Wie was Lord Mountbatten, de oudoom van koning Charles?
Op 27 augustus 1979, nu 44 jaar geleden, komt er een einde aan het leven van Lord Louis Mountbatten. Een groot verlies voor de Britse koninklijke familie. 'Uncle Dicky' is de lievelingsoom van prins Philip, de man van koningin Elizabeth. Ook bij prins Charles, die jaren later koning zal worden, komt zijn overlijden hard aan. Later zal hij over zijn oudoom zeggen: "Hij was de grootvader die ik nooit heb gekend."
Mountbatten is van Duitse afkomst en heet jarenlang 'prins Lodewijk van Battenberg'. Maar als er tijdens de Eerste Wereldoorlog in Groot-Brittannië een anti-Duitse stemming heerst, verandert Louis' vader de naam van de familie in 'Mountbatten'. Naast dat hij familie is van de Britse royals – hij is een achterkleinzoon van koningin Victoria – is hij ook familie van het Russische koningshuis. Tijdens zijn leven verandert er veel in de wereld en de rol van het Britse imperium. Daarin zal Louis Mountbatten veel belangrijke functies vervullen, ook op de achtergrond. Meerdere keren zal hij zich opwerpen als relatiebemiddelaar in koninklijke kringen.
Bevelhebber
De militaire carrière van Mountbatten is lang en indrukwekkend. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was hij actief op zee. Hij heeft diverse functies bij de Royal Navy, maar niet al zijn acties zijn succesvol. Onder zijn leiding liep in 1942 de aanval op de kustplaats Dieppe, in het door de Duitsers bezette Frankrijk, op een pijnlijke mislukking uit. Na de oorlog wordt Mountbatten First Sea Lord (bevelhebber van de marine) en zelfs bevelhebber van alle Britse strijdkrachten.
Lees verder onder de foto's.
Onderkoning van India
Na de Tweede Wereldoorlog komt wereldwijd een proces van dekolonisatie op gang. Ook in Brits-Indië, waar Mountbatten de laatste Britse onderkoning is. Het land zal na de Britse overheersing geen eenheid meer zijn. Naast India ontstaat er een aparte moslimstaat (Pakistan).
Lees verder onder de foto's.
Huwelijksmakelaar op de achtergrond
Voor Britse royals is oom Dickie, een bijnaam die koningin Victoria hem gaf, een geliefd familielid. Koningin Elizabeth trouwt met prins Philip, een neef van Louis Mountbatten. Hij is het die de twee aan elkaar koppelt. Het huwelijk zal standhouden tot het overlijden van Philip in 2021. Zelf trouwt Mountbatten met Edwina Ashley, die al in 1960 overlijdt. Ze krijgen twee kinderen.
Lees verder onder de foto's.
Vele jaren later brengt Mountbatten ook prins Charles in contact met een huwelijkskandidaat: Mountbattans eigen kleindochter Amanda Knatchbull. De prins van Wales zal haar zelfs een aanzoek doen, maar het komt niet tot een huwelijk. Zoals we weten, trouwt Charles later met Diana. Voor Charles is zijn oom al sinds zijn jeugd een belangrijke mentorfiguur in zijn leven, omdat het Britse koningspaar het druk heeft en Mountbatten de jonge prins van Wales met raad en daad bijstaat. Als er door een bloedige aanslag een eind komt aan het leven van zijn oudoom is dit dan ook een grote schok voor Charles.
IRA-aanslag in 1979
De moordaanslag gebeurt in de tijd van The Troubles, de vaak bloedige strijd over Noord-Ierland. Moet het Brits blijven of deel worden van een verenigd Ierland? Het katholieke (republikeinse) deel van de bevolking vindt dat het bij de Ierland hoort, terwijl het protestantse (unionistische) deel wil dat het gebied bij het Verenigd Koninkrijk blijft. De IRA (het Ierse Republikeinse Leger) ziet in Lord Mountbatten een doelwit en pleegt op 27 augustus 1979 een bomaanslag op zijn jacht als hij op vakantie is in Ierland. Er vallen naast Mountbatten nog drie doden, onder wie zijn 14-jarige kleinzoon Nicolas.
Lees verder onder de foto's.
In 2015 brengt Charles met Camilla een bezoek aan de plek van de aanslag. Daarbij spreekt hij over zijn verdriet, maar toont hij ook begrip voor verschillende partijen in het conflict: "Door deze vreselijke ervaring begrijp ik terdege wat de mensen van deze eilanden meemaakten, wat hun geloof of politieke overtuiging ook is." Vele jaren later is de geliefde (oud)oom nog niet uit de herinnering van de huidige Britse royals verdwenen. William, de prins van Wales, heeft Louis als middelste naam, en heeft zijn eigen zoon Louis genoemd.
Beeld: ANP