Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Belgisch koningspaar moet staatsbezoek onverwacht wijzigen

23 maart 2023 · Leestijd 2 min

Koning Filip en koningin Mathilde van België zijn deze week in Zuid-Afrika voor een staatsbezoek. Het programma van het staatsbezoek van het koningspaar is donderdag op het laatste moment aangepast, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN). De reden hiervoor zou tijdgebrek zijn.

Op twitter liet het Belgische hof weten dat het koningspaar woensdagavond veilig is geland in Pretoria! 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het koningspaar werd op de luchtmachtbasis bij Pretoria verwelkomd door de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Naledi Pandor, en de premier van de provincie Gauteng, Panyaza Lesufi.

Welkomsceremonie

Filip en Mathilde werden vanochtend officieel welkom geheten tijdens een ceremonie met president Cyril Ramaphosa bij het Uniegebouw in Pretoria. 

Tekst gaat verder onder foto

Filip_Mathilde_Zuid-Afrika_ontvangst
Filip_Mathilde_Zuid-Afrika_ontvangst

Onder vuur

Die werd echter geannuleerd wegens tijdgebrek, maar volgens HLN kan de afzegging van het perspraatje ook te maken hebben met de instabiele politieke situatie in Zuid-Afrika.

De bedoeling was dat er tussen 11.45 en 12.00 uur een persconferentie werd gegeven door Filip en de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.

De president ligt al een tijd onder vuur wegens vermeend wanbeleid en corruptie. Het volk wil dat de 70-jarige regeringsleider aftreedt.

Tekst gaat verder onder foto's.

Filip_Zuid-Afrika_ontvangst
ANP-465599008

Volgens de Belgische krant heeft de situatie in Zuid-Afrika nog meer gevolgen voor het programma van donderdag. Zo zou het staatsbanket in de avond kleinschaliger worden en zou ook een bezoek aan het Freedom Park zijn uitgesteld.

Het is het eerste Belgische staatsbezoek aan Zuid-Afrika en het eerste aan een Afrikaans land sinds 1979. Toen reisde koning Boudewijn af naar Ivoorkust en Kameroen. Voor koning Filip en koningin Mathilde tot en met zondag in Zuid-Afrika. 

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--