Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De mooiste foto's van de royaltyfotografen

24 juni 2020 · Leestijd 8 min

Overal waar de Oranjes zijn, zijn zij ook: de royaltyfotografen. Vanwege de coronacrisis is voor hen ook alles anders. Daarom zetten wij ze in het zonnetje, en vroegen we drie fotografen in Blauw Bloed naar de meest memorabele foto's die zij ooit genomen hebben van de royals. Dit keer de mooiste foto van het afgelopen seizoen. Kijk mee en geniet!

Mooiste foto van het afgelopen seizoen

mooiste-wesley.png

De mooiste foto van het afgelopen seizoen heeft fotograaf Wesley de Wit genomen tijdens het staatsbezoek aan India in oktober. Tijdens het poseermoment bij het mausoleum van Safjardung in New Delhi maakte hij deze foto. Wesley vertelt: "De kleuren en het licht waren mooi. Het leek alsof de koningin haar kleding op de locatie had aangepast. De koning en koningin wandelden naar ons toe en lachten lief naar elkaar. De foto geeft dat moment goed weer."

Seizoen_-_Albert.jpg

Er is één foto van het afgelopen seizoen die er voor Albert Nieboer echt uit springt. En dat is deze foto die hij van het koningspaar gemaakt heeft tijdens het staatsbezoek aan Indonesië. Albert vertelt: "De compositie, kleuren en het Tobameer op de achtergrond maken de foto echt fantastisch!"

seizoen_-_PvK.jpg

Ook Patrick van Katwijk was mee tijdens het staatsbezoek aan Indonesië. Zijn favoriete foto is van het bezoek van het koningspaar aan een Batak-dorp op het eiland Sumatra. Patrick vertelt: "Na een aantal dagen vol met officiële gelegenheden, was er bij dit bezoek meer spontaniteit. Het koningspaar bevond zich hier echt tussen de lokale bevolking. Dit alles is terug te zien in de foto en dat maakt het mijn favoriet van het afgelopen seizoen."

De moeilijkste foto

De royaltyfotografen komen dagelijks voor uitdagingen te staan. In de afgelopen uitzending van Blauw Bloed vertelden fotografen Wesley de Wit, Albert Nieboer en Patrick van Katwijk over de moeilijkste foto die ze ooit hebben genomen. 

De lastige hoeken van dit beeld waren een uitdaging voor Wesley de Wit.
De lastige hoeken van dit beeld waren een uitdaging voor Wesley de Wit.

Als royaltyfotograaf is het bij koninklijke bezoeken belangrijk om het onderwerp van het bezoek én de koning en koningin samen in beeld te krijgen. Dat is soms een uitdaging, vertelt royaltyfotograaf Wesley de Wit: "Deze foto is genomen bij een bezoek van het koningspaar aan het Rijksmuseum. Wij, de fotografen, stonden al klaar bij dit beeld in de expositieruimte. Toen bleek dat ik er niet goed voor stond, ben ik op de grond gaan liggen. Deze foto is het eindresultaat!"

Deze foto maakte Albert Nieboer bij een temperatuur van -27 graden!
Deze foto maakte Albert Nieboer bij een temperatuur van -27 graden!.

Ook de weersomstandigheden zorgen voor uitdagingen voor de fotografen. Albert Nieboer vertelt over de foto die hij nam van kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit van Noorwegen: "Deze foto heb ik genomen in het noorden van Noorwegen. Het kroonprinselijk paar was op bezoek en poseerde bij een temperatuur van -27 graden. Samen met een Noorse collega ben ik daar met een slee gekomen. Een ijskoude tocht, maar achteraf is het toch wel een hilarisch moment".

Een moeilijke foto op een vreselijk moment: Patrick van Katwijk legt de emotie van de koninklijke
Een moeilijke foto op een vreselijk moment: Patrick van Katwijk legt de emotie van de koninklijke familie vast in deze foto tijdens de aanslag in Apeldoorn tijdens Koninginnedag in 2009.

Partick van Katwijk blikt terug op de moeilijkste foto uit zijn carrière. Tijdens Koninginnedag in 2009 maakt hij deze foto van de koninklijke familie, die getuige zijn van de aanslag in Apeldoorn. Patrick vertelt: "De dag begon vrolijk en er was een leuk programma. Dat veranderde op de helft van de dag. Een auto rijdt in op het publiek en de optocht waar de koninklijke familie deel van uit maakte. De gevolgen hiervan zijn vreselijk, de gewonden en doden. Dat maakt het een van de moeilijkste foto's die ik ooit gemaakt heb".

Het item terugzien? Klik op de video hieronder!

De mooiste foto óóit

De mooiste foto die Wesley de Wit ooit maakte, is ook gelijk de meest spontane foto.
De mooiste foto die Wesley de Wit ooit maakte, is ook gelijk de meest spontane foto.

De leukste foto die Wesley de Wit - royaltyfotograaf sinds 2017 - tot nu toe van de royals heeft mogen maken, is tijdens de fotosessie in Lech in 2019. Wesley vertelt: "In plaats van dat er alleen een poseermoment was, was er ook een zogeheten photobomb. De koning, Claus-Casimir en Constantijn stonden op een afstandje en dachten: nu gaan we ervoor springen. Iedereen lacht en vindt het leuk. Dat maakt het mijn leukste en spontaanse foto tot nu toe".

Patrick van Katwijk legde dit moment tussen grootmoeder en kleindochter vast tijdens een concours
Patrick van Katwijk legde dit moment tussen grootmoeder en kleindochter vast tijdens een concours hippique in Breda in 2010.

Patrick van Katwijk vertelt over de mooiste foto ooit die hij genomen heeft van koningin Beatrix. Dat is een foto van de vorstin samen met haar kleindochter, prinses Amalia. Patrick vertelt over dit moment: "Deze foto heb ik gemaakt op een concours hippique in 2010 in Breda. Het was op een zaterdag en het beloofde een leuke dag te worden, want koningin Beatrix had haar kleindochters Amalia en Ariane meegenomen. Ze leidde haar kleinkinderen rond langs de paarden en wedstrijden. Op een gegeven moment sloeg Beatrix haar armen om Amalia heen en toen maakte ik deze foto. Een lieve foto van oma Beatrix en haar kleindochter."

Albert Nieboer maakt 14 jaar geleden deze foto van het koningspaar tijdens een officieel bezoek aan
Albert Nieboer maakt 14 jaar geleden deze foto van het koningspaar tijdens een officieel bezoek aan Mongolië.

Albert Nieboer is al 20 jaar werkzaam als royaltyfotograaf. In zijn loopbaan heeft hij veel mooie momenten van het koningspaar vast mogen leggen, maar deze foto van Willem-Alexander en Máxima spant de kroon. Albert vertelt: "Tijdens een officieel bezoek aan Mongolië in 2006 hebben kroonprins Willem-Alexander en kroonprinses Máxima samen met de president van Mongolië een paardenrit gemaakt. De foto die ik daar maakte is een van de meest unieke foto's die ik van hen samen gemaakt heb!"

Lees verder onder de foto.

Meer zien? Kijk het item over de mooiste foto óóit hieronder terug!

Koning Willem-Alexander

Deze spontane foto maakte Wesley de Wit tijdens het staatsbezoek aan Litouwen van koning
Deze spontane foto maakte Wesley de Wit tijdens het staatsbezoek aan Litouwen van koning Willem-Alexander en de Litouwse president.

Wesley de Wit maakt deze foto van koning Willem-Alexander tijdens het staatsbezoek aan Litouwen. Het verhaal achter de foto maakt hem volgens Wesley zo leuk: "Ik mocht tijdens dit staatsbezoek de foto's maken van het staatsbanket. Toen ik na de aankomst van de koning naar binnen liep voor het volgende geplande fotomoment, vroeg de Litouwse huisfotograaf mij mee te lopen naar boven. We kwamen in een privévertrek terecht van de Litouwse president. Ze wilde graag het uitzicht laten zien aan de koning: een ongepland moment. Toen ben ik even brutaal geweest en heb ik de koning gevraagd te poseren met de president. Dat deed hij en het leverde veel hilariteit op. Dat zie je ook terug in de foto!"

Lees verder onder de foto.

Albert Nieboer maakt deze vrolijke foto van de koning op het TT circuit in Assen.
Albert Nieboer maakt deze vrolijke foto van de koning op het TT circuit in Assen.

Albert Nieboer maakte deze vrolijke foto van koning Willem-Alexander op het TT circuit in Assen in 2019. Albert vertelt: "Het was een van de momenten waar je de koning écht ziet genieten van zijn werk. Net voordat ik deze foto maakte is hij zelfs nog even op een motor gaan zitten. De spontaniteit spat er van af".

Lees verder onder de foto. 

Deze foto maakte Patrick van Katwijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Alexia tijdens de
Deze foto maakte Patrick van Katwijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Alexia tijdens de zomerfotosessie in 2009.

Een van de leukste foto's van Willem-Alexander heeft Patrick van Katwijk gemaakt tijdens de zomerfotosessie in 2009 op het stand van Wassenaar. Voor het eerst was de fotosessie niet in de tuin van Villa Eikenhorst en dat maakte de setting van deze fotosessie erg spontaan. "Willem-Alexander was tijdens de fotosessie heel flexibel en gaf de media veel vrijheid, wat de sfeer heel leuk maakte. Vlak voordat Willem-Alexander het strand af liep met zijn gezin, nam hij zijn tweede dochter Alexia op zijn schouders. Op dat moment maakte ik deze foto. Een vader met zijn dochter op zijn schouders op het strand: een echt Hollands plaatje. Daar ben ik nog steeds blij mee!"

Lees verder onder de foto. 

Het televisie-item over de mooiste foto's van koning Willem-Alexander zie je hieronder terug. 

Koningin Máxima

Wesley de Wit maakt deze foto van Máxima bij de viering van 300 jaar Bavaria.
Wesley de Wit maakt deze foto van Máxima bij de viering van 300 jaar Bavaria.

Wesley de Wit maakt zijn favoriete foto van Máxima tijdens een bezoek aan Bavaria in 2019. De bierbrouwerij bestaat 300 jaar en dat wordt gevierd met koninklijk bezoek. Dat begint formeel met een ceremonie en rondleiding. Aan het einde van de ceremonie wordt een nieuw vat aangeslagen. Bierpullen worden ingeschonken, ook voor de koningin. En op dat moment wordt Wesley verrast: "In plaats van alleen een proostgebaar te maken met het pul, nam ze er ook een paar slokken uit. Het ging wat onhandig, de pul kwam tegen haar hoed aan. Maar het maakt de foto echt fantastisch".

Dit is de mooiste foto van Albert Nieboer, gemaakt tijdens het staatsbezoek aan Ierland.
Dit is de mooiste foto van Albert Nieboer, gemaakt tijdens het staatsbezoek aan Ierland.

De mooiste recente foto van koningin Máxima nam fotograaf Albert Nieboer tijdens het staatsbezoek aan Ierland in 2019. Albert vertelt: "Het mooie aan deze foto is dat alles gewoon klopt. Ze ziet er fantastisch uit, het licht is goed en de mooie kleuren maken het gewoon een hele mooie foto van onze koningin".

Lees verder onder de foto. 

Partick van Katwijk maakte deze foto van Máxima in haar inhuldigingsjurk bij het staatsbanket in
Partick van Katwijk maakte deze foto van Máxima in haar inhuldigingsjurk bij het staatsbanket in Denemarken.

Over zijn favoriete foto van koningin Máxima hoeft Patrick van Katwijk niet lang na te denken. "Denemarken, een van mijn favoriete momenten met Máxima". Tijdens het staatsbanket bij het staatsbezoek aan Denemarken in 2015 pakt Máxima uit. Ze draagt haar inhuldigingsjurk én diadeem. Tijdens de inhuldiging in 2013 kon Patrick geen goed moment vinden om Máxima met de jurk en het diadeem op de foto te zetten. Maar twee jaar na de inhuldiging krijgt hij een tweede kans: "Ze keek één keer heel mooi om toen ik dat aan haar vroeg. De foto die ik toen maakte is een van mijn favoriete portretten van koningin Máxima".

Het item over de mooiste foto's van koningin Máxima zie je hieronder terug! 

Foto's: Wesley de Wit / Albert Nieboer / Patrick van Katwijk

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--