Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Juwelen uit Zweden: het verhaal achter dit unieke diadeem van staal

6 april 2024 · Leestijd 3 min

Bij een diadeem denk je waarschijnlijk al snel aan goud, zilver, diamanten en parels. Bij het stalen diadeem is dit een beetje anders - er komen bijna geen kostbare materialen in voor. Lees hier meer over dit unieke juweel van de Zweedse royals.

Het Napoleontische stalen diadeem is een uniek juweel. Zoals de naam al doet vermoeden, is de basis van het diadeem gemaakt van staal en niet van het kostbare zilver, goud of platina waar koninklijke juwelen meestal van gemaakt worden. Dat er geen edelstenen, diamanten of parels op dit diadeem geplaatst zijn, zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Het juweel glanst namelijk wel. Het staal is strategisch gesneden, gepolijst en verguld. Als het licht op de juiste manier valt, glinsteren de eikenblad-, eikel-, bloemen- en verenelementen van het stuk bijna alsof ze ingelegd zijn met diamanten.

Lees verder onder de foto's.

prinses victoria
In een officieel portret van prinses Victoria uit 2022 draagt ze het stalen diadeem.
prinses Victoria
Prinses Victoria draagt het diadeem in 2016 tijdens het Nobelbanket.

Voor de stiefdochter van Napoleon

Het diadeem is gemaakt aan het begin van de negentiende eeuw, waarschijnlijk voor de eerste koningin van het Koninkrijk Holland, Hortense de Beauharnais. Koningin Hortense is een dochter van Joséphine de Beauharnais, de tweede echtgenote van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Ze trouwt met een jongere broer van haar stiefvader: Lodewijk Napoleon Bonaparte, die van 1806 tot 1810 koning van het Koninkrijk Holland is.

Lees verder onder de foto.

Hortense_de_Beauharnais
Een schilderij van Hortense de Beauharnais met haar zoon Napoleon Karel, geschilderd door François Gérard.

Het diadeem raakt zoek

Hortense heeft geen dochters en na haar overlijden komt het diadeem terecht bij de dochter van haar broer Eugène, Joséphine van Leuchtenberg. Joséphine trouwt met de latere koning Oscar I van Zweden en wordt koningin van Zweden als koningin Josefina.

Lees verder onder de foto.

Josephine_of_Sweden_&_Norway_1837_by_Fredric_Westin
Een portret van Josephine van Leuchtenberg met de cameo tiara. Fredric Westin c. 1837.

Al snel raakt het diadeem in de vergetelheid, totdat koningin Silvia van Zweden het in 1976 weer vindt. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman vertelt aan Blauw Bloed dat het diadeem helemaal kwijt was. “We weten dat koningin Silvia na haar huwelijk de paleizen is doorgegaan, kasten heeft geopend en het diadeem heeft gevonden. En vanaf dat moment wordt het gedragen. Kroonprinses Victoria draagt het vaak, maar ook andere leden van de familie dragen het diadeem regelmatig."

Meer lezen over juwelen van de Zweedse royals? Lees dan dit artikel over de Zweedse Cameo tiara.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
prinses Christina
De Zweedse prinses Christina draagt het diadeem tijdens het Nobelbanket in 2006.

Foto's: ANP / Twitter @saadsalman719

Geschreven door

Lydia Reitsma

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--