Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In de spotlights: Prinses Viktória de Bourbon de Parme

25 mei 2022 · Leestijd 5 min

Er zijn deze woensdag maar liefst drie jarigen in de koninklijke familie! Prinses Laurentien viert haar 56e verjaardag. Samuel van Vollenhoven, de oudste zoon van prins Bernhard en prinses Annette, is achttien geworden. En prinses Viktória, de echtgenote van prins Jaime, viert vandaag haar 40e verjaardag.

Op deze feestelijke dag kiezen wij ervoor om Viktória eens in het zonnetje te zetten. Wie is zij eigenlijk?

Viktória wordt op 25 mei 1982 geboren in Boedapest. In haar jonge jaren woont Viktória – ze is enig kind - met haar vader en moeder, Tibor Cservenyák en Dorotya Klára Bartos, in Hongarije en Zwitserland. Na de scheiding van haar ouders hertrouwt haar moeder in Boedapest met een Nederlander. Op haar achtste verhuist Viktória naar Apeldoorn, de stad waar ze jaren later met haar prins zal trouwen.

Met haar VWO-diploma op zak gaat Viktória rechten studeren in Utrecht en haalt ze haar master aan de Nyenrode Business Universiteit. Na haar studie werkt ze als advocaat en bedrijfsjurist. Haar juridische carrière onderbreekt ze een tijdje om de Engelstalige roman 'Jet Set Summer' te schrijven, onder de naam Victoria Delano. Tussen de bedrijven door speelt ze ook nog toptennis en werkt ze als fotomodel.

Verliefd, verloofd en getrouwd

Op 20 juli 2013 verschijnt Viktória aan de zijde van prins Jaime op het verjaardagsfeest van de Noorse kroonprins Haakon. De twee kennen elkaar dan al dik een jaar. Niet veel later, op 12 augustus, maken ze hun verloving bekend. Het heuglijke nieuws wordt later die dag overschaduwd door het overlijden van Jaime's neef prins Friso.

Lees verder onder de foto's.

Jaime en Viktória op het feest ter ere van de veertigste verjaardag van kroonprins Haakon van
Jaime en Viktória op het feest ter ere van de veertigste verjaardag van kroonprins Haakon van Noorwegen, 20 juli 2013.
Jaime en Viktória verloving
De officiële foto bij de aankondiging van hun verloving.

Op 3 oktober 2013 geeft Viktória haar jawoord aan prins Jaime tijdens hun burgerlijk huwelijk in Wijk bij Duurstede. De kerkelijke inzegening van het huwelijk vindt twee dagen later plaats in de Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopnemingkerk in Apeldoorn.

Onder de bruidskinderen is gravin Zaria, de jongste dochter van prinses Mabel en wijlen prins Friso. Jaime is een van de peetouders van Zaria. Viktória, die bijna een kwartier te laat bij de kerk arriveerde, straalde in een bruidsjurk van de hand van couturier Claes Iversen.

Na de huwelijksdienst worden Viktória en Jaime buiten door honderden belangstellenden toegejuicht. Ondanks de net beginnende regen gaat het bruidspaar in een open auto naar Paleis Het Loo voor een spetterend feest.

Lees verder onder de foto's.

Bruid_Viktoria.jpg
Bruidsjapon_Viktoria.jpg
Bruidspaar_Jaime_en_Viktoria.jpg

Oja, nog een leuk weetje rond hun huwelijk. Prins Jaime heeft het goud voor de trouwringen speciaal uit Peru laten komen, waar het via het Fair Trade programma van Solidaridad is gekocht. Eerder liet hij voor Viktória ook al een 'duurzame' verlovingsring maken.

Na haar huwelijk mag Viktória zich Hare Koninklijke Hoogheid prinses Viktória de Bourbon de Parme noemen. Ook mag ze de hoffelijkheidstitel gravin van Montizón voeren, die ze tijdens haar verloving al kreeg van haar zwager prins Carlos als Hoofd van het Huis Bourbon-Parma.

Zita en Gloria

Op 21 februari 2014 worden Viktória en Jaime voor het eerst ouders van een dochter: Zita Clara. Haar eerste naam is een verwijzing naar de laatste keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije. Enkele maanden na de geboorte van Zita verhuist het gezin naar Rome, omdat prins Jaime benoemd is tot Nederlands ambassadeur bij de Heilige Stoel in Vaticaanstad. 

Prinses Viktória wordt in april 2015 beschermvrouw van de Nederlandse tak van Save the Children. Daarmee treedt ze in de voetsporen van Jaime's oma, prinses Juliana. Zij was van 1980 tot aan haar dood in 2004 beschermvrouw van de kinderrechtenorganisatie.

Een jaar later, op 9 mei 2016, bevalt Viktória van hun tweede dochter Gloria Irene. Je raadt het al: het meisje is vernoemd naar haar grootmoeder, prinses Irene.

Lees verder onder de foto's.

Prinses Viktória leegt samen met Roodkapje muntjes uit de Wensbron in de Efteling. Het geld uit de
Prinses Viktória leegt samen met Roodkapje muntjes uit de Wensbron in de Efteling. Het geld uit de bron gaat naar Save the Children.
Jaime-Viktoria-Glora-Zita.jpg
Jaime en Viktória met dochters Zita en Gloria.
Jaime-Viktoria-Glora-Zita-2.jpg
Prins Jaime en prinses Viktória met de pasgeboren Gloria en hun oudste dochter Zita (2014).

In 2017 reist Viktória voor Save the Children naar Mozambique. Tijdens dit werkbezoek leert ze meer over chronische ondervoeding en wat daaraan gedaan kan worden. De prinses heeft een grote interesse in dit wereldwijde probleem en een sterke wil om het aan te pakken. Ze verschijnt niet veel voor de camera's maar voor dit doel doet ze het graag.

Lees verder onder de foto's.

Viktoria-in-Mozambique-2.jpg
Viktoria-Mozambique.jpg
Prins Jaime neemt samen met prinses Viktória en zijn dochters Zita (4) en Gloria (2) afscheid van
Prins Jaime neemt samen met prinses Viktória en zijn dochters Zita (4) en Gloria (2) afscheid van Paus Franciscus, juni 2018.

Viktória en Jaime verruilen in de zomer van 2018 'la dolce vita' voor een leven in Zwitserland. De verhuizing heeft alles te maken met de nieuwe baan van Jaime. Hij gaat in Genève aan de slag voor de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Ook Viktória vindt in de Zwitserse stad een nieuwe job. Sinds augustus 2020 is ze werkzaam als 'food transformation lead' bij de van oorsprong Nederlandse World Benchmarking Alliance (WBA). Een wat moeilijk te vertalen functie, maar het heeft onder meer te maken met het verbeteren en verduurzamen van de voedselketen.

Eten

Voeding en voedsel lopen al vele jaren als een rode draad door het leven van Viktória, die zichzelf omschrijft als amateurfoodie en tuinier. "Voedsel is meer dan een basisbehoefte. Het is een krachtig middel in het doorbreken van de cirkel van armoede. Het bevordert stabiliteit en economische groei", aldus de prinses.

Viktória vertelde eind 2018 tijdens een interview met Blauw Bloed dat ze erg bewust omgaat met voedsel. Ze probeert dan ook zo min mogelijk te verspillen. Zo houdt ze - net als de Deense prinses Marie - restjesavonden en kijkt ze in de koelkast wat er nog voorhanden is voor ze naar de winkel gaat. Zita en Gloria vinden die restjesavonden ook hartstikke leuk, vertelde ze aan ons.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Zoals gezegd zien we prinses Viktória niet zo vaak. De laatste keer zagen wij haar bij de opening van het Prinses Irenebos in Alphen aan den Rijn. Dit was op de Nationale Boomfeestdag op 10 november 2021.

Prinses_Irene_met_Viktoria_Zita_en_Gloria
Prinses Irene met haar kleindochters Zita en Gloria (links) en schoondochter Viktória.

Foto’s: ANP / @jaimedebourbon / EO Blauw Bloed

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--