Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima krijgt Nederlands cadeautje in Ivoorkust

15 juni 2022 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima vult haar tweede en laatste dag in Ivoorkust met gesprekken met ministers. Rond 9.00 uur vertrok de koningin vanuit haar hotel in Abidjan naar een gebouw waarin verscheidene ministeries zijn gevestigd. Op haar hoge hakken legde ze de route naar de ministeries af, waar ze vrolijk werd begroet door vrouwen die net het vuilnis kwamen ophalen.

Lees onderaan het artikel over de geschenken die Máxima kreeg.

De koningin was dinsdag daarom ook een stuk zakelijker gekleed dan maandag, toen haar dag voornamelijk in het teken van veldbezoeken en ontmoetingen met inwoners stond. Waar ze maandag een luchtige rok met simpele top droeg, was dat maandag een groene kanten jurk van haar geliefde modehuis Natan.

De koningin spreekt dinsdag in haar rol als speciale gezant van de Verenigde Naties met onder anderen ministers Adama Coulibaly (economie en financiën) en Amadou Coulibaly (communicatie en digitale economie). Aan het begin van het gesprek maakte de koningin nog een grapje over het schijnen van de zon, verwijzend naar de familienaam Van Oranje en de kleur van de zon.

De voertaal van de gesprekken is Frans.

Máxima Ivoorkust dag 2
Máxima vergadering

Cadeautjes 

Koningin Máxima werd door ministers uit Ivoorkust verrast met cadeaus. Na haar gesprekken op verscheidene ministeries in het land kreeg de koningin onder meer een Ivoriaanse omslagdoek, een ketting, een schilderij en een armband cadeau.

Het geven van cadeaus stond niet gepland, maar koningin Máxima was voorbereid. Haar adjudant had ook wat cadeaus achter de hand om aan de ministers te geven. Bij staatsbezoeken, waarbij in principe wel giften worden uitgewisseld, gaat het dan om een fotolijstje met woorden van dank en bijvoorbeeld een schaal of een vaas.

Máxima interview Ivoorkust

Dinsdagavond werd Máxima wederom verrast met een cadeautje. Dit keer van Dominique Ouattara, de presidentsvrouw van Ivoorkust. De koningin kreeg exclusieve modestoffen van Vlisco, een merk uit Helmond.

Maxima presidentsvrouw Ivoorkust

Finaciële onafhankelijkheid

Het bezoek aan Ouattara was de laatste activiteit van koningin Máxima, voordat zij dinsdagavond op het vliegtuig naar Senegal stapte. Het gesprek tussen de koningin en de first lady ging onder meer over FAFCI, de organisatie van Ouattara. FAFCI helpt vrouwen in de strijd tegen armoede - zoals haar man, president Alassane Ouattara, dat beloofde te doen toen hij werd verkozen. De organisatie helpt vrouwen bijvoorbeeld in het opzetten van een bedrijfje en traint ze om een bedrijfje op te zetten en dat te runnen.

De reden dat financiële stabiliteit en onafhankelijkheid van vrouwen zo centraal staat in dit bezoek, is omdat de coronacrisis een grote invloed heeft gehad op de financiële situatie van mensen. Onder meer in Ivoorkust heeft dit grote invloed gehad op vrouwen, die vaak financieel niet onafhankelijk zijn of geen eigen inkomen hebben. In 2014 had 29 procent van de vrouwen een eigen bankrekening. Drie jaar later lag dat percentage op 36.

Máxima Ivoorkust laatste dag

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--