Cristina na jaren weer in het openbaar naast Felipe
De Spaanse koninklijke familie komt dinsdag bijeen voor een emotionele herdenkingsdienst voor de 25 jaar geleden overleden Don Juan, graaf van Barcelona, in het koninklijk pantheon, het klooster van San Lorenzo de El Escorial. Don Juan was de vader van koning Juan Carlos.
Prinses Cristina is er dinsdag ook bij. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat de in opspraak geraakte dochter van koning Juan Carlos en zus van koning Felipe in het openbaar met hen samen wordt gezien.
Iñaki Urdangarin
Cristina kwam zonder haar man Iñaki Urdangarin naar het immense door koning Filips II gebouwde koninklijk klooster ten noordwesten van Madrid, waar de herdenkingsmis in de bijbehorende basiliek werd gehouden. Sinds Iñaki in 2010 werd beschuldigd van een waaier aan malversaties, was ook Cristina niet meer welkom bij veel gebeurtenissen en probeert met name Felipe elk zichtbaar contact te vermijden. De mis was een uitzondering. Iñaki is momenteel in afwachting van hoger beroep na te zijn veroordeeld tot een celstraf terwijl Cristina is vrijgesproken.
Vele familieleden
Behalve Cristina, die werd vergezeld door haar nichtje prinses Alexia van Griekenland, waren ook koning Felipe, koningin Letizia, koning Juan Carlos, koningin Sofia en haar zus prinses Irene, alsmede één van de zussen van koning Juan Carlos en tal van andere leden van de wijd vertakte familie onder de 250 aanwezigen bij de intieme plechtigheid.
Don Juan, wie was hij?
Zondag was het precies 25 jaar geleden dat de graaf van Barcelona op 79-jarige leeftijd overleed. Zijn stoffelijke resten zijn bijgezet in het pantheon van de koningen in El Escorial, hoewel Juan zelf nooit heeft geregeerd. Zijn vader Alfonso XIII werd afgezet, en dictator Francisco Franco passeerde Don Juan dertig jaar later door diens zoon Juan Carlos aan te wijzen als opvolger. Het was de wens van Juan Carlos dat zijn vader als koning werd geëerd.
Don Juan is op 1 april 1993 overleden en op 7 april 1993 bijgezet in het pantheon, waar de meeste Spaanse koningen en koninginnen hun laatste rustplaats hebben. Opmerkelijk was dat de vader van koning Juan Carlos en opa van de huidige koning Felipe werd bijgezet als 'Juan III', als de koning die hij bij leven nooit was geweest. Het was het ultieme eerbetoon van Juan Carlos, die om de monarchie te redden zijn vader opzij had geschoven.
De graaf van Barcelona was zoon van een koning en vader van een koning, maar kwam zelf nooit op de troon. Voor hem persoonlijk was dat een drama, en ook Juan Carlos heeft lang de last met zich meegedragen zijn vader de pas te hebben afgesneden door te accepteren dat de Spaanse dictator Francisco Franco hem in 1969 als zijn opvolger aanwees.
Alles voor Spanje
Franco, die Spanje met ijzeren hand bestuurde, moest niets hebben van Don Juan. Hij wilde zijn opvolger zelf opvoeden en kneden. Prins Juan Carlos werd dan ook op tienjarige leeftijd door zijn vader naar Spanje gestuurd om daar te worden gevormd en opgeleid. Vader en zoon waren het over één ding eens: Spanje moest weer een monarchie worden onder de Borbons.
Franco was het daar uiteindelijk mee eens, maar dan wel met Juan Carlos en niet de in zijn ogen veel te 'linkse' Juan III als koning. Pas in mei 1977, anderhalf jaar na de daadwerkelijke troonsbestijging van Juan Carlos, gaf zijn vader zijn dynastieke rechten op en accepteerde hij Juan Carlos als rechtmatig koning. "Alles voor Spanje", aldus de graaf van Barcelona.
Die pijnlijke opoffering is de Spaanse koninklijke familie niet vergeten. Vandaar dat Juan is begraven als was hij koning geweest, en nu het eerbetoon van de familie na zijn 25e sterfdag.
Bron: ANP