Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gravin Luana is jarig! Dit wil je over de jarige weten

26 maart 2024 · Leestijd 4 min

Luana van Oranje-Nassau is vandaag jarig! De oudste dochter van prins Friso (1968-2013) en prinses Mabel blaast vandaag negentien kaarsjes uit. Wat weten we over deze gravin? Lees het hier.

Familie

Luana van Oranje-Nassau van Amsberg wordt geboren op 26 maart 2005 in Londen. Haar volledige naam luidt als volgt: Emma Luana Ninette Sophie met Luana als roepnaam. De gravin is het het vierde kleinkind van prinses Beatrix, maar behoort niet tot het Koninklijk Huis, maar wel tot de koninklijke familie. Prins Friso en prinses Mabel trouwen in 2004 namelijk zonder parlementaire toestemming, met als gevolg dat gravin Luana niet in de lijn van troonopvolging staat. 

Lees verder onder de foto's. 

Luana geboren
De pasgeboren Luna is voor de eerste keer in Nederland in de armen van haar oma Beatrix.
Gravin Leonore doop
Prins Friso en prinses Mabel met de kleine gravin Luana en gravin Zaria.
Doop Leonore
Samen met hun twee kinderen bezoeken prins Friso en prinses Mabel de doop van gravin Leonore in 2006.

In Londen

Gravin Luana groeit samen met haar jongere zusje Zaria op in de Britse hoofdstad Londen. Hoewel het gezin in het buitenland verblijft, brengen ze vaak tijd met de familie door.

Lees verder onder de foto's.

WA, Maxima, Luana, Alexia, Amalia Olymspische spelen londen 2012
In 2012 bezoekt de koninklijke familie het gezin in Engeland tijdens de Olympische Spelen.
Lech 2011: prins Friso met zijn vrouw Mabel en dochters Luana en Zaria.
Het gezin van Friso en Mabel tijdens de wintersportvakantie in Lech, 2011. Deze foto wordt een jaar voor het ongeluk gemaakt tijdens de wintersportvakantie.

Een tragisch ongeval

Luana's vader, prins Friso, raakt op 17 februari 2012 onder een lawine in het skigebied van Lech, Oostenrijk. De gravin is op dat moment zes jaar oud. Na behandeling op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck, wordt de prins begin maart 2012 overgebracht naar Londen voor verdere behandeling. In juli 2013 wordt hij naar Paleis Huis ten Bosch in Nederland gebracht. Hier overlijdt hij op 12 augustus 2013 aan de gevolgen van het ongeluk. De prins is in kleine kring begraven op de begraafplaats van de Stulpkerk in Lage Vuursche. Een aantal maanden later vindt er een speciale besloten herdenkingsdienst plaats. We zien Luana en haar zusje op deze momenten naast hun moeder en oma, prinses Beatrix. 

Lees verder onder de foto's. 

Harald was in 2013 aanwezig tijdens de uitvaart van prins Friso in Lage Vuursche.
De uitvaart van prins Friso in 2013. In het wit de zusjes Luana (L) en Zaria (R).
Mabel
Prinses Beatrix met prinses Mabel bij de herdenkingsdienst in 2013.

In 2018 komt de familie bijeen op het Paleis op de Dam om in besloten kring de tachtigste verjaardag van prinses Beatrix te vieren. Voor de gelegenheid worden er ook foto's van de prinses met al haar acht kleinkinderen gemaakt. De fotosessie vindt plaats op Kasteel Drakensteyn, het woonpaleis van prinses Beatrix. 

Lees verder onder de foto's.

Prinses Mabel met haar dochters Luana en Zaria voor de verjaardag van prinses Beatrix in 2018.
Prinses Mabel met haar dochters Luana en Zaria voor de verjaardag van prinses Beatrix in 2018.
Een portret van prinses Beatrix met haar kleinkinderen Leonore, Eloise, Alexia, Luana, Zaria,
Een portret van prinses Beatrix met haar kleinkinderen (v.l.n.r.) Leonore, Eloise, Alexia, Luana, Zaria, Ariane, Catharina-Amalia en Claus-Casimir gefotografeerd bij kasteel Drakensteyn ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag.
4D._prinses-beatrix-met-kleinkinderen-1.jpg
Een speelse foto kan natuurlijk niet ontbreken.

Op de foto met graaf Claus-Casimir

Ondanks dat Luana veelal in de luwte blijft, zien we de gravin in november 2022 op de foto met haar neef. Graaf Claus-Casimir, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, plaatst op Instagram een foto met zijn nichtje.  

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De gravin bezoekt circuit Zandvoort

In 2023 verschijnt de gravin in het bijzijn van het gezin van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort. De gravin gaat ook samen met het koningspaar, prinses Amalia en prinses Alexia op de foto. Prines Ariane was die dag afwezig door haar studie in Italië.

Lees verder onder de foto.

Zandvoort
Het koningspaar is met prinses Amalia, prinses Alexia en gravin Luana bij de Formule 1 op Zandvoort.

Sportieve hobby's

De gravin is, zover wij kunnen zien aardig sportief. Samen met haar familie is zij regelmatig op de latten te vinden. In ieder geval tijdens de jaarlijkse vakanties in het Oostenrijkse Lech.

Lees verder onder de foto's. 

Prinses Beatrix poseert met haar kleinkinderen Eloise, Amalia, Luana, Alexia, Leonore, Zaria, Ariane
Prinses Beatrix poseert met haar kleinkinderen Eloise, Amalia, Luana, Alexia, Leonore, Zaria, Ariane en Claus-Casimir tijdens de jaarlijkse wintersportfotosessie in Lech (2014).
Mabel wintersport
Prinses Mabel, gravin Luana, prinses Beatrix en gravin Zaria op wintersportvakantie in Lech, 2014.
Luana en Mabel
2014: Prinses Mabel met dochter Luana in Lech.

Naast skiën, is Luana ook gek op zeilen. Tijdens haar opleiding is ze actief geweest bij een zeilvereniging. De gravin is zelfs zo goed dat ze in 2022 namens haar school de Itchenor Schools Championships wint. Aan de zeilwedstrijd doen jaarlijks meer dan dertig scholen uit heel Engeland mee. Ook samen met haar familie begeeft Luana zich graag op het water. In augustus 2015 vaart de koninklijke familie een stuk mee op De Groene Draek tijdens Sail Amsterdam en ook Luana is van de partij.

Lees verder onder de foto's. 

Koninklijke familie SAIL
Luana zeilen

Foto's: ANP / Instagram @clausvanoranje

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--