Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie was Lord Mountbatten, de oudoom van koning Charles?

27 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Op 27 augustus 1979, nu 44 jaar geleden, komt er een einde aan het leven van Lord Louis Mountbatten. Een groot verlies voor de Britse koninklijke familie. 'Uncle Dicky' is de lievelingsoom van prins Philip, de man van koningin Elizabeth. Ook bij prins Charles, die jaren later koning zal worden, komt zijn overlijden hard aan. Later zal hij over zijn oudoom zeggen: "Hij was de grootvader die ik nooit heb gekend."

Mountbatten is van Duitse afkomst en heet jarenlang 'prins Lodewijk van Battenberg'. Maar als er tijdens de Eerste Wereldoorlog in Groot-Brittannië een anti-Duitse stemming heerst, verandert Louis' vader de naam van de familie in 'Mountbatten'. Naast dat hij familie is van de Britse royals – hij is een achterkleinzoon van koningin Victoria – is hij ook familie van het Russische koningshuis. Tijdens zijn leven verandert er veel in de wereld en de rol van het Britse imperium. Daarin zal Louis Mountbatten veel belangrijke functies vervullen, ook op de achtergrond. Meerdere keren zal hij zich opwerpen als relatiebemiddelaar in koninklijke kringen. 

Lord Louis Mountbatten

Bevelhebber 

De militaire carrière van Mountbatten is lang en indrukwekkend. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was hij actief op zee. Hij heeft diverse functies bij de Royal Navy, maar niet al zijn acties zijn succesvol. Onder zijn leiding liep in 1942 de aanval op de kustplaats Dieppe, in het door de Duitsers bezette Frankrijk, op een pijnlijke mislukking uit. Na de oorlog wordt Mountbatten First Sea Lord (bevelhebber van de marine) en zelfs bevelhebber van alle Britse strijdkrachten. 

Lees verder onder de foto's.

Mountbatten Burma 20 januari 1945
Lord Mountbatten spreekt Britse militairen toe tijdens een offensief in de Birmese jungle in januari 1945.
Lord Mountbatten NAVO minister Christian Herter USA
Lord Mountbatten ontmoet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Christian Herter tijdens een NAVO-bijeenkomst in 1959.

Onderkoning van India

Na de Tweede Wereldoorlog komt wereldwijd een proces van dekolonisatie op gang. Ook in Brits-Indië, waar Mountbatten de laatste Britse onderkoning is. Het land zal na de Britse overheersing geen eenheid meer zijn. Naast India ontstaat er een aparte moslimstaat (Pakistan). 

Lees verder onder de foto's.

Mahatma Gandi echtpaar Mountbatten 11 april 1947
Het echtpaar Mountbatten tijdens een ontmoeting met de Indiase leider Mahatma Gandhi in april 1947.
Lord Mountbattan India 1947
Louis Mountbatten is de laatste onderkoning van India, dat in 1947 onafhankelijk wordt.

Huwelijksmakelaar op de achtergrond

Voor Britse royals is oom Dickie, een bijnaam die koningin Victoria hem gaf, een geliefd familielid. Koningin Elizabeth trouwt met prins Philip, een neef van Louis Mountbatten. Hij is het die de twee aan elkaar koppelt. Het huwelijk zal standhouden tot het overlijden van Philip in 2021. Zelf trouwt Mountbatten met Edwina Ashley, die al in 1960 overlijdt. Ze krijgen twee kinderen. 

Lees verder onder de foto's.

Elizabeth en Philip 1947 2007
Koningin Elizabeth en haar man prins Philip op een postzegel die in 2007 werd uitgebracht ter gelegenheid van hun 60-jarig huwelijksjubileum.

Vele jaren later brengt Mountbatten ook prins Charles in contact met een huwelijkskandidaat: Mountbattans eigen kleindochter Amanda Knatchbull. De prins van Wales zal haar zelfs een aanzoek doen, maar het komt niet tot een huwelijk. Zoals we weten, trouwt Charles later met Diana. Voor Charles is zijn oom al sinds zijn jeugd een belangrijke mentorfiguur in zijn leven, omdat het Britse koningspaar het druk heeft en Mountbatten de jonge prins van Wales met raad en daad bijstaat. Als er door een bloedige aanslag een eind komt aan het leven van zijn oudoom is dit dan ook een grote schok voor Charles. 

IRA-aanslag in 1979

De moordaanslag gebeurt in de tijd van The Troubles, de vaak bloedige strijd over Noord-Ierland. Moet het Brits blijven of deel worden van een verenigd Ierland? Het katholieke (republikeinse) deel van de bevolking vindt dat het bij de Ierland hoort, terwijl het protestantse (unionistische) deel wil dat het gebied bij het Verenigd Koninkrijk blijft. De IRA (het Ierse Republikeinse Leger) ziet in Lord Mountbatten een doelwit en pleegt op 27 augustus 1979 een bomaanslag op zijn jacht als hij op vakantie is in Ierland. Er vallen naast Mountbatten nog drie doden, onder wie zijn 14-jarige kleinzoon Nicolas.

Lees verder onder de foto's.

Bernhard en Beatrix bij rouwdienst Lord Mountbatten 1979
Prins Bernhard en prinses Beatrix (rechts op de foto) wonen in 1979 de rouwdienst van de vermoorde Louis Mountbatten bij.
Charles en Camilla Mullaghmore 2015
Prins Charles en zijn Camilla bezoeken in 2015 de haven van Mullaghmore. Een emotioneel moment voor Charles, voor wie zijn oudoom belangrijk was als mentor. Hij noemde hem "de grootvader die ik nooit heb gehad.".

In 2015 brengt Charles met Camilla een bezoek aan de plek van de aanslag. Daarbij spreekt hij over zijn verdriet, maar toont hij ook begrip voor verschillende partijen in het conflict: "Door deze vreselijke ervaring begrijp ik terdege wat de mensen van deze eilanden meemaakten, wat hun geloof of politieke overtuiging ook is." Vele jaren later is de geliefde (oud)oom nog niet uit de herinnering van de huidige Britse royals verdwenen. William, de prins van Wales, heeft Louis als middelste naam, en heeft zijn eigen zoon Louis genoemd. 

Beeld: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--