Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De opvallendste uitspraken van Willem-Alexander in eigen podcast

19 april 2023 · Leestijd 10 min

Donderdagochtend konden we de eerste drie afleveringen van de podcast over Willem-Alexander luisteren. In de podcast 'Door de ogen van de Koning' blikt de vorst samen met radiomaker Edwin Evers terug op zijn tien jaar als koning. De koningin doet verschillende uitspraken, van Prins Friso tot zijn veel besproken baard, wij hebben de belangrijkste uitspraken op een rijtje gezet!

Koloniale verleden

In de vijfde aflevering van de podcast ' Door de ogen van de Koning' zegt Koning Willem-Alexander dat Nederland in "een proces van heling" zit als het gaat om het koloniale verleden en de excuses daarvoor. Tijdens het recente bezoek van Willem-Alexander, Máxima en Amalia aan het Caribisch deel van het koninkrijk ging het onder meer "over het koloniale verleden, over het slavernijverleden, over de excuses en over het proces van heling waar we nu in zitten", herinnert de koning in gesprek met de dj. "Er was ook al heel duidelijk gezegd: het was een komma en geen punt. Het is het begin van een proces waar nog veel tijd overheen zal gaan, waar nog veel gesprekken overheen zullen gaan en waar veel emoties een rol zullen spelen."

De koning denkt wel dat het "heel belangrijk" is dat Nederlanders bij de viering of herdenking van de afschaffing van de slavernij "samen door een proces gaan wat nog jaren gaat duren en waardoor we ook de gevolgen van het koloniale verleden en de slavernij die vandaag de dag nog steeds te voelen zijn in het racisme in onze samenleving, dat we daar samen overheen kunnen gaan en dat achter ons kunnen laten. We staan aan het begin van een helingsproces, maar ik vermoed dat het nog heel lang duurt voordat we hier als maatschappij in het reine mee gekomen zijn en we echt die punt kunnen zetten achter stuk waar de komma nu begonnen is."

Willem-Alexander opent tentoonstelling slavernij

Orkaan Irma

Koning Willem-Alexander was erg onder de indruk van de veerkracht van de bewoners van Sint Maarten dat zes jaar geleden werden getroffen door orkaan Irma. Willem-Alexander spreekt van een orkaan die "enorm ontwrichtende gevolgen" had voor de bewoners op het eiland. "Huizen tegen de vlakte aan, levens ontwricht. Werk weg, toerisme weg. Alles was kapot wat kapot kon gaan op het eiland." De koning spreekt van "totale ontreddering van de bewoners van Sint Maarten" maar prijst tegelijkertijd ook de "ontzettend dappere mensen van zowel Sint Maarten zelf als de hulpverleners als militairen, politie, Rode Kruis, iedereen uit het koninkrijk die meteen eerste hulp heeft verleend. Het was heel indrukwekkend om te zien wat er gebeurt meteen na zo'n drama als Irma." Op zo'n moment is het volgens de koning goed te merken dat "de banden binnen het koninkrijk heel belangrijk zijn". "Ze hebben daar heel veel waardering voor het feit dat ze onderdeel zijn van het koninkrijk. Het feit dat ze daarop terug kunnen vallen, doet heel veel voor ze", zegt Willem-Alexander. "Ze zijn ook trots op die band binnen het koninkrijk en dankbaar voor wat we daar gedaan hebben. Het feit dat ik daar was, betekent voor ze dat ik ze niet vergeten was. Die dankbaarheid daarvoor merkte je heel erg."

Willem-Alexander op Curcacao 2017

Voetbal

Dat de koning een sportfanaat is zullen de meesten wel weten, maar in de podcast vertelde de vorst tegen Edwin Evers dat als Oranje tijdens een kampioenschap niet doorgaat hij juicht voor Argentinië. Ook vertelde Willem-Alexander dat dat hij met koningin Máxima 'intern al voor het huwelijk afspraken had gemaakt'' dat zij als koningin van Nederland wel voor Oranje moet juichen als ze tegen haar thuisland voetballen. 

Koning Willem-Alexander kreeg "een voetbalhart" en een "liefde voor Ajax" dankzij Johan Cruijff. De koning vertelt dat hij als kind naar een voetbalwedstrijd ging en daar in de pauze Cruijff ontmoette. De voetballer beloofde de toenmalige prins naar hem te zwaaien als hij een doelpunt had gescoord, wat gebeurde. "Daar is mijn liefde voor Ajax begonnen", legt de koning uit.

Willem-alexander Máxima tribune voetbal

Inclusiviteit

In de vierde aflevering van de podcast 'Door de ogen van de Koning' vertelde Willem-Alexander dat Nederland ''Op papier'' al veel bereikt heeft op het gebied van inclusiviteit maar hij vindt dat er ''in de praktijk'' nog wel winst te behalen valt. 

In zijn eigen hofhouding hebben in de afgelopen tien jaar ''behoorlijke verschuivingen'' plaats gevonden op het gebied van diversiteit, vertelde Willem-Alexander. De vorst voegde er aan toe dat er voor het eerst vrouwelijke lakeien zijn en dat vier van de acht adjudanten vrouw zijn. Er is wel volgens de koning ''een hele grote discussie geweest'' of de rol van kamerheer nog wel dezelfde naam kan hebben als het wordt bekleed door een vrouw. Maar daar zag de eerste vrouwelijke kamerheer in 2018 geen problemen in. 

De koning benadrukt in de podcast Door de ogen van de Koning met radio-dj Edwin Evers dat hij toen hij zijn eed aflegde in 2013 zwoer alle inwoners van het land te beschermen. Daar valt volgens hem ook onder dat hij inclusiviteit in Nederland "op welke manier dan ook" zou proberen te bevorderen.

Tijd is voorbij gevlogen

Voor koning Willem-Alexander zijn de eerste tien jaar van zijn koningschap omgevlogen. Het voelt voor hem "als gisteren" dat hij in 2013 zijn moeder opvolgde. 

"Het is zo ontzettend snel voorbijgegaan. Er is zo ontzettend veel gebeurd de afgelopen tien jaar. In Nederland, in de familie, ook in Europa en in de wereld. Je denkt dat het allemaal rustig voortkabbelt als je de kans krijgt deze unieke functie te vervullen maar er is zoveel veranderd in de tussentijd en Nederland is ook zoveel veranderd dat het bijna niet te bevatten is dat het alweer tien jaar geleden is", stelt Willem-Alexander.

Jubileumfragment 11: Het inhuldigingsdiadeem van Máxima

Inhuldiging

In de podcast spreekt de koning ook over de inhuldiging in 2013. Hij noemt de dag: "een soort out-of-body experience".  Hij zag zichzelf staan toen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam het Wilhelmus werd gezongen. 

De koning stelde zichzelf de vragen 'wat hij in hemelsnaam aan het doen was' en 'wie hij dacht dat hij was'. "Ik zag mezelf staan daar beneden en eigenlijk vond ik het wel mooi want dat vraag ik mezelf elke dag af: wie denk je wel niet dat je bent dat je dit mag doen? Dan moet je dat toch iedere dag weer voor jezelf beantwoorden. Dat je zoiets prachtigs mag doen; koning zijn van dit mooie land."

april-kalender-2023
Een historische dag: de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april 2013.

Troonafstand

Koning Willem-Alexander wil nog niet nadenken over het moment dat hij ooit een stap terug zal doen en het koningschap door zal geven aan zijn dochter prinses Amalia. "Dat is echt in de verre toekomst."

"Regeren is vooruitzien maar er zijn een heleboel factoren die meespelen en ik weet niet wat er met mijn gezondheid gebeurt, je weet het gewoon niet. Over dat soort dingen wil ik gewoon echt niet nadenken."

De koning gunt Amalia "een hele goede en lange voorbereidingstijd" en ook tijd voor zichzelf. "Tijd om een eigen gezin te stichten of wat ze ook maar wil doen en zich goed voor te bereiden op haar toekomst. En dan zullen we, ook net als bij mijn moeder, in gezamenlijk overleg uiteindelijk wel over een datum beslissen. Maar dat is echt een gezamenlijk overleg tussen Amalia en mij."

Amalia Prinsjesdag 2022 5

Baard

Koning Willem-Alexander weet nog niet of hij ooit weer zijn wangen glad zal scheren en afscheid neemt van zijn baard. Dat zegt hij in de tweede aflevering van de podcast Door de ogen van de Koning waarin Willem-Alexander met Edwin Evers terugblikt op tien jaar koningschap.

Wat de koning betreft hoeven niet alle euromunten opnieuw gemaakt worden nu hij een baard heeft. "Een munt is tijdloos en moet veel langer meegaan dan een baard meegaat", zegt hij daarover. "Of de baard er een keer afgaat? Dat weet ik niet. Daar ga ik zelf over natuurlijk."

"U heeft vier dames in huis, die vinden daar ook wat van", reageert Evers vervolgens. "Maar ik heb het scheerapparaat in de hand", antwoordt de koning lachend.

Koning-Willem-Alexander

MH17

De dagen na de ramp met vlucht MH17 in 2014 staan bij koning Willem-Alexander nog helder op het netvlies. De emoties van toen zal hij niet snel meer vergeten, zegt hij in de tweede aflevering van de podcast.

De koning wist direct dat het ernstig was toen hij de eerste berichten over het neerstorten van MH17 te horen kreeg. Als piloot wist hij dat de vliegtuigen met dat vluchtnummer vrijwel altijd vol zaten en dat er zonder twijfel veel Nederlanders bij betrokken waren. "Dan weet je gewoon: dit is echt fout", herinnert hij zich. De koning heeft toen direct zijn team aan het werk gezet om te kijken wat hij en zijn vrouw koningin Máxima konden doen.

Koningspaar MH17, 2014

Prins Friso

De koning sprak toen ook heel lang met nabestaanden. "Wat me daar opviel is dat iedereen zei: 'jij weet tenminste wat het betekent, jij bent een broer verloren. Jouw gevoel is echt'. Dat vond ik wel heel bijzonder." Dat hij toen zo'n belangrijke rol speelde voor de nabestaanden, realiseerde hij zich later pas echt.

"In februari 2012 kreeg ik te horen dat m'n broer in een lawine terecht was gekomen. Eigenlijk hetzelfde wat zij hebben meegemaakt. Zij hebben individueel ook een telefoontje gekregen van; uw zoon, dochter of geliefde zat in een vliegtuig wat neergestort is. Alleen op dat moment krijgen een paar honderd mensen dat telefoontje."

Condoleanceregister Friso in Baarn

Poetin

Koning Willem-Alexander zou in 2014 nooit een biertje met Vladimir Poetin zijn gaan drinken als hij had geweten dat de Russische president een maand later de Krim binnen zou vallen. "Dat kon niemand weten". De koning ontmoette Poetin in februari 2014 tijden de Olympische Winterspelen in Sotsji. Een foto van het moment waarop Willem-Alexander, koningin Máxima en Poetin samen bier drinken en proosten is een bekend beeld geworden.

"We kregen een telefoontje dat Poetin had besloten om aanwezig te zijn die avond in het Holland Heineken House, met de vraag of ik daarbij aanwezig wilde zijn", herinnert Willem-Alexander zich. De koning had Poetin toen al een paar keer ontmoet. "We hadden het jaar daarvoor het Nederlands-Russische vriendschapsjaar gehad. (...) Het was ook echt beleid van de Nederlandse regering om de vriendschap met Rusland weer aan te halen."

Koningspaar op bezoek bij Poetin

Toen het verzoek kwam om naar het Holland Heineken House te komen, deed Willem-Alexander dat dan ook. "Wij wisten natuurlijk niet dat hij een maand later de Krim binnen zou vallen. En natuurlijk ook niet dat een paar maanden later zijn troepen MH17 neer zouden halen. Als ik dat geweten zou hebben, was het natuurlijk anders geweest."

Trainingsbroek

Koning Willem-Alexander heeft toegegeven dat hij tijdens de coronacrisis, net als iedereen, weleens in zijn trainingsbroek videobelde. "Ja natuurlijk deed ik dat", zegt hij lachend in de derde aflevering van de podcast Door de ogen van de Koning, waarin hij terugblikt op tien jaar koningschap.

"Niet elke keer, maar dat deed ik weleens", vervolgt de koning. "Het is voorgekomen. Zeker in het begin, want dat geeft gewoon een goed gevoel." De koning trok dan wel een overhemd en colbert aan zodat het leek alsof hij volledig in pak in zijn werkkamer zat.

Koning_in_werkkamer_casual_gekleed.jpg

Tijdens de coronacrisis kon het koningspaar lange tijd geen werkbezoeken doen. Daarom spraken de koning en koningin vaak via internet met vertegenwoordigers van stichtingen of bedrijven.

LuckyTV

De koning ziet weleens grappige filmpjes op Youtube, die hij doorgestuurd krijgt. Ook de video's die door de jaren heen over hem en zijn familie zijn gemaakt door LuckyTV. "Ik kan er ontzettend om lachen en m'n kinderen ook. En die laten het ook allemaal zien, die vinden het fantastisch."

In LuckyTV voor De Wereld Draait Door werd koning 'Willy' regelmatig op de hak genomen, waarbij hij in plat Haags commentaar gaf op zijn eigen activiteiten. Ook koningin Máxima figureerde regelmatig, meestal hinnikend van het lachen.

Lachende_koning_Willem-Alexander_met_dochters_Ariane_en_Amalia
2020: Koning Willem-Alexander maakt een grapje met dochters prinses Amalia en prinses Ariane.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--