Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Spaanse monarchie, 'aangepast aan het Spanje van de 21e eeuw'

30 december 2020 · Leestijd 2 min

De Spaanse monarchie zal de komende tijd verder worden gemoderniseerd. Dat heeft premier Pedro Sánchez dinsdag gezegd in een uitgebreide persconferentie. "De koning wil een constitutionele monarchie die is aangepast aan het Spanje van de 21e eeuw. Vernieuwing, verantwoording, dat is waar koning Felipe aan werkt", aldus de premier. Meer details gaf hij niet.

"We doen het stap voor stap en u krijgt meer informatie over de routekaart voor de vernieuwing van de kroon, zoals op het gebied van transparantie en een voorbeeld stellen, wanneer deze klaar is," zei Sánchez. De socialistische premier heeft de hete adem van zijn links-republikeinse coalitiepartner Unidas Podemos in zijn nek. Die roept al veel langer om een nieuw wettelijk kader rond het koningshuis, zoals het schrappen van de onschendbaarheid van het staatshoofd en volledige opening van zaken over de financiële huishouding.

De druk is extra groot door de bijna dagelijkse onthullingen over mogelijke malversaties en corruptie van koning-emeritus Juan Carlos (82). Die zou in de laatste jaren van zijn koningschap grote bedragen hebben ontvangen en verborgen hebben gehouden voor de Spaanse fiscus door het geld onder te brengen in het buitenland.

Koning Felipe deed eerder dit jaar afstand van zijn toekomstige erfenis en zei in zijn kersttoespraak dat morele en ethische principes voor iedereen gelden, ongeacht persoonlijke en familiale overwegingen. Een duidelijke vingerwijzing naar de sinds augustus in Abu Dhabi wonende Juan Carlos. "Een moedige toespraak", oordeelde premier Sánchez dinsdag.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--