Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Betogingen in Spaanse steden voor vervolging Juan Carlos

19 oktober 2020 · Leestijd 2 min

Betogers zijn in 24 Spaanse steden de straat opgegaan om de vervolging te eisen van koning Juan Carlos. Zij zwaaiden daarbij met rood-geel-paarse republikeinse vlaggen. De demonstranten willen dat de 82-jarige vader van koning Felipe, uitgeweken naar de Verenigde Arabische Emiraten, wordt vervolgd wegens corruptie.

"We eisen de vervolging van onze corrupte koning en roepen op tot de vestiging van een republiek", zegt Juan Morillo (74), die samen met honderden demonstranten in Sevilla de straat op ging.

Hoewel Juan Carlos niet formeel onder verdenking staat, wordt er in Spanje en Zwitserland wel gekeken naar zijn betrokkenheid bij de verwerving van orders uit Saudi-Arabië voor de bouw van hogesnelheidstreinen. Spaanse ondernemingen haalden die opdrachten binnen. Daarmee is 6,7 miljard euro gemoeid.

Volgens de advocaat van de gepensioneerde koning, Javier Sánchez, staat hij ter beschikking van de justitiële autoriteiten als dat nodig mocht zijn.

In een enquête afgelopen maandag, uitgevoerd door een groep kranten van linkse signatuur, kwam naar voren dat bijna 41 procent van de Spanjaarden een voorkeur zou hebben voor een republiek. Bijna 35 procent is voorstander van de monarchie, bijna een kwart heeft geen uitgesproken voorkeur.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--