Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze carrière had koningin Letizia voordat ze een royal werd

1 oktober 2023 · Leestijd 3 min

De rol van koningin lijkt Letizia op het lijf te zijn geschreven. Toch was de koningin voordat ze Felipe leerde kennen een burgermeisje en werkte ze als journalist. Lees hier alles over de succesvolle carrière van Letizia!

De liefde voor de journalistiek kreeg Letizia met de paplepel ingegoten door haar oma, met wie ze na school tijd doorbracht op het hoofdkantoor van Radio Oviedo. Haar eerste radio-optreden was op tienjarige leeftijd bij radio El Columpio. De vader van Letizia werkte bij deze zender en hij liet zijn twee dochters op zaterdagochtend presenteren.

Tekst gaat verder onder foto.

ANP-304964035

Voor de jonge Letizia was het daarom al snel duidelijk dat zij (net zoals haar oma en vader) het journalistieke vak in zou gaan. Letizia ging daarom journalistiek studeren aan de Universiteit van Madrid. Niet veel later behaalde ze ook haar masterdiploma in audiovisuele journalistiek. Tijdens haar studie is ze nog werkzaam geweest bij verschillende kranten en later ging ze voor haar doctoraat aan de slag in Mexico, maar deze studie maakte ze niet af.

Na haar avontuur in Mexico gaat Letizia aan de slag bij vele televisiezenders waaronder CNN+ en Televisión Española. 

Tekst gaat verder onder foto.

Letizia-nieuwslezeres
Koningin Letizia als nieuwslezeres.

Hierna volgde een succesvolle loopbaan als journaliste, waarbij ze alle kneepjes van het vak leerde. Haar carrière was zo succesvol dat ze uiteindelijk aan de slag gaat bij Telediario 2, een van de populairste nieuwszender van Spanje. Hier doet ze verslag van allerlei belangrijke gebeurtenissen, zoals de aanslagen op 9/11 en de oorlog in Irak. 

Tekst gaat verder onder foto.

ANP-300514451

Ook reisde Letizia naar Washington D.C, waar ze in het jaar 2000 verslag mag doen van de presidentverkiezingen. Niet wetende dat ze jaren later als koningin van Spanje zelf eregast zou zijn op het Witte Huis.

Tekst gaat verder onder foto's.

ANP-372930620
ANP-357974002

Dan ontmoet ze, tijdens een diner bij een collega, de troonopvolger. De connectie werd gelegd en ze ontmoet de prins opnieuw wanneer ze verslag doet van een olieramp. De vonk slaat over en Letizia geeft haar werk als verslaggever op. Eind 2003 kondigen ze de verloving aan en een aantal maanden eerder verlaat ze de journalistiek.  

Tekst gaat verder onder foto.

Letizia Unicef Spanje

Sindsdien heeft koningin Letizia van Spanje veel van het werk voortgezet waarop zij zich tijdens haar tijd als journaliste richtte. Zo vergoot ze het bewustzijn ten aanzien van sociale kwesties zoals kinderrechten, cultuur en onderwijs. Ze is dan ook erevoorzitter van Unicef in Spanje.

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--