Charles en Camilla op buitenlands bezoek in Griekenland
Prins Charles is op zijn tweede buitenlandse trip sinds de uitbraak van het coronavirus een jaar geleden. Samen met zijn vrouw Camilla is hij woensdagavond in Griekenland aangekomen voor de viering van de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid donderdag 25 maart.
Griekenland viert donderdag dat het tweehonderd jaar geleden is dat de strijd om onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk begon. De festiviteiten worden bijgewoond door internationale gasten als de Russische premier Michail Misjoestin. En dus ook prins Charles en zijn vrouw Camilla aanwezig.
Het programma begon met een plechtigheid op de Akropolis. Later volgde een legerparade waarbij ook gevechtsvliegtuigen uit de VS en Frankrijk overvlogen. De Amerikaanse president Joe Biden liet van zich horen via een videoboodschap, die is uitgezonden op de Griekse televisie. Hij sprak over de hechte relatie tussen de Verenigde Staten en Griekenland.
Charles en Camilla woonden in Athene een receptie bij in de onlangs heropende National Gallery of Greece. Daarna stond een officieel staatsdiner op het programma waar ook president Katerina Sakellaropoulou bij aanwezig was, net als de presidenten van Rusland en Frankrijk. Donderdag zal het koppel een kranslegging bijwonen bij het graf van de Onbekende Soldaat. Ook is er dan een traditionele militaire parade. In de avond vertrekken de prins en de hertogin van Cornwall weer naar huis.
Behalve de viering van de onafhankelijkheid van Griekenland zal ook de brexit aan de orde komen. Charles zal van de gelegenheid gebruikmaken de sterke band tussen het Verenigd Koninkrijk en Griekenland te benadrukken en teruggrijpen naar het verleden waarin het ook op steun kon rekenen van de Britten.
De Grieken kwamen in 1821 in opstand tegen het Ottomaanse bewind dat het land al sinds het einde van de vijftiende eeuw controleerde. Ze kregen deels steun van de Europese grootmachten die elk zo hun reden hadden om de Ottomaanse invloed op de Balkan in te perken. De strijd om onafhankelijkheid duurde uiteindelijk tot 1832, maar de Grieken houden de begindatum van de opstand aan als hun onafhankelijkheidsdag.
De tweedaagse reis van de royals leidde bij een deel van de Britse bevolking voor opgetrokken wenkbrauwen. Veel mensen vroegen zich af waarom Charles en Camilla wel mogen reizen, terwijl verder niemand vanwege de coronapandemie op vakantie mag. Omdat het gaat om een officieel werkbezoek vanuit de Britse regering geldt een uitzondering. Bovendien zijn beiden voor vertrek getest op het coronavirus.
Kranslegging
Charles, wiens vader Philip is geboren op Korfoe, prees de veerkracht die de Grieken toonden tijdens de economische crisis. Hij zei dat de wereld nu moet herstellen van de pandemie. "Misschien kunnen we iets leren van de moed, vastberadenheid en ambitie die is getoond in 1821", zei de prins, die verwees naar het jaar waarin Grieken met succes in opstand kwamen tegen de Ottomanen.
Het Britse Rijk, Rusland en Frankrijk kwamen de Grieken destijds te hulp. Prominenten uit die landen deden donderdag mee aan een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat. Het ging naast Charles en Misjoestin ook om de Franse minister van Defensie Florence Parly. De Britse premier Boris Johnson feliciteerde de Grieken via Twitter.
De plechtigheden in hoofdstad Athene gaan gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Er worden volgens een ingewijde zo'n 4000 politiemensen, drones en scherpschutters ingezet.
Bron: ANP