Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dag 1: Bezoek Amalia, Willem-Alexander en Máxima aan Caribisch gebied

28 januari 2023 · Leestijd 4 min

De eerste handen werden vrijdagmiddag op het vliegveld van Bonaire al geschud, maar prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn zaterdagochtend lokale tijd op Bonaire officieel ontvangen door gezaghebber Edison Rijna. De ontvangst is de eerste officiële activiteit van het tweeweekse bezoek aan het Caribisch deel van Nederland. Op straat hebben tientallen mensen zich verzameld om het gezelschap te zien.

Rijna heeft zijn gasten, en vooral prinses Amalia, bij de ontvangst toegesproken. Hij wenst de prinses en het koningspaar een mooie reis toe en hoopt dat Amalia op haar eerste reis hartelijk wordt ontvangen.

Waar de koning bij staatsbezoeken altijd een pak draagt, is dat tijdens dit kennismakingsbezoek anders. Zonder jasje komt de koning aan bij de gezaghebber. Amalia en Máxima zijn gekleed in een zomerse jurk. Een laaghangende lamp zorgt gelijk voor de eerste uitdaging van Amalia: ze loopt er vol met haar hoofd tegenaan. "Ik liep er alweer tegenaan", zegt ze grinnikend tegen de aanwezigen.

Lees verder onder de foto's!

ANP-461681924
ANP-461682550

Hoogste bestuursorgaan

Bij de ontvangst maakten de 19-jarige prinses en het koningspaar ook kennis met de Eilandsraad, het hoogste bestuursorgaan van Bonaire. De leden worden gekozen door de burgers en vormen de volksvertegenwoordiging. Aanwezig zijn onder meer fractieleiders en leden van de partijen Movementu di Pueblo Boneriano, Union Partíotiko Boneriano en Partido Demokrátiko Boneriano.

Vrijdagmiddag lokale tijd kwamen het koningspaar en de prinses aan op Flamingo Airport op Bonaire, waar zij werden ontvangen door gezaghebber Edison Rijna. De koning gaf Rijna bij aankomst een vriendschappelijke handdruk en zei tegen hem dat het goed was om weer "thuis" te zijn.

Lees verder onder de foto!

Amalia
ANP-461653062

Met eigen ogen ziet Amalia een stuk slavernijverleden

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben met eigen ogen een belangrijk stukje van het slavernijverleden van Bonaire gezien. Het gezelschap bezocht de slavenhutjes op Witte Pan. Daar verbleven ten tijde van de slavernij de tot slaaf gemaakte mensen.

De hutjes zijn een belangrijke toeristische trekpleister op het eiland. Dat was te zien, want bij het bezoek waren - naast tientallen mensen van de pers - ook veel Nederlandse toeristen die een glimp van het koninklijk gezelschap probeerden op te vangen. De media werden zodanig op afstand gehouden dat de uitleg voor hen niet te horen was.

ANP-461684551
ANP-461684562
ANP-461685850

Prinses Amalia komt los tijdens culturele activiteiten Bonaire

De eerste uurtjes van het bezoek aan Bonaire leek ze nog een beetje los te moeten komen, maar inmiddels lijkt prinses Amalia haar draai te hebben gevonden. Tijdens een bezoek aan Mangazina di Rei vol eten, muziek en cultuur, leek de 19-jarige prinses volledig in haar element te zijn.

De prinses proefde samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima lokale specialiteiten: polenta, vlees, vis en cactussaus. Ook hielp ze bij het afbakken van een broodje, gemaakt volgens geheim familierecept. Vooraf gaf de prinses wel een disclaimer: ze is naar eigen zeggen nogal onhandig.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een smaakvolle avond

Koning Willem-Alexander lijkt in zijn element te zijn op Bonaire. Dat bleek ook zaterdagavond, toen hij enthousiast meedeed aan een spelletje tijdens een bezoek aan het evenement Taste of Bonaire. Daar stonden lokale gerechten op het menu, maar ook een potje Bon Ku Ne, een kleurrijk kaartspel dat lijkt op bingo.

Het gezelschap maakte ook een wandeling langs de verscheidene kraampjes, proefde van de lokale gerechten en schudde handen met de aanwezige Bonairianen, maar vooral met Nederlanders die op vakantie zijn of op het eiland wonen. Dat was namelijk toch wel het grootste deel van de bezoekers. Een hoop bezoekers wandelden met het koningspaar en de prinses mee. De beveiliging van het koninklijk gezelschap had dan ook de handen vol aan het vrijmaken van de route van de honderden aanwezigen.

Na het eten en het spelletje woonden Amalia en het koningspaar een concert bij. Daarbij dansten en klapten ze vrolijk mee met de muzikanten en dansers.

taste of bonaire 1
taste of bonaire 2
taste of bonaire 3

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--