Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Coronaproof nieuwjaarstradities voor het japanse keizerspaar

2 januari 2021 · Leestijd 2 min

Het Japanse keizerspaar is het nieuwe jaar traditiegetrouw begonnen met een lange reeks ontvangsten en rituele plechtigheden. Uitslapen was er voor keizer Naruhito niet bij want om half zes vrijdagmorgen werd hij verwacht in een van de paleisheiligdommen om te bidden voor het welzijn van de Japanse bevolking.

In de loop van de ochtend volgden de ontvangsten in het Keizerlijk Paleis, een serie nieuwjaarsrecepties waarbij echter geen handen worden geschud maar wel veel ritueel gebogen. Deze bijeenkomsten vinden in verschillende ruimten plaats, en ook andere leden van de keizerlijke familie zijn daarbij aanwezig.

Het is een hele formele aangelegenheid, met de keizer in rokkostuum en de dames in het lang. Dit jaar echter waren de gebruikelijke diademen in de kluis gebleven. Dit, aldus de verklaring van het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding, uit solidariteit met de moeilijke tijd die de bevolking doormaakt door de coronapandemie.

Het keizerspaar kreeg bij de ontvangsten eerst de hoogste leden van de eigen hofhouding op visite, daarna de eigen familie met het kroonprinselijk paar voorop, vervolgens familieleden die niet langer deel uitmaken van het keizershuis - daartoe behoort onder anderen de zus van keizer Naruhito - en daarna premier Yoshihide Suga, de parlementsvoorzitters, opperrechters en het corps diplomatique. Dit allemaal in hoog tempo.

's Middags was er nog een feestelijke bijeenkomst in het Akasaka-paleis, waar het keizerspaar woont in afwachting van het opknappen van hun residentie op het terrein van het Keizerlijk Paleis. De keizer mist dit jaar echter de ontmoeting met het publiek, dat vorig jaar nog 68.000 man sterk naar het paleis kwam om de keizerlijke familie bij de Showa Den-hal toe te zwaaien en op die manier nieuwjaarswensen over te brengen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--