Dag 3: koningspaar sluit staatsbezoek aan Slowakije af met persgesprek
Vandaag is de laatste dag van het staatsbezoek aan Slowakije. Het koningspaar trapt de dag af met een bezoek aan een hulpcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in de Slowaakse stad Poprad. Later op de dag bezoeken de koning en de koningin het Nationaal Park Tatra en staat er een persgesprek op de planning.
Oekraïense vluchtelingen
De dag begon met een bezoek aan Poprad, een stad aan de voet van het Tatra gebergte. Hier bezocht het koningspaar een hulpcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Het centrum wordt grotendeels gerund door de Oekraïense vluchtelingen en biedt onder meer psychologische hulp, kinderopvang en spullen.
Bij binnenkomst werd het koningspaar verwelkomd door zo’n twintig kinderen en een aantal volwassenen. De koning en de koningin hielden gesprekjes met de kinderen en namen tekeningen en knutselwerken in ontvangst. De koning tilde een van de kinderen op en gaf haar een high five. Daarna stelde hij voor om een groepsfoto te maken. Dit zorgde voor deze aandoenlijke foto's!
Voorafgaand aan de ontmoeting namen de koning en koningin deel aan een kringgesprek over de zorg voor de gevluchte Oekraïners. Tijdens de voorstelronde liet koningin Máxima al haar goedkeuring blijken voor het werk van de aanwezigen. "Heel goed", merkte ze op.
Bezoek aan school
De dag werd vervolgd met een bezoek aan een school die actief aandacht besteedt aan het bijbrengen van democratische vaardigheden, zodat leerlingen desinformatie leren te herkennen.
Bij aankomst werd het koningspaar buiten opgewacht door een groep kinderen, die begroetingen riepen en foto's namen met mobieltjes. Ook in de hal binnen stonden leerlingen, die geknutselde bloemen vasthielden.
Daarna vond een kringgesprek plaats in een klaslokaal. In het kringgesprek werd besproken dat de kinderen blij zijn met de bijzondere lesmethode, wat een motivatie vormt om deze ook te gaan gebruiken bij andere scholen.
Nationaal Park Tatra
Als laatste activiteit van het staatsbezoek hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek gebracht aan het Nationaal Park Tatra. Daar hebben zij meer gehoord over de biodiversiteit en het natuurbehoud van het gebied. De koningin had voor de gelegenheid platte schoenen aangetrokken.
Amalia
Traditiegetrouw werd het staatsbezoek afgesloten met een persgesprek. Hierin vertelde het koningspaar onder andere over de situatie rondom kroonprinses Amalia en de impact hiervan op het gezin.
"Voor de privésituatie binnen ons gezin is het zwaar. Maar wij lossen dat met elkaar geheel goed op. We zijn sterk als gezin. We hebben drie fantastische kinderen en ik heb een fantastische vrouw en met zijn vijven zijn we sterk genoeg om hieruit te komen."
Koningin Máxima voegde daaraan toe dat zij dit als gezin "met een positieve blik" proberen te benaderen. "We proberen er iets van te maken en positief te blijven.'' En ik wil ook zeggen dat deze situatie niet alleen voor ons geldt, maar ook voor heel veel advocaten, directeuren van gevangenissen, politici en journalisten. We leven met hen allemaal mee."
Op de vraag of het vol te houden is, zei Willem-Alexander dat opgeven geen optie is. "We moeten hier doorheen, ook als samenleving. Hier moeten we bovenop komen."
Tien jaar koningsschap
In het persgesprek sprak de koning ook over zijn tien jarige jubileum als koning. "Het is voorbij gevlogen". Hij noemt het een periode met "veel hoogtepunten maar ook veel dieptepunten"
"Als je kijkt naar de hoogtepunten denk ik aan sport, maar ook aan 75 jaar bevrijding en mooie bezoeken, maar er was ook MH17, corona en het overlijden van mijn broer. Het is geen moment saai geweest in de afgelopen tien jaar."
Willem-Alexander prijst ook de samenwerking met zijn vrouw, koningin Máxima. "Ik heb een prachtig teamwerk met mijn vrouw op kunnen bouwen en kan me bijna niet voorstellen dat het al tien jaar geleden is dat we hieraan zijn begonnen."
Slowaakse LHBTI'ers
De koning uitte in het persgesprek ook steun aan de Slowaakse LHBTI-gemeenschap. Hij benoemde dat ook Nederland niet perfect is als het aankomt op de acceptatie van lhbti'ers en dat er nog steeds sprake is van homofobie. "Daar moeten we als samenleving hard tegen optreden". De koning is blij dat er in Nederland de mogelijkheid is om te vieren wie je bent. Juist daarom is het volgens hem van belang om lhbti'ers in Slowakije, waar in dat opzicht minder vrijheid is, te blijven steunen.
ANP