Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Charles neemt afscheid van Truss en ontvangt Sunak

25 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Liz Truss heeft dinsdag afscheid genomen als premier van het Verenigd Koninkrijk. Na haar laatste kabinetsoverleg verklaarde ze voor Downing Street 10 dat het een "enorme eer" is geweest om het land te leiden. Daarna vertrok ze naar Buckingham Palace om haar ontslag aan te bieden aan koning Charles.

Truss sprak de media precies zeven weken geleden ook toe, toen ze formeel was aangewezen als opvolger van Boris Johnson. Ze verklaarde dinsdag dat het een eer was geweest om premier te zijn in een periode waarin werd gerouwd om het overlijden van koningin Elizabeth en waarin Charles het nieuwe staatshoofd werd.

Lees verder onder de foto.

ANP-456712428

Rishi Sunak heeft zijn partijgenoot Liz Truss opgevolgd als premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij kreeg dinsdag in Buckingham Palace van koning Charles de opdracht om een nieuwe regering te vormen.

Lees verder onder de foto.

ANP-456715546

Sunak werd maandag gekozen als leider van de conservatieve regeringspartij en dus automatisch ook als nieuwe premier. Hij is met zijn 42-jarige leeftijd de jongste Britse premier in ruim tweehonderd jaar. Het is voor het eerst dat het land een hindoeïstische premier heeft. Ook is Sunak, die een Indiase achtergrond heeft, de eerste regeringsleider van kleur.

Elizabeth

Sunak deed vervolgens zijn eerste poging om partijleider en premier te worden. Hij verloor de interne leiderschapsverkiezing van afgelopen zomer van Truss. Zij besloot donderdag af te treden na zware kritiek op haar beleid. Truss is precies zeven weken premier geweest.

In tegenstelling tot de vorige premierswisseling vonden de formaliteiten nu zoals gebruikelijk plaats in Buckingham Palace. In september moesten Johnson en Truss naar Balmoral Castle in Schotland, waar koningin Elizabeth op dat moment verbleef. Het 96-jarige staatshoofd kon vanwege zogenoemde mobiliteitsproblemen niet naar Londen komen. Ze overleed enkele dagen later en werd daarna direct opgevolgd door haar zoon Charles.

Queen Elizabeth-Liz

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--