Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit prinsje is afgelopen week gedoopt (en prins Christian had een bijzondere rol)

28 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Het is feest in Denemarken, want er is afgelopen week een nieuw prinsje gedoopt. De zoon van prins Gustav (54) en prinses Carina (54) werd onder het toeziend oog van onder andere prins Christian gedoopt.

Het verhaal van prins Gustav (de zoon van prinses Benedikte, de zus van koningin Margrethe van Denemarken) en prinses Carina is erg bijzonder. De twee mochten namelijk lang niet met elkaar trouwen omdat er in het testament van Gustav's grootvader staat dat de toekomstige partner van zijn kleinzoon arisch, van adel én protestants moet zijn. Het testament dateert uit 1939 en is anno 2023 niet meer actueel en zelfs racistisch te noemen. Wanneer prins Gustav zich niet aan het testament zou houden, mocht hij geen aanspraak maken op de erfenis van zijn grootvader ter waarde van maar liefst 498 miljoen. 

Lees verder onder de foto.

Baby voor prins Gustav kopfoto

Tóch trouwen

De twee moesten 19 jaar wachten, maar na het overlijden van de vader van prins Gustav in 2017 werd de discussie opnieuw aangewakkerd. Prins Gustav ging over tot actie en stapte naar de rechter. De rechtszaak duurde uiteindelijk drie jaar, maar uiteindelijk werd de prins in het gelijk gesteld. Het testament van zijn opa werd ontbonden en de twee mochten eindelijk (!) met elkaar trouwen. Het huwelijksfeest vond plaats in het prieel van de tuin van paleis Berleburg, een van de weinige adellijke residenties in Duitsland.

Lees verder onder de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bijzondere zwangerschap 

Dit voorjaar kondigt het gelukkige stel een bijzondere zwangerschap aan. Op 26 mei dit jaar zijn prins Gustav en prinses Carina van Sayn-Wittgenstein-Berleburg de gelukkige ouders geworden van een zoon. De pasgeboren prins werd geboren in de Verenigde Staten met de hulp van een draagmoeder en dat is voor een lid van een koninklijke familie niet gebruikelijk. Zowel prins Gustav als prinses Carina waren aanwezig tijdens de geboorte en vierden dit weekend de doop van hun kleintje in de kapel van Kasteel Berleburg. 

Lees verder onder de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Onder het toeziend oog van prins Christian

De kleine prins heeft zes peetouders, waaronder de Deense prins Christian en prinses Theodora van Griekenland. Het is best bijzonder dat prins Christian peetvader is, omdat hij zelf nog minderjarig is. De Deense prins wordt in oktober 18 jaar. Hij was niet alleen bij de doop, ook de rest van de Deense koninklijke familie was aanwezig. Zo lieten prins Frederik en prinses Mary hun gezicht zien. Uiteraard was ook de grootmoeder van de dopeling, prinses Benedikte, van de partij. De zoon van prins Gustav en prinses Carina is het vijfde kleinkind van prinses Benedikte. De doopjurk had ook nog wat speciaals, het is namelijk een replica van de doopjurk van prins Gustav. Ze hebben geprobeerd om het huidige exemplaar te gebruiken, maar deze bleek te versleten om nog te gebruiken.

En dan de naam van de kleine prins? Hij is vernoemd naar zijn vader en heet... ook Gustav. Wel zo makkelijk! 

Foto's: Instagram @dedanskekongehus 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--