Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Constantijn open in interview over kinderen, jeugd en Friso

14 oktober 2019 · Leestijd 3 min

In de documentaire 'Constantijn, meer dan een prins', die RTL 4 zondagavond heeft uitgezonden, praat de 50-jarige prins Constantijn over hoe het was om op te groeien als lid van de koninklijke familie. Ook vertelt Constantijn over de opvoeding van zijn drie kinderen. Daarin neemt hij veel dingen van huis uit mee. Toch is er één groot verschil. "Ik denk dat we nu meer praten."

gezin-prins-constantijn-prinses-laurentien-september-2019-2.jpg

Constantijn, Laurentien en hun drie kinderen Eloise (17), Claus-Casimir (15) en Leonore (13) gaan geregeld als gezin met elkaar in gesprek. "Bij ons thuis was het meer één op één", zei de broer van koning Willem-Alexander over zijn jeugd. Dat ouders niet alleen met hun kind, maar "met z'n allen als belangrijke unit" praten, is volgens Constantijn belangrijk. "Ik denk ook dat de generatie boven ons wat minder over persoonlijke dingen praatte, dat proberen wij wel meer te doen."

"Het is heel leuk om te zien dat ze nu ze ouder worden het ook gezellig vinden om langer aan tafel te zitten en gesprekken te hebben, vervolgt de prins. Die gesprekken zijn af en toe ook een uitdaging. "Ik heb soms ook een kort lontje, ben moe of heb geen energie om de conversatie aan te gaan. Als ouders moet je ook investeren, en dat is soms best lastig. Dat leer je nergens op school."

Lees verder onder de foto's.

Jeugd

WA-Friso-Constantijn.jpg

De komst van Laurentien, Máxima en Mabel heeft flink wat veranderd in de koninklijke familie. "Wij gingen niet heel erg diep in op onze emotionele roerselen", blikt Constantijn terug op zijn jeugd. "Dat is niet onze sterkste kant. Dat de vrouwen in ons leven kwamen heeft geholpen wat meer open te staan en emoties te tonen." Constantijn en zijn oudere broers Friso en Willem-Alexander waren gewend elkaar "alleen maar de waarheid te vertellen". Van hun partners leerden ze "wat meer vragen te stellen".

Tijdens hun jeugd spraken Willem-Alexander, Friso en Constantijn nauwelijks over de uitzonderingspositie waarin de oudste als kroonprins zat. "Misschien hadden we daar wel te weinig respect voor. We hebben weinig aan hem gevraagd hoe hij erin zat. Voor ons was het evident: dat is jouw toekomst", zei Constantijn.

Prins Constantijn vindt dat zijn broer Willem-Alexander zijn koningschap bijzonder goed invult. "Uiteindelijk is het aan mijn broer om te kiezen hoe hij invulling geeft aan zijn koningschap. Hij doet het op zijn manier, met zijn kinderen en zijn vrouw Máxima. Ze doen het super", prees Constantijn zijn oudste broer en diens gezin.

Lees verder onder de foto's.

Friso

De prins spreekt ook open over het gemis van Friso, die in 2013 overleed. "De emoties zijn lastig", zei hij terwijl hij tegen zijn tranen vocht. "Maar Friso is nu overal." Constantijn denkt niet dagelijks aan zijn broer, maar die is "wel een belangrijk deel van ons gezin". "Ik mis hem omdat hij in ons gezin ook wel mijn rationele sparringpartner was. We konden het goed vinden met elkaar."

Volgens Constantijn krijgt "iedereen het leven zoals hem dat aangeboden wordt en daarna moet je het zelf maken". "Ik heb het geluk gehad dat ik helemaal bovenin ben geboren en opgegroeid. Ik voel een grote verantwoordelijkheid, maar haal er ook veel plezier uit om daar iets mee te doen." De prins streeft ernaar een "waardevolle bijdrage te leveren aan Nederland, de medemens en mijn eigen familie".

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--