Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Belgische prins 'op overschot' Laurent worstelde lang met zijn rol

27 juni 2023 · Leestijd 5 min

In veel koningshuizen vind je wel iemand die moeite heeft om zijn draai te vinden. De Belgische prins Laurent, de broer van koning Filip, kwam jarenlang ongelukkig in het nieuws. Het 'zwarte schaap' van de koninklijke familie viel vooral op door zijn voorliefde voor snelle auto's en de schandalen waarin hij verwikkeld raakte. Maar de laatste jaren lijkt het beter met hem te gaan.

Tijdens zijn openbare optredens deed prins Laurent door de jaren heen vaak ongelukkige uitspraken. Toen hij in 2015 met zijn vrouw Claire een bezoek bracht aan een huis van ‘Renovassitance’, een organisatie die huizen verbouwt voor mensen met financiële problemen, was de prins plots gefascineerd door het rastakapsel van een journalist. Hij vroeg hem: "Rook jij ook wiet? Want mensen met rasta’s gebruiken dat nogal hè?"

Ingevroren hond

Vanwege zijn grote liefde voor honden kreeg Laurent de bijnaam prins ‘Woef’. Toen in 2009 zijn Berner Senner plotseling overleed, had de prins geen tijd om afscheid te nemen. Laurent besloot zijn hond in te laten vriezen. Na een paar maanden heeft hij zijn hond weer laten ontdooien om hem een laatste groet te brengen.

Filip Laurent Albert herdenking februari 2023
Koning Filip, prins Laurent en hun vader, de vroegere koning Albert, bij een herdenking van leden van de koninklijke familie, in februari van dit jaar.

Praten met dieren

In 2013 sprak prins Laurent met zijn vrouw Claire over zijn grote droom: spreken met alle dieren ter wereld. "Kan jij je even inbeelden wat de intellectuele rijkdom zou zijn om te kunnen spreken met een inktvis, een mug, een vogel, een walvis?" zei de prins op de website van zijn stichting voor dierenwelzijn. "Wat een geluk en wat een intellectuele verrijking zou dat zijn."

Oeps! Kind vergeten

Tijdens zijn speech op een gala-avond van de Koning Boudewijnstichting maakte prins Laurent een flinke fout. Toen hij samen met Claire op het podium stond had hij het in zijn toespraak over "onze twee kleine talentjes", terwijl hij en prinses Claire drie kinderen hebben: Louise, Nicolas en Aymeric. Oeps!

Eind 2015 bezocht Laurent een tentoonstelling over stripverhalen. De prins verzamelt cartoons over zichzelf en heeft dan ook een duidelijke mening over het onderwerp. Terwijl hij wijst naar de heupen van een aanwezige vrouw meldt hij aan de tekenaar:  "Hier dit is meer vrouwelijk. Ik heb dat zeer graag, waarom tekent u ze niet zo?"

Prins Laurent parade 2019 telefoon
Tot ongenoegen van zijn echtgenote en zijn broer zit Laurent tijdens een defilé te telefoneren.

Telefoneren tijdens defilé

Tijdens officiële plichtplegingen maakte Laurent soms een afwezige indruk. Onder meer tijdens een defilé op de Belgische nationale feestdag in 2019 was dit het geval. De prins werd door zijn echtgenote prinses Claire gemaand te stoppen met telefoneren tijdens het voorbijtrekken van militairen en civiele diensten op het plein voor het Koninklijk Paleis in Brussel.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Prins Plankgas'

Of Laurent de aanwezigheid van de pers altijd fijn vond was te betwijfelen. Vroeger stond Laurent vanwege zijn voorkeur voor snelle auto's bekend als 'Prins Plankgas'. Hij werd door een camera gefilmd toen hij zonder gordel achter het stuur zat. Nog in 2021 werd de prins betrapt terwijl hij een ritje maakte in zijn oude Porsche, waarvan het keuringsbewijs al ruim zeven jaar verlopen was. Volgens Laurent moest een camera hem hebben vastgelegd tijdens een ritje naar de garage met de oldtimer, die vrijwel altijd binnen staat. 

Ook pakte hij tijden een bezoek aan de nieuwe Porschegarage in Mechelen de camera van een journaliste en zei: "Vindt u het leuk als ze u zo filmen? Ga eens hier staan, dan zal ik u eens filmen."

Het valt niet altijd mee om een 'overbodige' royal te zijn

In België mogen leden van het koningshuis die een 'dotatie' (inkomen) van de regering ontvangen, zich niet in politieke zaken mengen. Tot ergernis van de regering had Laurent door de jaren heen op eigen houtje ontmoetingen met buitenlandse bestuurders of diplomaten. Zo bezocht hij in 2017 een herdenking op de Chinese ambassade, waar het 90-jarig bestaan van het Chinese leger werd herdacht. De prins poseerde hier in zijn marine-uniform, wat hem kwam te staan op een strafkorting op zijn inkomen. 

Moeilijke jeugd 

De lijst met 'fratsen' van Laurent is lang, maar we moeten ook bedenken dat het niet altijd meevalt een 'overbodige' royal te zijn, zoals Laurent. In die positie sta je vaak in de schijnwerpers, zonder dat je een grote taak wacht. In zijn jeugd voelde de prins zich niet gezien door zijn ouders. in de tv-documentaire 'Paola, côté jardin' uit 2022 blikken de huidige koning Filip, zijn broer Laurant en hun zus Astrid terug op hun jonge jaren.

Ouders met Filip, Astrid en Laurent
Foto uit 1964 van Albert en Paola met hun drie kinderen. Laurent zit op schoot bij zijn moeder.
Prins Laurent Efteling 1967
Prins Laurent met zijn moeder, prinses Paola, in de Efteling in Kaatsheuvel, in juni 1967.

Hun ouders, Albert en Paola, zaten bij hun buitenechtelijke partners, terwijl de kinderen werden achtergelaten bij gastgezinnen, gouvernantes of in een internaat. Later groeiden hun ouders weer naar elkaar toe, maar daaraan gingen – ook voor Laurent – moeilijke, ontwrichtende jaren vooraf. 

Laurent Astrid Filip in Senaat 2006
Prins Laurent, prinses Astrid en kroonprins Filip in de Belgische senaat (2006).
Prins Laurent 2013
Prins Laurent in 2013.

Leven in rustiger vaarwater

De laatste jaren is het leven van prins Laurent en zijn gezin gelukkig in een wat rustiger vaarwater terechtgekomen. In de recente Belgische documentaireserie 'Prins op overschot' (Canvas) kwam zijn turbulente leven uitgebreid aan bod. Zelf kijkt Laurent liever vooruit, liet hij aan de VRT weten. Daarom werkte hij niet aan de serie mee. In de film wordt uit de doeken gedaan hoe ontwrichtend zijn jeugd met afwezige ouders was. 

Prins Laurent prinses Claire prinses Louise 2005
Laurent en Claire poseren met hun dochter Louise tijdens een fotosessie in 2005.
Prins Laurent en gezin
Prins Laurent met zijn gezin.

De prins heeft rust gevonden bij prinses Claire en wil zijn kinderen een beter leven geven, waarin ze zelf keuzes mogen maken. "Het gaat goed met mij, beter. Ik ben blij als iedereen rond mij blij is", zegt hij op de website van de Belgische omroep. Hij heeft er alles aan gedaan om zijn dochter Louise (19), en zijn zonen Nicolas en Aymeric (een tweeling van 18) een betere jeugd te geven. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--