Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Charles vroeg iemand anders ten huwelijk vóór prinses Diana

Wist jij dit al?

2 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Voordat de toenmalige prins Charles en prinses Diana officieel een setje waren en zich daarna verloofden, ging prins Charles op één knie voor een andere vrouw. Zij wees hem echter af, waardoor hij uiteindelijk een relatie kreeg met de onbekende Diana die daarna wereldberoemd werd.

Als Amanda Knatchbull het aanzoek van prins Charles niet had geweigerd, was Diana waarschijnlijk nooit in beeld geweest. Amanda was namelijk de vrouw die vóór Diana het hart van de Britse prins gestolen had. Of nou ja, als we de biografie Battle of Brothers: William and Harry – The Inside Story of a Family in Tumult en de documentaire The Royal House of Windsor mogen geloven, was het vooral de druk vanuit het Britse koningshuis die ervoor zorgde dat prins Charles op één knie ging. 

Wie is Amanda Knatchbull? 

De hamvraag is natuurlijk: wie is Amanda Knatchbull en waar kent prins Charles haar van? De twee zijn eigenlijk familie van elkaar. Zij is namelijk de kleindochter van Lord Mountbatten, de oudoom van prins Charles. Het was dan ook die oudoom die Charles aanspoorde om met haar te gaan trouwen. Als ouderwetse aristocraat vond hij hen de perfecte match. Er werd aandachtig naar hem geluisterd, want oudoom Lord Louis Mountbatten stond bekend om zijn cupido-werk. Hij was namelijk degene die Philip en toenmalige prinses Elizabeth aan elkaar had voorgesteld.  

Lees verder onder de foto.

verloving_prins_Charles_en_Diana_Spencer.jpg
De verloving van prins Charles en Diana Spencer in 1981.

Terug naar zijn kleindochter Amanda Knatchbull, die hij volgens de documentaires en biografieën al vanaf 1974 probeerde te koppelen aan de prins. Ondanks dat ze 9 jaar jonger was dan de prins, leek ze een geschikte huwelijkskandidaat. Dat ze in de verte familie van elkaar waren, werd door de vingers gezien. De moeder van Amanda, gravin Mountbatten van Burma, was namelijk een achternicht van koningin Elizabeth II.

Het aanzoek van Charles aan Amanda in 1977

Nadat de relatie met Camilla strandde werd het in 1977* zó heet onder de voeten van Charles dat hij zwichtte en voor Amanda op één knie ging. Hij nam haar mee op een romantische tour met de koninklijke jacht Brittania. Ondanks de romantische setting, sloeg Amanda het aanzoek van prins Charles af. En dat ze in de verte familie van elkaar waren, was niet de doorslaggevende reden. Volgens de documentaire zou de relatie van Charles en Amanda te veel op een broer-zus-relatie lijken dan op een romantische relatie. Een huwelijk zag Amanda dan ook niet zitten. In de biografie schrijven ze dat Amanda dacht het niet aan te kunnen om onderdeel van het Britse koningshuis te worden. 

Lees verder onder de foto.

Charles en Camilla 1975

Hoe is het afgelopen met Amanda? 

We weten natuurlijk allemaal dat prins Charles vervolgens een relatie kreeg met Diana, waarmee hij in 1981 trouwde. Maar wat is er met de andere liefde van Charles gebeurd? Amanda Knatchbull trouwde in 1987 met schrijver Charles Vincent Ellingworth. Het stel kreeg drie zonen. Haar naam is veranderd in Lady Amanda Ellingworth. Met haar opa, Lord Mountbatten liep het iets minder goed af. De oudoom van Charles kwam in 1979 om het leven door een moordaanslag van de IRA. Aangezien de bom onder zijn boot werd geplaatst, kende de aanslag meer slachtoffers. Ook een van Amanda's broers, Nicholas, en haar andere oma, Lady Doreen Barbourne, kwamen om het leven bij de aanslag. 

Lees verder onder de foto.

lord-mountbatten
1973: Lord Louis Mountbatten.

Het grote familiedrama liet ook Charles niet koud. Want Lord Mountbatten was de mentor van de prins. 'Uncle Dickie' was zijn steun en toeverlaat. Toen hij opeens overleed, deed Charles er alles aan om de banden met de familie Mountbatten warm te houden. Zo is Norton, een van de broers van Amanda, de peetvader van zijn zoon prins William.

Lees verder onder de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Daarnaast gaf Charles de dochter van Norton, Alexandra, weg op haar huwelijk in 2016. Norton zelf was niet fysiek in staat om zijn dochter weg te geven, en de toenmalige prins nam die rol graag op zich. Dat Charles en ook koningin Elizabeth en prins Philip te gast waren, was niet zomaar. Alexandra Knatchbull is namelijk ook het peetkind van prinses Diana. Zo is de cirkel toch een beetje rond. 

*In de biografie Battle of Brothers: William and Harry – The Inside Story of a Family in Tumult hanteren ze het jaartal 1979 voor het aanzoek van Charles aan Amanda. Aangezien Charles in 1978 nog een relatie heeft met de zus van Diana, Sarah, is het aannemelijker dat het aanzoek in 1977 heeft plaatsgevonden. 

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--