Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dag 2: koningspaar op staatsbezoek in Slowakije

8 maart 2023 · Leestijd 5 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima praten op de tweede dag van het staatsbezoek aan Slowakije met Slowaakse jongeren over gendergelijkheid en vrouwenemancipatie. Het is woensdag tevens Internationale Vrouwendag, waarbij de emancipatie van de vrouw centraal staat. Met de jongeren praat het koningspaar over hun kijk op de toekomst.

Rommeltje

De moderne gemeenschap heeft alle unieke talenten nodig "om te bloeien", stelde de koning, en "diversiteit is kracht", "geen zwakte". Willem-Alexander zei dat mannen er de laatste duizenden jaren een zooitje van hebben gemaakt en dat moeten de vrouwen dus niet kopiëren. "Gebruik je eigen talenten." De gesprekken vonden plaats in de Slowaakse Nationale Galerie in Bratislava

Lees verder onder de foto's.

Koningspaar staatsbezoek Slowakije dag 2
Koningspaar staatsbezoek Slowakije dag 2

Koningin Máxima vertelde dat zij tijdens haar studie Economie en werk bij verschillende banken weinig vrouwen om zich heen zag. De koningin was "een van de enige" vrouwen. Diversiteit is van groot belang, stelde Máxima. "Ik denk niet dat dat ter discussie staat." Ze vroeg de aanwezige vrouwen om "assertief" te zijn, want "het komt niet zomaar". De koning was het "100 procent" met zijn vrouw eens.

Lees verder onder de foto. 

Máxima staatsbezoek Slowakije dag 2

Prinses Diana

Een van de vrouwelijke deelnemers benoemde dat het goed is om te zien dat de Slowaakse president, Zuzana Caputova, een vrouw is. "We zien dat zoiets voor ons mogelijk is, daar ben ik blij mee." Een ander benoemde dat rolmodellen belangrijk zijn. "Mijn rolmodel is prinses Diana", vertelde ze. "Ze was een heel optimistische en zorgzame vrouw." Dat inspireert haar om ook zo te zijn, vertelde ze. De koningin beaamde dat rolmodellen inderdaad belangrijk zijn.

Lees verder onder de foto. 

Diana-moeder-Prinses.jpg
Prinses Diana.

Kasteel

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben ook een bezoek gebracht aan het Kasteel van Bratislava. Momenteel bevinden zich hierin het Slowaaks Nationaal Museum en officiële ontvangstruimten van de regering. Het koningspaar poseerde op de stoep van het kasteel voor de meegereisde pers. "Mogen we ook even kijken?", vroeg Willem-Alexander voordat hij en de koningin plaatsnamen voor de korte fotosessie.

In september 1992 werd in het Kasteel van Bratislava de grondwet getekend nadat besloten werd dat Slowakije onafhankelijk zou worden. De Slowaakse Republiek bestaat nu dertig jaar, een van de redenen dat het staatsbezoek plaatsvindt.

Lees verder onder de foto.

ANP-464462517

Het gezelschap ging daarna het kasteel binnen voor het Business Forum. De koning en koningin gaan tijdens het Business Forum, dat als thema The Future Is Now heeft, in gesprek met Nederlandse en Slowaakse ondernemers. Zij gaan het onder meer hebben over circulaire economie, gezondheidszorg en de wederopbouw van Oekraïne.

Lees verder onder de foto. 

Willem-Alexander staatsbezoek Slowakije 2023

Vervolgens kreeg het koningspaar een uitleg van het statiegeldsysteem in Slowakije bij een supermarkt, waar tientallen mensen het koningspaar stonden op te wachten. Sommigen hadden Nederlandse vlaggen of bosjes bloemen bij zich. De koning en koningin kregen bij aankomst ieder een tasje met lege flessen, die zij in het apparaat moesten gooien. Het apparaat werkte niet meteen mee, maar na enige assistentie verdwenen de flessen in de machine en kregen de koning en koningin een bonnetje.

Lees verder onder de foto. 

Staatsbezoek Slowakije 2023
Máxima staatsbezoek Slowakije 2023

Lunch

In de middag wordt het koningspaar ontvangen door minister-president Eduard Heger, met wie zij een regeringslunch op de planning hebben staan.

Máxima Willem-Alexander staatsbezoek Slowakije

Emotionele gesprekken 

Koning Willem-Alexander vindt dat iedereen zichzelf zou moeten kunnen zijn. Dat zei hij tijdens een gesprek over lhbti-rechten in het Slowaakse café Taplaren. Op de stoep voor het café werden vorig jaar twee personen uit de lhbti-gemeenschap, Juraj Vankulic en Matus Horvath, vermoord door een 19-jarige student.

Lees verder onder de foto's. 

Staatsbezoek Slowakije
Staatsbezoek Slowakije

Lhbti-personen representeren net als ieder ander de maatschappij, stelde de koning. Dat beaamde de moeder van Vankulic, die ook aanwezig was bij het gesprek. "Het was een fantastisch persoon", zei ze over haar zoon. Het was iemand die altijd voor anderen klaarstond, vervolgde ze. "Hij hield van het leven." Ook de broer van Vankulic was erbij. "Ik heb nooit een beter persoon ontmoet dan hij."

De koning benoemde nog hoe "dapper" hij het vond dat de nabestaanden waren gekomen. De pijn is nog erg "vers", kan de koning zich voorstellen. Ook Radoslava Troksiarova, een overlevende van de aanslag, was erbij. Ze is dankbaar voor iedereen die haar in leven wist te houden nadat ze gewond was geraakt. Haar moeder was ook bij het gesprek aanwezig en vertelde dat het "moeilijk" is geweest. Máxima, die zichtbaar emotioneel was, zei dat ze zich dat als moeder kan voorstellen.

Staatsbezoek Slowakije

Verdere programma

Later op de dag vindt de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap in Slowakije plaats. De dag wordt afgesloten met een concert in het Nationaal Theater, dat door het koninklijk paar is aangeboden aan de Slowaakse president Zuzana Čaputová.

Houd dit artikel in de gaten voor meer informatie en beeldmateriaal. 

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--