Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deense troonsafstand: koning Erik III ging koningin Margrethe voor

8 januari 2024 · Leestijd 2 min

Op 14 januari zal koningin Margrethe aftreden. Ze wordt dan opgevolgd door haar zoon Frederik. Hoewel Deense staatshoofden meestal regeren tot hun dood, is Margrethe niet de enige die dit besluit neemt. Ook Erik III deed afstand van de Deense troon.

Het is bijna 900 jaar geleden dat koning Erik III besloot om af te treden.

Opgroeien tijdens de middeleeuwen

Erik III werd rond het jaar 1105 geboren. Zijn moeder was een dochter van koning Erik I, zijn vader een edelman en achterkleinzoon van Magnus de Goede van Noorwegen en Denemarken. Erik III groeide op in een tijd waarin veel gestreden werd om gebieden te veroveren. Zijn neef, Erik II, vocht tijdens de Slag van Fotevik in het uiterste zuiden van Zweden. Na maar drie jaar te hebben geregeerd, kwam Erik II bij dit gevecht om het leven.

Erik-III

Koning van Denemarken

Erik III volgde zijn neef Erik II op als koning van Denemarken. Olaf Haraldsen, een neef van Erik III, probeerde nog de troon te veroveren, maar dit mislukte. In 1146, nadat hij zo'n negen jaar had geregeerd, besloot Erik III af te treden. Waarom hij dit deed, is nog altijd onbekend. Wel doen twee verhalen de ronde. Zo zou Erik III ernstig ziek zijn geweest, waardoor hij zijn taken als koning niet meer zou kunnen uitvoeren. Een andere reden zou kunnen zijn dat de vorst zich realiseerde dat hij geen goede bestuurder van Denemarken was. Na zijn aftreden trok Erik III zich terug in een klooster, waar hij nog in hetzelfde jaar stierf.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--