Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Charlène bewijst Zoeloekoning laatste eer

19 maart 2021 · Leestijd 2 min

Prinses Charlène is naar Zuid-Afrika gereisd om de herdenkingsplechtigheid van zoeloekoning Goodwill Zwelithini bij te wonen. Die overleed vorige week op 72-jarige leeftijd.

Op foto's die gedeeld zijn door het vorstenhuis van Monaco is te zien dat Charlène bij de plechtigheid aanwezig is. Charlène werd in Bulawayo, Zimbabwe geboren maar bracht haar jeugd door in Zuid-Afrika. Daar verhuisde ze in 1989 naar toe.

De herdenkingsplechtigheid vond donderdag plaats in de stad Nongoma Zwazulu, en de Zuid-Afrikaanse president M. Cyril Ramaphosa was aanwezig. Ook de voormalige Zuid-Afrikaanse president Zuma was erbij.

Zwelithini had vooral een ceremoniële functie, maar was als vorst van de miljoenen Zoeloes wel erg invloedrijk. President Cyril Ramaphosa zei dat hij herinnerd zal worden als een geliefde en visionaire leider. Ondanks die lovende woorden zorgde de koning de afgelopen jaren soms ook voor ophef. Hij kreeg kritiek vanwege zijn uitspraken over homoseksuelen en buitenlanders.

De vorst kon mede dankzij financiële steun van de Staat een luxebestaan leiden. Hij had meerdere paleizen en verwekte zeker 28 kinderen bij zijn zes vrouwen. Zwelithini heeft uiteindelijk tientallen jaren op de troon gezeten. Hij volgde in 1971 zijn vader op toen in Zuid-Afrika nog sprake was van het omstreden Apartheidssysteem.

Tekst: Blauw Bloed / ANP

Foto's: Palais Princier de Monaco 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--