Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De onbekende titels van de koning: Markies van Veere

26 september 2020 · Leestijd 3 min

Willem-Alexander is niet alleen 'Koning der Nederlanden', hij is ook ‘Markies van Veere’: één van zijn 44 titels. Hoe komt hij aan deze naam? Historicus Simone Lamain vertelt erover in onze serie 'De onbekende titels van de koning'.

Een markies zit qua rang tussen een hertog en een graaf in: een belangrijke titel dus. Daarom staat deze titel, na de prinsentitels, aan het begin van de hele reeks titels van koning Willem-Alexander.

Willem van Oranje trouwde op 12 juni 1575 met Charlotte de Bourbon. Lange tijd is gedacht dat zij hun huwelijksdiner nuttigden in de Campveerse Toren in Veere, maar dat klopt niet. Het feest ging namelijk door in Dordrecht. Wel heeft Willem van Oranje kort erna gegeten in de Campveerse Toren, namelijk op 21 juni. Waarschijnlijk had het stadsbestuur hem uitgenodigd om te komen eten vanwege zijn huwelijk. Wel kwam hij een aantal jaar erna alsnog terug om te eten met zijn vrouw Charlotte.

Nadat Veere in de Tachtigjarige Oorlog de kant van de Prins van Oranje had gekozen, kwam de weg vrij voor Willem om het Markizaat te kopen. Hierdoor werd hij Markies van Veere en Vlissingen. Het leverde hem twee stemmen op in de Staten van Zeeland, waarmee hij politieke invloed in Zeeland verkreeg. Willem kwam hier graag. Met zijn vierde echtgenote, Louise de Coligny, heeft hij ook gegeten in de Campveerse Toren.

Juliana

In 1950 brengen koningin Juliana en prins Bernhard een tweedaags bezoek aan Zeeland. Het is vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog, dus Nederland – en zeker Zeeland – zijn volop in de wederopbouw. In Veere wordt er reikhalzend uitgekeken naar dit koninklijke bezoek.

Beatrix

En dan is er Koninginnedag ‘nieuwe stijl’, in 1981. Koningin Beatrix gaat het land in en bezoekt twee gemeenten op één dag. De koningin kiest voor ‘Breda’, waar zij Barones van is en voor Veere, want zij is immers de 'Markiezin van Veere’. Ook de drie zoons van Beatrix en Claus zijn erbij. Willem-Alexander en Constantijn houden een kussengevecht, terwijl de overige familieleden toekijken.

Willem-Alexander

Ook Willem-Alexander heeft Veere bezocht. In 1996 bezoekt hij Veere in verband met het 700-jarig bestaan van de Zeeuwse stad. Op dat moment is hij nog geen Markies van Veere.

De Beker van Maximiliaan van Bourgondië wordt zelden uit de kluis van het gemeentehuis gehaald, maar voor de kroonprins wordt een uitzondering gemaakt. Hij dronk een witte wijn uit de beker die destijds 15 miljoen gulden waard was.

Hoogtepunten van Veere

Bekijk hier hoe Simone je op de fiets meeneemt langs de highlights van Veere!

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--