Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvraag: wat doen de Oranjes met cadeaus die ze krijgen langs de kant?

16 oktober 2023 · Leestijd 2 min

Wanneer koning Willem-Alexander en koningin Máxima ergens naartoe gaan staan er vaak veel mensen aan de kant die een glimp willen opvangen van ons koningspaar. Sommigen hebben zelfs iets meegebracht. Zo stond er recentelijk een Argentijnse fan aan de kant met typisch Argentijnse koekjes. Maar wat doen de Oranjes met deze cadeaus van mensen langs de kant?

Tijdens Koningsdag regent het vaak cadeaus voor de koninklijke familie. Om de haverklap krijgen de koning en koningin, maar ook de prinsessen en prinsen cadeaus in hun handen gedrukt. Even later zijn de handen weer vrijgemaakt. Maar waar blijven deze cadeaus eigenlijk? 

Naar het personeel van de Oranjes

De Rijksvoorlichtingsdienst geeft antwoord: "Bij evenementen worden geschenken om praktische redenen door de koning en koningin doorgegeven aan medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis. Van alle cadeaus worden de (duurzame) geschenken gefotografeerd en geregistreerd. Soms krijgt de ontvanger het cadeau terug en anders wordt het in een collectie ondergebracht. Boeken gaan naar de bibliotheek, kunst in de kunstverzameling etc." 

Lees verder onder de foto. 

Máxima_Brazilië_2023

Duidelijk, maar waar blijven al die bloemen die worden gegeven? Volgens royalty deskundige Simone Lamain wordt er met bederfelijke waar of bloemen en planten per geschenk gekeken wat ermee gebeurt. Volgens modejournalist Josine Droogendijk worden bloemen ook wel eens weggegeven aan een hofdame. 

Heb je meer prangende vragen over het koningshuis? Mail deze dan gerust naar blauwbloed@eo.nl en wie weet beantwoorden we straks jouw vraag op de website. Lees ook gerust de andere vragen uit deze rubriek. 

Kijkersvraag: wat is nu het verschil tussen een staatsbanket en een contraprestatie?

Lees ook over:

Kijkersvraag: wat is nu het verschil tussen een staatsbanket en een contraprestatie?
Kijkersvragen: waar komt de term 'blauw bloed' vandaan?

Lees ook over:

Kijkersvragen: waar komt de term 'blauw bloed' vandaan?

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--