Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wauw! Camilla schittert met favoriet diadeem van Elizabeth

21 oktober 2023 · Leestijd 3 min

De Britse koningin Camilla heeft afgelopen week bij een galabanket in Mansion House in Londen een eerbetoon aan koningin Elizabeth gebracht. Ze droeg voor het eerst de favoriete tiara van de vorig jaar overleden koningin.

Elizabeth droeg het sieraad, de zogeheten 'Girls of Great Britain and Ireland-tiara', tijdens haar koningschap regelmatig bij officiële gelegenheden. Ze kreeg het diadeem van haar oma koningin Mary toen ze trouwde in 1947. Elizabeth noemde het daarom altijd 'oma's tiara'.

Elizabeth-tiara
2014: Koningin Elizabeth draagt het 'Girls of Great Britain and Ireland-diadeem' in Parijs.

Trouwplannen

Wat in het najaar van 1891 begint als een romantisch sprookje, eindigt begin 1892 al snel in een nachtmerrie. De trouwplannen van de toekomstige koning Albert Victor met zijn verloofde Mary van Teck staan al vast, als hij plots influenza oploopt. De 28-jarige prins wordt steeds zieker en zieker. In januari 1892 overlijdt hij. Omdat het koppel geen kinderen heeft, komt de Britse monarchie in gevaar.

Lees verder onder de foto.

Albert-Victor-Verenigd-Koninkrijk
Prins Albert Victor.

De broer van prins Albert Victor, George, wordt de nieuwe troonopvolger. Een huwelijk met Mary van Teck is voor George geen optie, omdat hij verliefd is op zijn nicht prinses Marie van Edinburgh. Marie ziet een huwelijk met George niet zitten en besluit met de kroonprins van Roemenië te trouwen. Na veel bedenkingen doet George in 1893 een aanzoek aan Mary van Teck. Ze trouwen nog datzelfde jaar in de kapel van St. James' Palace.

Lees verder onder de foto.

Mary-George-trouwerij
Huwelijksportret van George en Mary.

Huwelijksgeschenk

Om het kersverse paar een geschikt huwelijkscadeau te geven, besluit een commissie met voorzitter Lady Eva Greville geld in te zamelen. Van het ingezamelde geld koopt de commissie het 'Girls of Great Britain and Ireland-diadeem'. Als Mary tot koningin gekroond wordt, wordt Lady Eva Greville één van de hofdames van de koningin.

Lees verder onder de foto.

Mary-van-Teck
Koningin Mary met het 'Girls of of Great Britain and Ireland-diadeem'.

Elizabeth

Meer dan vijftig jaar draagt koningin Mary het diadeem zelf. Als haar kleindochter Elizabeth in 1947 trouwt, geeft ze het aan haar kleinkind als huwelijkscadeau. Het 'Girls of Great Britain and Ireland-diadeem' blijft één van de favoriete tiara's van koningin Elizabeth. Ze draagt het bijvoorbeeld ook tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder onder de foto.

Staatsbezoek-Verenigd-Koninkrijk
2018: Koningin Elizabeth met het 'Girls of Great Britain and Ireland-diadeem' tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Het 'Girls of Great Britain and Ireland-diadeem' kenmerkt zich aan de zilver- en goudkleurige diamanten en de veertien parels die op de tiara schitteren. Overigens kan het diadeem ook als ketting gedragen worden, al zien we het juweel de laatste tijd alleen als tiara.

Lees verder onder de foto.

Diadeem
Het 'Girls of Great Britain and Ireland-diadeem'.

Camilla

Sinds woensdag schittert het diadeem ook op het hoofd van koningin Camilla. Ze droeg het naar een receptie voor organisatoren van de kroning in Mansion House.

Lees verder onder de foto.

Camilla-tiara
Koningin Camilla draagt het 'Girls of Great Britain and Ireland-diadeem'.
Dit is het verhaal achter het favoriete diadeem van Catherine en Diana

Lees ook over:

Dit is het verhaal achter het favoriete diadeem van Catherine en Diana

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--