Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bezoek aan daklozenopvang kost koning zijn stropdas

21 januari 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander is dinsdag onverwacht langsgegaan bij het Zelfregiecentrum in Weert. Het bezoek aan de dak- en thuislozenopvang en dagbesteding liep echter anders dan de koning had verwacht, want het heeft hem zijn stropdas gekost.

Jozé Moonen knipte de das - met zijn voorzichtige toestemming - volgens de traditie af. Ze opende het centrum namelijk jaren geleden door een stropdas door te knippen en Jozé had dinsdag haar laatste werkdag. "De koning twijfelde wel even toen ik het hem vroeg", vertelde ze aan 1Limburg. "Ik heb hem wel een nieuwe stropdas gegeven natuurlijk."

Duur grapje

Foto: L1/1Limburg (Sjors Abeling)
Foto: L1/1Limburg (Sjors Abeling).

Wethouder Paul Sterk vertelde dat Willem-Alexander wel even moest slikken. "We zagen de koning wel even heel bedenkelijk kijken, want het was een hele mooie design stropdas passend bij zijn kostuum", vertelde Sterk na afloop.

"De initiatiefneemster had wel vier verschillende stropdassen voor hem klaarliggen om te ruilen, maar dat paste allemaal net niet. Ik vroeg me af wat hij zou doen, maar toen zei hij 'voor u doe ik dat' en toen mocht ze knippen."

Lees verder onder de foto.

De koning bracht samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een onaangekondigd werkbezoek. Bij het centrum spraken ze met lokale betrokkenen over de vorm van opvang. Ook bezochten ze de loods van het centrum waarin onder meer een fietsenwerkplaats en kledingwinkel zijn gevestigd.

Vervolgens bezochten Willem-Alexander en Blokhuis een van de opvanghuizen in de wijk, waar zij met de beheerder en (ex-)bewoners spraken over hoe dakloosheid kan ontstaan, wat nodig is om dak- en thuislozen goed te helpen en hoe zij deze nieuwe vorm van opvang in de praktijk ervaren.

Lees verder onder de foto's.

Het bezoek werd afgesloten in Theater de Huiskamer, voorheen de centrale opvang in Weert. Daar spraken ze met onder meer een opvangorganisatie, een woningcorporatie, gemeentelijke vertegenwoordigers en een wetenschapper over de landelijke opgave die er ligt om het aantal dak- en thuislozen fors te verminderen. De krapte op de woningmarkt kwam hierbij ook aan bod.

De koning heeft dinsdag ook een bezoek aan de gemeente Peel en Maas op zijn agenda staan. Daar gaat hij langs bij verschillende burgerinitiatieven.

Bron: ANP / Foto's: Ministerie van VWS

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--