Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Chronische longziekte ontdekt bij Mette-Marit

24 oktober 2018 · Leestijd 2 min

Bij de Noorse kroonprinses Mette-Marit is een chronische longziekte vastgesteld. Het gaat om een ongebruikelijke variant van longfibrose, zo heeft het Noorse hof woensdag bekendgemaakt.

De 45-jarige Mette-Marit, de vrouw van kroonprins Haakon, merkte de laatste jaren dat haar conditie achteruit ging. "Nu weten we ook hoe dat komt", zegt de kroonprinses in een statement. Zij en Haakon kiezen ervoor om het nieuws van haar ziekte nu bekend te maken omdat in de toekomst rekening moet worden gehouden met haar toestand en ze mogelijk niet overal meer aan mee kan doen.

Arts Kristian Bjøro van het Rikshospitalet zegt dat Mette-Marits conditie de afgelopen jaren actief is gevolgd. Volgens hem ontwikkelt de ziekte zich op trage wijze. "De kroonprinses zal in de toekomst nadere onderzoeken en behandelingen moeten ondergaan", aldus Bjøro. De arts zegt dat het gunstig is dat de longziekte in een vroeg stadium is ontdekt.

Bij longfibrose wordt zuurstof niet goed opgenomen waardoor patiënten benauwd of kortademig kunnen worden. Het kan ook leiden tot een vermindering van de gemiddelde levensverwachting, wat Mette-Marit zich ook realiseert. Ze zegt blij te zijn dat de ziekte op tijd is ontdekt. "Mijn doel is nog steeds om zoveel mogelijk te werken en zoveel mogelijk aan officiële gelegenheden deel te nemen."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--