Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Groot feest! Britse royals en volk vieren platina jubileum koningin Elizabeth

2 juni 2022 · Leestijd 3 min

Na maanden van voorbereiding gaan donderdag de grote festiviteiten van start vanwege het platina jubileum van de Britse koningin Elizabeth. Op de eerste dag van het lange feestweekend staat onder meer een militaire parade in hartje Londen op het programma.

Elizabeth werd 70 jaar geleden, op 6 februari 1952, koningin na het overlijden van haar vader koning George VI. Ruim een jaar later, op 2 juni 1953 - vandaag dus precies 69 jaar geleden - volgde in Westminster Abbey haar kroning. 

Ter ere van haar platina jubileum heeft het Britse hof een nieuwe foto van koningin Elizabeth vrijgegeven. De foto is onlangs gemaakt in Windsor Castle door fotograaf Ranald Mackechnie. "Het is een voorrecht om hiervoor te worden gevraagd", vertelde hij aan ITV News.

Lees verder onder de foto.

Nieuw_portret_koningin_Elizabeth_juni_2022

Het startschot voor alle feestelijkheden wordt donderdag gegeven met Trooping the Colour, de jaarlijkse ceremonie ter ere van de officiële viering van de verjaardag van de Queen. Zo'n 1.500 militairen en 350 paarden doen er aan mee. Na afloop vliegt de Britse luchtmacht over de stad en is er de geliefde balkonscène op Buckingham Palace, met de 96-jarige vorstin en een groot deel van de Britse koninklijke familie.

Koningin Elizabeth zal donderdag niet meerijden in een koets in de militaire parade. Dat liet Buckingham Palace eerder vandaag weten. Haar zoon prins Charles, kleinzoon prins William en dochter prinses Anne zullen te paard meerijden in de parade. Andere leden van het Britse koningshuis stappen in een van de koetsen.

Harry en Meghan

Door heel het Verenigd Koninkrijk en de hoofdsteden van de Gemenebestlanden zullen donderdag ook bakens worden verlicht. Prins Charles en zijn vrouw Camilla zijn 's avonds te zien in een jubileumaflevering van de Britse soapserie East Enders.

In de komende dagen vinden er nog allerlei feestelijkheden plaats. Zo is er onder andere een jubileumlunch en een speciaal liveconcert bij Buckingham Palace, waar een aantal wereldsterren zullen optreden.

Prins Harry en zijn vrouw Meghan zijn woensdagavond samen met hun kinderen Archie en Lilibet aangekomen in het Verenigd Koninkrijk om zich bij de koninklijke familie te voegen. Het is de eerste keer dat de Queen haar achterkleindochter Lilibet in levende lijve ziet. Komende zaterdag wordt het meisje één jaar en is er naar verluidt een verjaardagsfeest gepland.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--