Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Britse royals vieren kerst vooral samen met het Britse volk

17 december 2023 · Leestijd 3 min

Het is bijna kerst, iets wat we op de website van Blauw Bloed niet onbesproken laten. Vandaag aandacht voor de Britse royals die samen met verschillende goede doelen naar het kerstfeest toeleven.

Voor veel Britse royals staat de maand december in het teken van kerst. Leden van de familie Windsor bezoeken kerstbijeenkomsten van de goede doelen waar ze bij betrokken zijn, ze gaan naar de kerstmarkt of zijn aanwezig bij kerkdiensten waar vooruit wordt geblikt op het kerstfeest.  

Lees verder onder de foto.

Diana Sandringham
Prins Charles, prinses Diana en hun zoons prins William en prins Harry op Sandringham.

Het verkopen van de daklozenkrant

De verbazing zal groot zijn geweest bij bezoekers van een Londense supermarkt. Wie stond daar met de daklozenkrant? Jawel, het was toch echt de Prins van Wales. Samen met Dave Martin verkocht William exemplaren van The Big Issue, een krant die door thuislozen en andere kwetsbare mensen aan de man wordt gebracht. Martin kende de prins nog van een eerder bezoek. ‘Het was heel leuk om prins William weer te zien. Het was onwerkelijk, maar hij was zo vriendelijk. Hij maakte zich zorgen over mij en over dak- en thuislozen’, aldus Martin.

Prins William serveerde recentelijk ook een speciale kerstlunch in een daklozen-centrum. 

Lees verder onder de post. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Samen de kerstboom optuigen

Voor koningin Camilla begint het kerstseizoen begin december als ze met ernstig zieke kinderen de kerstboom op Clarence House versiert. Het is een traditie die ze al jaren in ere houdt. Wat er ook bij hoort, is dat een adjudant met zijn zwaard versieringen in de boom hangt. De kinderen die dit jaar op Clarence House komen, vinden het zo leuk dat ze hem steeds opnieuw nieuwe versieringen aanreiken. Dit keer krijgt hij daarbij hulp van een vierjarig jongetje dat doof is en lijdt aan de sikkelcelziekte. De kinderen krijgen ook een maaltijd: aardappelpuree waar een gezichtje op is gemaakt met worstjes en een stukje wortel. Een stronkje broccoli vormt een kroontje. En alsof dit allemaal niet genoeg is, komt ook de Kerstman nog even langs en worden de kinderen bij vertrek begroet door twee rendieren.

Ook leuk om te lezen: deze kersttradities ontstonden door Victoria en Albert.

Lees verder onder de post. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

‘Together at Christmas’

Een groot deel van de koninklijke familie is aanwezig bij een kerstdienst in Westminster Abbey. De viering, die als thema ‘Together at Christmas’ heeft, is mede georganiseerd door Catherine, de Prinses van Wales en is bedoeld als een bedankje voor mensen die zich inzetten voor het welzijn van jonge kinderen. Natuurlijk is prins William bij deze dienst aanwezig, net als de drie kinderen van het gezin: George, Charlotte en Louis. Maar ook koning Charles, koningin Camilla, gravin Sophie, de zusjes Eugenie en Beatrice en de kinderen van prinses Anne, Peter en Zara Philips, komen naar Westminster Abbey om met het publiek kerstliederen te zingen. De dienst wordt uitgezonden op kerstavond, door de Britse zender ITV. 

Lees verder onder de foto.

Kerstconcert
William en Catherine steken samen met hun kinderen een kaars aan.

Ook veel afspraken van koning Charles staan deze maand in het teken van Kerst. Hij bezoekt een Adventsdienst in de Koptische Kerk in Londen en gaat ook langs op een kerstmarkt. Maar de meeste mensen bereikt hij met zijn kersttoespraak die op 25 december op televisie wordt uitgezonden. Het is dit jaar de tweede keer dat Charles een kerstrede houdt.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--