood deel van het jaar," aldus Máxima.

Het was burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog als voorzitter van het samenwerkingsverband De Wadden die het bijzondere beroep deed. "Wij doppen graag onze eigen boontjes, maar dit keer zijn de problemen door de coronacrisis groter dan anders. We zijn niet zielig maar we moeten wel hulp hebben, vooral om de leefbaarheid vast te houden. We zijn tenslotte geen openluchtmuseum", aldus een gepassioneerde Van Gent.

Koningin Máxima kwam juist naar Texel vanwege de bijzondere situatie op de Waddeneilanden, die voor 80 procent of meer van hun economie afhankelijk zijn van het toerisme. De gevolgen van de coronacrisis en de beperkende maatregelen die ook de komende maanden nog zullen gelden om verspreiding van het virus in te dammen, zijn dan ook zeer ingrijpend. Zo zullen bijvoorbeeld de groepsaccommodaties, die in juni waren volgeboekt met scholieren, dit jaar geen klanten hebben. Die hebben dus steun nodig om de winter te overleven.

Lees verder onder de foto's.

Hoogseizoen

Het toerisme op Texel is zich voorzichtig aan het herstellen zo hoorde de koningin, maar de anderhalve meter afstand die overal in acht moet worden genomen, heeft gevolgen voor de capaciteit op de veerboten en in de restaurants en hotels. De verdienmogelijkheden zijn daardoor ook weer beperkter. De winkels op de eilanden zijn qua capaciteit ingesteld op het hoogseizoen en de toeristen. De supermarkten bijvoorbeeld hebben anders dan op de 'wal' geen omzetstijging gezien, zo werd Máxima verteld.

Vakantiegevoel

Koningin Máxima kreeg donderdag bij aankomst op het zonnige Texel ook meteen een vakantiegevoel, verklapte ze tijdens een van de gesprekken die ze bij haar werkbezoek aan het Waddeneiland voerde. De plek waar ze werd ontvangen, een riant paviljoen aan het strand, hielp zonder meer mee.

De komst van de koningin bleef niet lang geheim. Dat was ook niet zo vreemd, vond burgemeester Michiel Uitdehaag, want ze kwam tenslotte met een hofauto met AA-nummerbord op de veerboot van Den Helder naar Texel. "Op de Waddeneilanden spreekt zoiets zich snel rond", wist zijn collega van Schiermonnikoog, Ineke van Gent.

De koningin verraste bij het strandpaviljoen niet alleen de daar uitwaaiende en zonnende toeristen, maar ook haar gesprekspartners die waren gelokt met de aankondiging dat een minister zou komen. Uitdehaag had niet gezegd wie, om te voorkomen dat zou worden rondgevraagd in Den Haag. "Niemand die er ook naar vroeg", zei hij na afloop over het leugentje om bestwil om een toeloop te voorkomen.

Blokje om

Bij haar tweede stop, in het centrum van Den Burg, stonden echter al wat mensen te wachten en het aantal belangstellenden nam snel toe toen de koningin na afloop een blokje om ging lopen, door de smalle winkelstraat, waar de boa's hun uiterste best moesten doen het publiek op afstand te houden. 

"Anderhalve meter is best moeilijk", had Máxima eerder al opgemerkt. Thuis had ze een stok van die lengte, waarmee ze haar dochters af en toe bij de les hield door ze te laten zien hoeveel afstand het is. Bij de korte koninklijke wandeling, de eerste sinds de coronamaatregelen, was het moeilijk te handhaven. De uitstapjes zullen daarom niet snel weer worden ingevoerd.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--