Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De kledingstijl van de royals: zo moeder, zo dochter

13 september 2020 · Leestijd 5 min

Prachtige jurken, stijlvolle pakken, opvallende printjes en felle kleuren. Dat zien we geregeld terug bij onze koningin Máxima. Nu de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane wat ouder worden, beginnen ook zij hun eigen stijl te ontwikkelen. In Blauw Bloed vertelt Miluska van ‘t Lam, hoofdredacteur van Harper’s Bazaar, over de invloed van de kleding van verschillende koninginnen op de stijl van hun dochters.

Het valt Miluska op dat als meisjes van een jaar of 16 hun eigen stijl gaan ontwikkelen, zij zich hebben laten beïnvloeden door hun moeder. “Al in hun heel jonge jaren hebben ze kleuren meegekregen, ze hebben vormen meegekregen en ik denk ook dat ze merken hebben meegekregen. Uiteindelijk gaan die meisjes een heel eigen stijl ontwikkelen en dan kan de moeder weer een beetje leren van het meisje. Dat is een heel mooie ontwikkeling.”

Eigenzinnige stijl

“Wat ik zie bij de koningin en haar dochters is dat Amalia een eigen zichtbare stijl ontwikkelt, met evenveel liefde voor kleuren en patronen als haar moeder. Ze is heel expressief.” Miluska ziet de eigenwijsheid van Amalia terug in haar kleding. “Zo eigenwijs als zij haar antwoorden geeft, zo eigenwijs is ze ook in haar modestijl.”

Afgelopen Koningsdag droeg Amalia een gele jurk met veel volume en volgens Miluska is dat terug te herkennen bij haar moeder. Máxima draagt namelijk ook graag volumineuze kleding.

Lees verder onder de foto's.

Het jasje van Máxima

Op Koningsdag 2018 in Groningen verschijnen de drie prinsesjes met hun moeder en ook hier zie je de invloed van Máxima terug in hun kleding. “Het leuke is dat ze alle drie iets dragen van hun moeder, de koningin. Amalia lijkt echt een kopie van haar moeder. Dat komt misschien ook wel doordat het jasje van haar moeder was, maar voor de rest heeft ze haar eigen keuzes gemaakt. Je ziet daarin duidelijk de invloed van koningin Máxima,” vertelt Miluska.

Lees verder onder de foto's.

Mooi statement van Amalia

Amalia heeft op Koningsdag 2019 in Amersfoort een diepe indruk achtergelaten op de Harper’s Bazaars hoofdredacteur. “Daar verschijnt Amalia echt bijna ten tonele. Ik vind echt dat ze een voorbeeld is voor haar toekomstige rol. Ze durft heel erg te laten zien waar ze van houdt: de patronen. En ik vind dat ze daar een heel mooi statement in maakt. Ik hoop dat we daar met z’n allen meer naar gaan kijken en dat meer in onze garderobe laten zien.”

Lees verder onder de foto's.

Stijlvolle Elisabeth

Elisabeth_2017.jpg

Ook bij het Belgische koningshuis zijn de invloeden van de moeder op de nieuwe stijl van haar dochter zichtbaar. “Als ik kijk naar Elisabeth, dochter van Mathilde, koningin van België, dan zie ik dat ze als kind gewoon netjes volgens de regels naast haar moeder verschijnt. Op een gegeven moment wordt ze ouder en als ze een jaar of vijftien is, in 2017, dan zie je al dat ze haar eigen regels gaat bepalen.”

Lees verder onder de foto.

Elisabethy_2017_2.jpg

“Als haar oma 80 wordt, verschijnt ze wederom naast haar moeder, maar zien we een heel nieuwe Elisabeth verschijnen. Haar rok is wat korter en ze draagt er een mooi ceintuur omheen. Het is een heel mooie jurk van Maje, maar het is echt Elisabeth die we nu zien en niet meer een kopie van haar moeder. We leren echt een beetje de nieuwe Elisabeth kennen,” aldus Miluska.

Lees verder onder de foto.

Op haar achttiende verjaardag verschijnt Elisabeth in een witte blazerjurk. “Wat mij betreft gaat alle aandacht naar haar toe, ook al dragen andere mensen heel veel kleur om haar heen. Dat komt omdat het een heel mooie moderne benadering is van een heel klassieke jurk, zodat ze eigenlijk weer verrast,” veronderstelt Miluska.

Lees verder onder de foto's.

De keurige Spaanse prinsesjes

Leonora_en_Sofia_2.jpg

Bij het Spaanse koningshuis zie je dat koningin Letizia veel invloed heeft op de kleding die Leonor en Sofia dragen. “Ik vind het grappig om even het verschil uit te leggen van wat ik zie bij dat koningshuis ten opzichte van het Belgische en Nederlandse koningshuis, want daar ontdekken we veel karakters en we zien dat ook in de kleding terugkomen. Bij deze twee prinsesjes zie je dat eigenlijk nauwelijks. Je ziet heel mooie jurken, je ziet heel mooie mode, maar je ziet er weinig karakter in terugkomen. Voor mij voelt het een beetje aan als kostuums,” aldus Miluska.

Lees verder onder de foto.

Leonora_en_Sofia.jpg

Bij de viering van het 40-jarig bestaan van de Spaanse grondwet, verschijnen Leonor en Sofia keurig netjes gekleed naast hun moeder. “Dan zie je weer twee mooie jurken in twee verschillende kleuren. Het is zo perfect, dat ik echt denk: waar hebben zij het thuis over gehad, voordat ze dit zouden aantrekken en hun moeder hen zo meenam? Want ik kan me best voorstellen dat je een beetje gaat mopperen als je zo keurig verschijnt als je vijftien jaar bent, dus ik hoop dat de controle een beetje wordt losgelaten en dat we gaan ontdekken wat echt hun eigen stijl is.”

Lees verder onder de foto.

Tip van Miluska

Miluska sluit af met een goede tip: “Als ik de Nederlandse prinsesjes nog een keer de revue laat passeren, dan vind ik de invloed van Máxima, die heel graag buiten de lijntjes kleurt met alles wat mode betreft, heel goed zichtbaar op haar dochters. Dus als je echt geïnspireerd wilt worden, dan zou ik vooral onze drie prinsesjes goed in de gaten houden, met een heel sterk oog naar Amalia toe.”

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--