Dag 2: koningspaar bezoekt de Waddeneilanden
De tweede dag van het streekbezoek aan de Waddeneilanden is aangebroken! De koning en en de koningin sloten dinsdagavond de eerste dag van het streekbezoek af op Terschelling. Vanuit daar bezoeken ze woensdag de overige eilanden: Ameland en Schiermonnikoog.
Schiermonnikoog
'Waddeneilanden kroon boven Nederland'
Koning Willem-Alexander vindt de Waddeneilanden "een kroon boven Nederland", zei hij na afloop van het tweedaagse streekbezoek. "Een prachtig bezoek, met name om te zien hoe de leefbaarheid in stand gehouden wordt op de verschillende Waddeneilanden", vindt de koning. "Het geeft ons echt een goed beeld van de trots van de mensen op deze eilanden, van de uitdagingen op deze eilanden, maar met name van ieder eiland en z'n eigen identiteit."
Streekbezoek afgesloten bij supermarkt
Het was druk bij de enige supermarkt op het eiland, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun streekbezoek aan de Waddeneilanden afsloten.
Ze kregen er een rondleiding van het echtpaar Brunekreeft, de eigenaren van de supermarkt. Ook hun zoon Sjoerd, die de zaak hoopt over te nemen, was erbij. Na het gesprek met deze plaatselijke ondernemersfamilie verlieten de koninklijke gasten het eiland.
Schiere monniken
Het eiland dankt zijn naam aan de schiere monniken. Zij zijn na 500 jaar teruggekeerd en wonen in het klooster op Schiermonnikoog. Willem-Alexander en Máxima spraken met de vijf monniken die er wonen.
Ambulancepost
Op de ambulancepost van Schiermonnikoog spraken de koninklijke gasten met een huisarts, thuiszorgmedewerkers en ambulancepersoneel over de zorg op het eiland. Het gesprek ging over de uitdagingen waar deze hulpverleners in het dagelijks leven mee te maken krijgen.
Koningspaar ontmoet boeren
In een ligboxstal gaan ze in gesprek met alle zeven boeren op het eiland. De boeren vertellen hoe ze duurzaam en toekomstbestendig willen ondernemen op Schiermonnikoog.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangekomen op Schiermonnikoog, het laatste eiland dat ze aandoen tijdens hun streekbezoek aan het Waddengebied.
Ameland
Mysterieus spel: Sunneklaas
Het koninklijk paar kreeg tijdens de lunch met ondernemers te horen over het mysterieuze spel Sunneklaas. Het spel, waarbij mensen zich verkleden en maskers dragen, wordt elke december twee dagen lang gespeeld. Op die dagen zijn geen mensen van buitenaf welkom. Verder wilden de ondernemers er niks over kwijt.
Doordat mensen van buiten het eiland niet welkom zijn, doen verschillende verhalen over de traditie de ronde. Toen koning Willem-Alexander vroeg of hij wel bij het spel mocht zijn, greep commissaris van de Koning Arno Brok grappend in: "Dit lijkt mij een mooi moment om de lunch af te sluiten", waarop iedereen moest lachen.
Gesprek over gevolgen toerisme
De koning sprak voor zijn vertrek uit Ameland met mensen uit de toeristische sector over de gevolgen van het toenemend aantal toeristen op Ameland.
Een groep schoolkinderen geeft het koningspaar een hartelijke ontvangst.
Goed humeur koning ondanks regen
De koning vindt dat het strand van Ameland er prachtig bij ligt. Dit zei hij nadat hij was aangekomen bij een locatie van Staatsbosbeheer. "We zijn er net overheen gevlogen." Het koningspaar werd op de locatie begroet door onder anderen boswachter Marjan Veenendaal en burgemeester Leo Pieter Stoel.
Het koningspaar kreeg informatie over de wateropvang op het eiland. Soms valt er te weinig regen, legde beheerder Rudi Molenaar uit. "Dat zou je na deze dagen niet zeggen", grapte de koning, doelend op het regenachtige weer gedurende het bezoek.
Veerdienst
In de terminal van de veerdienst worden de gasten bijgepraat over de bereikbaarheid van het eiland. Er moet veel gebaggerd worden voor de scheepvaart, maar dat heeft gevolgen voor de natuur.
Ook ging het over een tunnel, die de bereikbaarheid zou kunnen verbeteren. Hierdoor zouden wel heel veel mensen het eiland komen bezoeken; een oplossing zou dan zijn om de tunnel 's nachts te sluiten.
Onderweg naar Ameland
Het koningspaar heeft het bezoek aan Terschelling afgesloten en is per helikopter aangekomen het volgende eiland dat ze bezoeken, Ameland. Ruim honderd Amelanders zongen "oranje boven" en er stond een man met een bord met de tekst "Mag ik een kiekje maken voor mijn fotowand?" Dat wilden de koning en koningin wel. Ze gingen met hem op de foto.
Terschelling
Maritiem Instituut
De dag begon bij het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling, hier kreeg het koningspaar uitleg over het onderwijs en verschillende scheepssimulatoren van het instituut. Docenten en studenten vertelden over het belang van goed scheepvaartonderwijs. De koning, die in zijn jonge jaren een opleiding bij de marine volgde, kon er goed over meepraten. Hij vond het jammer om te horen dat steeds minder jongeren een technische opleiding volgen.
De dag begon bij het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling, hier kreeg het koningspaar uitleg over het onderwijs en verschillende scheepssimulatoren van het instituut. Docenten en studenten vertelden over het belang van goed scheepvaartonderwijs. De koning, die in zijn jonge jaren een opleiding bij de marine volgde, kon er goed over meepraten. Hij vond het jammer om te horen dat steeds minder jongeren een technische opleiding volgen.
Daar spraken ze ook met het Omgevingsberaad Waddengebied, een overlegorgaan voor een duurzame ontwikkeling van het Waddengebied.
Groene Draeck
De koning en de koningin sliepen vannacht op een voor hun bekend plekje. Ze hebben de nacht van dinsdag op woensdag op Terschelling doorgebracht op De Groene Draeck, de boot van prinses Beatrix. Het paar kwam het jacht woensdagochtend af om aan de dag te beginnen. De boot trok dinsdagavond veel bekijks van mensen die ook een boot in de haven hebben liggen.
Op het jacht wapperde woensdagochtend de koninklijke standaard. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maakte eind april bekend dat prinses Beatrix haar zeiljacht De Groene Draeck na een restauratie weer in gebruik heeft genomen.
ANP