Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Britse hof deelt persoonlijke herinneringen van koningin Elizabeth

2 mei 2023 · Leestijd 2 min

Zaterdag 6 mei wordt koning Charles tot koning gekroond. In de aanloop naar deze dag geeft het Britse koninklijk huis een bijzonder inkijkje in de gedachtengang van onder anderen koningin Elizabeth. Op Instagram publiceerde het een aantal brieven waarin verschillende royals terugkijken op kroningen van Britse vorsten.

Koningin Elizabeth III

In 1937 schrijft koningin Elizabeth II, op dat moment nog prinses , over de kroning van haar vader George VI: "Ik vond het allemaal heel erg mooi." De bogen en balken waren "bedekt met een soort waas van verwondering toen papa werd gekroond", schreef ze, "althans dat dacht ik." Ook lezen we wat George V schreef over de kroning van zijn ouders in 1902. "Het was heel mooi gedaan & de zang & muziek waren heel goed, en het was een prachtig spektakel."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Prins Charles

"Op 2 juni 1953 maakte – toen nog – prins Charles op 4-jarige leeftijd de kroning van zijn moeder mee, maar hij was nog niet in staat om zijn ervaringen op te schrijven", schrijft het hof op Instagram. "Andere aanwezigen konden dat natuurlijk wel. Zaterdag is koning Charles de veertigste vorst die in Westminster Abbey wordt gekroond."

Koning George V

In 1911 schrijft koning George V over de kroning van hemzelf en zijn vrouw Mary: "Vandaag was inderdaad een geweldige en memorabele dag in onze levens en een die we nooit kunnen vergeten, maar het bracht veel verdrietige herinneringen van 9 jaar geleden bij me naar boven toen mijn geliefde ouders werden gekroond." Zijn vader, koning Edward VII, stierf in 1910.

Koningin Victoria 

Ook lezen we de goede herinneringen die koningin Victoria had aan haar kroning in 1838. Een prachtige dag, waarop ze geraakt werd door het Britse volk, dat massaal de straat op ging voor haar kroningsplechtigheid. "Ik kan niet zeggen hoe trots ik me toen voelde de koningin van deze natie te zijn." 

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--