Laurent, de rebelse prins
In veel koningshuizen vind je wel iemand die moeite heeft om zijn draai te vinden. In België is dat prins Laurent, de broer van koning Filip. Hij valt op door de schandalen waarin hij verwikkeld raakte, zijn eigenaardige acties en zijn ongelukkige uitspraken.
Vanaf zondag 16 juni zendt de EO de vierdelige serie 'Laurent - de rebelse prins' uit. Deze documentairereeks gaat over het leven van de meest besproken prins van het Belgisch koningshuis. De afleveringen vind je hier.
Ongelukkige uitspraken
Tijdens zijn openbare optredens deed prins Laurent door de jaren heen vaak ongelukkige uitspraken. Toen hij in 2015 met zijn vrouw Claire een bezoek bracht aan een huis van ‘Renovassitance’, een organisatie die huizen verbouwt voor mensen met financiële problemen, was de prins plots gefascineerd door het rastakapsel van een journalist. Hij vroeg hem: "Rook jij ook wiet? Want mensen met rasta’s gebruiken dat nogal hè?"
Ingevroren hond
Vanwege zijn grote liefde voor honden kreeg Laurent de bijnaam 'prins Woef’. Toen in 2009 zijn Berner Sennenhond plotseling overleed, had de prins geen tijd om afscheid te nemen. Laurent besloot zijn hond in te laten vriezen. Na een paar maanden heeft hij zijn hond weer laten ontdooien om hem een laatste groet te brengen.
Lees verder onder de foto.
Praten met dieren
In 2013 sprak prins Laurent met zijn vrouw Claire over zijn grote droom: spreken met alle dieren ter wereld. "Kan jij je even inbeelden wat de intellectuele rijkdom zou zijn om te kunnen spreken met een inktvis, een mug, een vogel, een walvis?" zei de prins op de website van zijn stichting voor dierenwelzijn. "Wat een geluk en wat een intellectuele verrijking zou dat zijn."
Oeps! Kind vergeten
Tijdens zijn speech op een gala-avond van de Koning Boudewijnstichting maakte prins Laurent een flinke fout. Toen hij samen met Claire op het podium stond had hij het in zijn toespraak over "onze twee kleine talentjes", terwijl hij en prinses Claire drie kinderen hebben: Louise, Nicolas en Aymeric. Oeps!
Telefoneren tijdens defilé
Tijdens officiële plichtplegingen maakte Laurent soms een afwezige indruk. Onder meer tijdens een defilé op de Belgische nationale feestdag in 2019 was dit het geval.
Lees verder onder de foto.
De prins werd door zijn echtgenote prinses Claire gemaand te stoppen met telefoneren tijdens het voorbijtrekken van militairen en civiele diensten op het plein voor het Koninklijk Paleis in Brussel.
Lees verder onder de post.
'Prins Plankgas'
Of Laurent de aanwezigheid van de pers altijd fijn vond was te betwijfelen. Vroeger stond Laurent vanwege zijn voorkeur voor snelle auto's bekend als 'Prins Plankgas'. Hij werd door een camera gefilmd toen hij zonder gordel achter het stuur zat. Nog in 2021 werd de prins betrapt terwijl hij een ritje maakte in zijn oude Porsche, waarvan het keuringsbewijs al ruim zeven jaar verlopen was. Volgens Laurent moest een camera hem hebben vastgelegd tijdens een ritje naar de garage met de oldtimer, die vrijwel altijd binnen staat. Ook pakte hij tijden een bezoek aan de nieuwe Porschegarage in Mechelen de camera van een journaliste en zei: "Vindt u het leuk als ze u zo filmen? Ga eens hier staan, dan zal ik u eens filmen."
Strafkorting
In België mogen leden van het koningshuis die een 'dotatie' (inkomen) van de regering ontvangen, zich niet in politieke zaken mengen. Tot ergernis van de regering had Laurent door de jaren heen op eigen houtje ontmoetingen met buitenlandse bestuurders of diplomaten. Zo bezocht hij in 2017 een herdenking op de Chinese ambassade, waar het 90-jarig bestaan van het Chinese leger werd herdacht. De prins poseerde hier in zijn marine-uniform, wat hem kwam te staan op een strafkorting op zijn inkomen.
Moeilijke jeugd
De lijst met 'fratsen' van Laurent is lang, maar we moeten ook bedenken dat het niet altijd meevalt een 'overbodige' royal te zijn, zoals Laurent. In die positie sta je vaak in de schijnwerpers, zonder dat je een grote taak wacht. In zijn jeugd voelde de prins zich niet gezien door zijn ouders. In de tv-documentaire Paola, côté jardin uit 2022 blikken de huidige koning Filip, zijn broer Laurent en hun zus Astrid terug op hun jonge jaren.
Lees verder onder de foto's.
Hun ouders, Albert en Paola, zaten bij hun buitenechtelijke partners, terwijl de kinderen werden achtergelaten bij gastgezinnen, gouvernantes of in een internaat. Later groeiden hun ouders weer naar elkaar toe, maar daaraan gingen – ook voor Laurent – moeilijke, ontwrichtende jaren vooraf.
Lees verder onder de foto's.
Leven in rustiger vaarwater
De laatste jaren is het leven van prins Laurent en zijn gezin gelukkig in een wat rustiger vaarwater terechtgekomen. In de documentairereeks 'Laurent - de rebelse prins' komt zijn turbulente leven uitgebreid aan bod. Zelf kijkt Laurent liever vooruit, liet hij aan de VRT weten. Daarom werkte hij niet mee aan de serie. In de film wordt uit de doeken gedaan hoe ontwrichtend zijn jeugd met afwezige ouders was.
Lees verder onder de foto's.
De rebelse prins heeft inmiddels rust gevonden bij prinses Claire en wil zijn kinderen een beter leven geven, waarin ze zelf keuzes mogen maken. "Het gaat goed met mij, beter. Ik ben blij als iedereen rond mij blij is", zegt hij op de website van de Belgische omroep. In een interview met de krant Het Laatste Nieuws meldt de prins dat hij zich aan het voorbereiden is voor een "nieuw leven" in het buitenland. "In de tijd die ik nog heb voor ik sterf, wil ik iets bereiken waar mijn kinderen trots op zullen zijn".
Foto's: ANP