Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dag 2 van de Caribenreis: Muziek en cultuur op Aruba

30 januari 2023 · Leestijd 3 min

De Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje zijn maandagochtend aangekomen op Aruba. In Oranjestad vindt een welkomstceremonie plaats op het Wilhelminaplein. De tweede dag van het bezoek aan Caribisch Nederland staat in het teken van officiële ontmoetingen, kunst en cultuur op Aruba.

Een warm welkom

Honderden Arubaanse en Nederlandse kinderen stonden maandagochtend op Aruba langs de route waar prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima aankwamen. De kinderen achter de dranghekken waren licht gespannen, maar vooral enorm uitbundig. Oranje shirts waren aangetrokken, de Nederlandse vlaggetjes wapperden en er werd gejoeld. "Amalia is hier nog nooit geweest. Zo spannend!", vertelt één van hen.

Welkomstceremonie Aruba
Het koningspaar en prinses Amalia worden welkom geheten in Aruba.

Koning Willem-Alexander inspecteert in Oranjestad de erewacht. Na een gesprek met gouverneur Alfonso Boekhoudt, volgt een wandeling naar de Staten voor een ontmoeting met de fractievoorzitters. Aansluitend wandelen prinses Amalia en het koningspaar naar de Cocolishi, het onderkomen van de ministerraad. Hier vindt een lunch plaats met de minister-president en ministers. Onderweg worden zij verwelkomd door publiek en treden het leerorkest en het jeugdkoor op.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Prinses Amalia draagt in Oranjestad een bekend linnen broekpak van het merk MaxMara. Deze droeg zij namelijk ook tijdens de festiviteiten van Koningsdag 2022 in Maastricht.

Amalia Aruba (2)

Een artistieke middag

's Middags staat een wandeling door de plaats San Nicolas op de planning. Hierbij bekijkt het koninklijk gezelschap verschillende muurschilderingen en ontmoeten zij kunstenaars. Amalia gaat samen met haar ouders onder andere kennis maken met de Arubaans-Nederlandse kunstenaar Armando Goedgedrag, die in de stad San Nicolas een muurschildering van zo'n acht meter heeft gemaakt. Amalia komt samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima een kijkje nemen. "Heel bijzonder", noemt de kunstenaar het bezoek tegenover het ANP.

''Voor mij is het heel bijzonder dat zij de muurschildering gaan zien, dat is nog nooit gebeurd", vertelt de kunstenaar. Met zijn werk, meestal op canvas maar tegenwoordig steeds vaker buiten op muren, focust Goedgedrag vooral op de natuur van Aruba. Hij wil daarmee bewustwording creëren van "het mooiste wat we hier hebben op het eiland". Volgens de kunstenaar hebben veel mensen daar nog te weinig oog voor.

De prinses en het koningspaar maken maandag een wandeling langs verscheidene murals, zoals de muurschilderingen worden genoemd. In totaal kunnen ze vier werken van Goedgedrag tegenkomen. Tijdens die wandeling draait het binnen zijn werk vooral om de mural Mijn Belofte. Dat heeft hij voor toeristen en locals gemaakt om hen te vertellen: respecteer de natuur en de regels die zijn opgesteld om de natuur te beschermen.

Lees verder onder de foto's. 

Welkom Aruba
Januari 2023: Koningin Máxima draagt de oranje jurk van Natan in Aruba.
Aruba muurschildering
Aruba muurschildering 2

Een ontroerde kroonprinses

Het gezelschap brengt ook een kort bezoek aan het Industriemuseum en bekijkt tot slot een straatoptreden met onder meer breakdance, spoken word en een carnavalsoptreden door jongeren. 

Prinses Amalia raakte maandagmiddag ontroerd door het optreden van een spoken word-artiest. De 21-jarige Kay Quandus vertelde na afloop dat de prinses haar zelfs om een knuffel vroeg. "Ik denk dat ze mijn gedicht heel mooi vond", zegt Kay. De artiest vertelt dat de prinses tranen in haar ogen had en dat ze "heel hard zou huilen als ze geen zonnebril op had".

Amalia leek duidelijk te genieten van de optredens. Samen met haar ouders lachte ze, klapte ze mee op de muziek en zong mee tijdens een cover van een liedje van zangeres Dua Lipa.

WA-Amalia Aruba lachen

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--