Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Berlijn wacht op moderne en elegante Máxima

5 juli 2021 · Leestijd 3 min

Mode- en stijlliefhebbers komen volgens de Berliner Morgenpost tijdens het maandag beginnende staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Duitsland pas echt aan hun trekken bij het staatsbanket en het concert van het Koninklijk Concertgebouworkest dat het koningspaar dinsdagavond aanbiedt. Dat voorspelt althans de Berliner Morgenpost. 'Zoals bekend wordt de kleding van koningin Máxima door de modepers regelmatig geprezen als modern en elegant', aldus de Berlijnse krant in een voorbeschouwing op het bezoek.

De Berliner Morgenpost concentreert zich graag op het uiterlijk vertoon. De lezers kregen ook een handleiding met details over waar en wanneer de koninklijke bezoekers in de stad te zien zijn. Dit tot grote schrik van degenen die het bezoek voorbereidden. Er was juist gevraagd om geheimhouding van het programma. Heel ongebruikelijk maar in coronatijd gewenst om te voorkomen dat zich veel mensen verzamelen op de plekken die het koningpaar aandoet tijdens het driedaagse verblijf. Op de ambassade waren dan ook heel wat boze gezichten toen de krant op de mat lag. 

Het koninklijk bezoek kan de oplettende Berlijner of bezoeker van het centrum van de stad – het is schoolvakantie en er zijn ook veel toeristen in de stad – echter moeilijk ontgaan. De televisie kwam maandagmorgen al met extra uitzendingen en zondag is op veel markante plaatsen een woud aan vlaggenmasten verschenen, met daaraan de Nederlandse driekleur.

Lees verder onder de foto's.

Ook staan op verschillende plaatsen dranghekken klaar, zoals bij de Neue Wache waar de kranslegging plaatsvindt en de Brandenburger Tor waar het koningpaar een korte wandeling maakt. 

Het publiek zal daarbij op flinke afstand worden gehouden en handen schudden zal er niet bij zijn, maar de Duitse autoriteiten zijn bang dat de schouwlustigen onderling geen of weinig afstand houden. Media is gevraagd om ook in het persvak een mondkapje te dragen. De Berlijnse coronacijfers zijn veel beter dan die van Nederland en de Duitse hoofdstad – zelf één van de zestien deelstaten – wil dat graag zo houden. 

'Duitsland is geen Nederland', werd opgemerkt bij de aan het bezoek voorafgaande briefing, 'Bondskanselier Angela Merkel is heel voorzichtig'. Dat laat zich aflezen in de strengere coronaregels en de beperkte toelatingen bij de verschillende programmaonderdelen. Ook voor de hofhouding overigens. 

Tekst: Hans Jacobs/RoyalBlogNL

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--