Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzonder! Groothertog Jean viert 98e verjaardag

5 januari 2019 · Leestijd 2 min

Groothertog Jean, voormalig staatshoofd van Luxemburg, viert zaterdag zijn 98e verjaardag. Hij doet dat in familiekring, zo heeft het Luxemburgse hof laten weten. De hoogbejaarde Jean treedt de laatste jaren nog maar weinig in het openbaar.

De vader van de huidige groothertog Henri deed in oktober 2000 na een regering van 36 jaar troonsafstand. De 98-jarige Jean woont in kasteel Fischbach, in het noorden van het groothertogdom. Daar krijgt hij regelmatig bezoek van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Oorlog en liefde

Net als zijn Britse jaargenoot prins Philip heeft Jean actief deelgenomen aan de strijd in de Tweede Wereldoorlog. Philip deed dat op zee en Jean meldde zich na de Duitse bezetting van Luxemburg en het afronden van een studie in Canada in 1942 als vrijwilliger bij de Irish Guards.

Hij kreeg een opleiding aan de koninklijke academie Sandhurst en nam als officier deel aan de landingen op de kust van Normandië, al was het niet op D-day maar vijf dagen later. In 2014 was hij nog aanwezig bij de grote herdenking, als enige oud-staatshoofd dat ook daadwerkelijk aan de strijd had deelgenomen.

Na de oorlog trouwde hij in 1953 met de Belgische prinses Joséphine-Charlotte, zus van de koningen Boudewijn en Albert II. Jean volgde in 1964 zijn moeder groothertogin Charlotte op. Sinds 10 januari 2005 is Jean weduwnaar.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--