Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Brits hof reageert niet op politieke uitspraken prins Harry

24 september 2020 · Leestijd 3 min

Het Britse koninklijk huis noemt de uitspraken van prins Harry aangaande de verkiezingen "persoonlijk", want hij is geen werkend lid meer van de koninklijke familie. Maar hij draagt nog wel zijn koninklijke titel, en dat zorgt voor een ingewikkelde situatie.

Harry en Meghan verschenen in een tv-special van het Amerikaanse tijdschrift Time en noemden de aankomende verkiezingen de 'belangrijkste verkiezingen ooit'. In dezelfde video spreekt Harry over de gevaren van haatdragende taal, en hij vertelt dat hij nog nooit gestemd heeft, ook niet in Groot-Brittannië. Hoewel hij hier wettelijk wel toestemming voor heeft, kiezen leden van het koninklijk huis ervoor onpartijdig te blijven en dus niet naar de stembus te gaan. Buckingham Palace wil niet reageren op de uitspraken van Harry en Meghan, schrijft de BBC. "De hertog is geen werkend lid van het koninklijk huis, en alle uitlatingen die hij doet zijn persoonlijk." 

De onpartijdigheid van de koninklijke familie is van waarde voor het functioneren van de koningin als hoofd van de regering. Zij staat, als het ware, boven verkiezingen en partijen. Om als staatshoofd iedereen te kunnen vertegenwoordigen is het dus van belang dat haar persoonlijke mening geheim blijft. Zo kan Elizabeth elke coalitie bijstaan en elke eerste minister adviseren. Dit brengt de Britse politiek een constante stabiliteit, welke partij er ook regeert.

Hoewel Harry en Meghan inderdaad niet meer werken voor de koningin, maken ze wel nog actief gebruik van hun titels. Bovendien worden ze automatisch gelinkt aan Harry's familie, en dus ook aan de monarchie. Een lastige zaak dus, want hoewel het stel niet openlijk steun heeft betuigd aan kandidaat Joe Biden is het volgens de Britse media overduidelijk waar de voorkeur van Harry en Meghan naartoe gaat. Zo zijn ze al jaren goed bevriend met Barack en Michelle Obama en sprak Meghan al eerder, voor haar huwelijk, openlijk over haar hekel aan Trump.

Het lijkt erop dat er voor Donald Trump ook geen twijfel bestaat. Gisteren werd hem in een persconferentie gevraagd naar Meghan en zijn antwoord was duidelijk. 'Ik ben geen fan van haar. En ik wens Harry heel veel steun. Hij zal het nodig hebben." 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--