Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze prachtige creaties ontwierp Jan Taminiau voor koningin Máxima

30 juli 2023 · Leestijd 3 min

Op 30 april 2013 wordt koning Willem-Alexander ingehuldigd in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Een bijzondere en historische gebeurtenis voor Nederland. Koningin Máxima schittert deze dag in een koningsblauwe japon, ontworpen door de Brabantse modeontwerper Jan Taminiau. Veel Nederlanders zullen de oogverblindende jurk niet snel vergeten.

In de jaren die volgen klopt koningin Máxima geregeld aan bij de 47-jarige couturier. Tijdens bijzondere gelegenheden zoals Prinsjesdagen en staatsbezoeken verschijnt Máxima regelmatig in galajurken van Taminiau. Het leuke is: de koningin deinst er niet voor terug om de prachtige creaties meerdere keren voor de dag te halen. 

Jan Taminiau
Jan Taminiau.

Deze koningsblauwe jurk en mantel vergeten we niet snel. Het geheel wordt speciaal ontworpen voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. In 2015 verschijnt de japon, tegen alle verwachtingen in, opnieuw in het openbaar. Koningin Máxima draagt het kledingstuk tijdens een staatsbezoek aan Denemarken. 

Máxima_inhuldiging_2013
ANP-331867036

Een andere iconische outfit is deze duurzame jas, gemaakt van postzakken. Máxima, toen nog prinses, draagt het ontwerp voor de eerste keer tijdens een opening in Arnhem, in 2009. 

Máxima_postzak_jas_2009

Een creatief meesterwerk kun je deze jurk wel noemen. De japon is gemaakt op basis van het behang op Paleis Huis ten Bosch. Máxima droeg hem in 2017 tijdens het diner ter ere van de vijftigste verjaardag van de koning.

Ook een jaar later, op de vijftigste verjaardag van de Deense kroonprins Frederik, verschijnt Máxima in de jurk. 

Collages (1)

Huwelijken

In 2015 is koningin Máxima uitgenodigd op het huwelijk van de Zweedse prins Carl Philip en Sofia Hellqvist. Voor de gelegenheid verschijnt zij in een bijzondere jurk. Máxima droeg het ontwerp tijdens de koningsvaart, op de avond na de inhuldiging. 

Máxima_huwelijk_Carl Philip_2015

Zes jaar eerder, in 2009, trouwt kroonprinses Victoria, de zus van Carl Philip. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn ook van de partij om de huwelijksdag van Victoria en Daniel bij te wonen. Prinses Amalia, één van Victoria's peetkinderen, is zelfs bruidsmeisje. 

Máxima_huwelijk_Victoria_2010

Wat een plaatje! De avond voor het huwelijk van erfgroothertog Guillaume en zijn vrouw Stéphanie van Luxemburg droeg Máxima deze jurk met 'wybertjes-effect', genoemd naar de snoepjes.

Collages

Staatsbezoeken

Elk jaar staan er voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima een aantal staatsbezoeken op de agenda. Tijdens het staatsbanket, een vast onderdeel op de eerste dag van het staatsbezoek, is het altijd de vraag wat koningin Máxima aan zal trekken. Regelmatig verschijnt zij in een nieuwe japon. Maar het 'recyclen' van een galajurk is ook een kenmerkend verschijnsel van Máxima. 

Máxima_staatsbezoek_Portugal_2017
Staatsbezoek Portugal, 2017.
Máxima_staatsbezoek_Ierland_2019
Staatsbezoek Ierland, 2019.
Máxima_staatsbanket_Engeland_buckingham_palace
Staatsbezoek Verenigd Koninkrijk, 2018.
Máxima_staatsbezoek_Noorwegen_2021
Staatsbezoek Noorwegen, 2021.
Máxima_staatsbezoek_Zweden_2022
Staatsbezoek Zweden, 2022.
Máxima_staatsbezoek_Portugal_2017
Staatsbezoek Portugal, 2017.
Máxima_staatsbezoek_Oostenrijk_2022
Staatsbezoek Oostenrijk, 2022.

In mei 2011 viert Máxima haar veertigste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan biedt het Koninklijk Concertgebouworkest de prinses een concert aan in het Concertgebouw in Amsterdam. Veel (inter)nationale royals staan op de gastenlijst. De zandkleurige jurk die prinses Máxima deze avond draagt zien we in de jaren erna nog diverse keren terug. 

Máxima_40_jaar_2011_amsterdam
Máxima_zandkleurige jurk_Jan_Taminiau
V.l.n.r. officieel bezoek van koning Carl Gustaf en koningin Silvia aan Nederland in 2014, staatsbezoek Luxemburg in 2018, staatsbezoek België in 2023.

Prinsjesdag

Voor de derde dinsdag van september heeft koningin Máxima al meerdere keren aangeklopt bij Jan Taminiau. Ook tijdens de eerste Prinsjesdag als koning en koningin draagt Máxima een jurk van de Brabantse modeontwerper. Het goudkleurige ontwerp zien we negen jaar later terug tijdens het inkomende staatsbezoek van de Italiaanse president. 

Máxima_Prinsjesdag_2013
Koningspaar staatsbezoek Italië
Staatsbezoek Italië, 2022.
Máxima_Prinsjesdag_Jan_Taminiau
Een aantal meestwerken van Jan Taminiau op Prinsjesdag. V.l.n.r. Máxima stapt uit de Gouden Koets in 2010, 2011, 2015, 2019.

Overig

Ook op vele andere momenten draagt Máxima outfits van Taminiau. Zoals bijvoorbeeld tijdens de kroning van de Britse koning Charles (foto rechts). Gedurende het eerste fotomoment op Paleis Huis ten Bosch, in 2019, verschijnt de koningin in een jurk met kleurverloop. 

Máxima_Jan Taminiau

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--