Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Belgische koninklijke familie bij Te Deum

22 juli 2020 · Leestijd 3 min

Koning Filip, zijn vrouw koningin Mathilde en hun vier kinderen zijn de Belgische nationale feestdag dinsdag traditioneel begonnen met het bijwonen van de dankdienst, het zogenoemde Te Deum, in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel.

De dienst begon om 10.00 uur met drie minuten stilte als eerbetoon aan iedereen die de afgelopen maanden het slachtoffer werd van het coronavirus. De kerk zat vanwege de coronacrisis aanmerkelijk minder vol dan anders. Er was slechts plaats voor maximaal tweehonderd gasten in plaats van zeshonderd.

Alle leden van het gezin hadden bij aankomst en tijdens de dienst ook een mondkapje op. Pas na afloop, toen er buiten voor de toegestroomde pers geposeerd moest worden voor de trappen van de kathedraal, gingen de kapjes af.

Lees verder onder de foto's.

Alternatieve samenkomst

Filip, Mathilde en hun kinderen Elisabeth, Gabriel, Emmanuel en Eléonore hebben zich later dinsdag nog een keer laten zien, onder meer voor een alternatieve samenkomst op het plein voor het Koninklijk Paleis, waarbij de 'helden van de coronacrisis' worden gehuldigd én aandacht wordt besteed aan de 75e verjaardag van de bevrijding.

Koningin Mathilde had zich voor de gelegenheid omgekleed in een ontwerp van Dries van Noten.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koning Filip van België sprak tijdens de ceremonie zijn dank uit voor het zorgpersoneel. "Allereerst bedanken we op deze nationale feestdag de hoeders van onze levens: het zorgpersoneel, de veiligheidsdiensten en de civiele bescherming - en al wie in deze moeilijke tijden heeft bijgedragen tot ons samenleven", sprak de koning tijdens de ceremonie op het plein voor het Koninklijk Paleis.

Tijdens de ceremonie werden de 'helden van de coronacrisis' gehuldigd en werd aandacht besteed aan de 75e verjaardag van de bevrijding. Zo'n tweehonderd genodigden waren aanwezig bij het alternatief voor het traditionele defilé. "Jammer genoeg moeten we dit jaar het traditionele militair defilé missen. Ik hou me eraan het leger te bedanken voor zijn efficiënte bijdrage aan het beheren van de crisis."

Filip sprak ook zijn dank uit voor iedereen die heeft bijgedragen aan de bevrijding. "En brengen we hulde aan wie voor ons heeft gestreden en zich heeft opgeofferd. Wat de genodigden op het Paleizenplein vandaag gemeen hebben, is dat ze alles hebben gegeven, hun leven op het spel hebben gezet, zichzelf hebben overstegen."

Bezoek verzorgingshuis

BezoekverzorgingshuisBelgie.jpg

In het Limburgse dorp Alken en Morlanwelz in Henegouwen bezocht koning Filip met het hele gezin na de toespraak twee woonzorgcentra, die allebei zwaar door de coronacrisis werden getroffen. Daar vertelde koningin Mathilde ook dat haar kinderen tijdens de lockdown tussen de 300 en 400 ouderen hebben opgebeld, zo twittert Wim Dehandschutter van Het Nieuwsblad.

Voor de derde keer kleedde koningin Mathilde zich om op de feestdag om.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--