Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal achter de diamanten smaragden parure van koningin Mary

3 mei 2024 · Leestijd 2 min

De Deense koningin Mary staat met de smaragden parure op haar eerste officiële staatsieportret. Een kroonjuweel dat koningin Margrethe in haar regeerperiode veelvuldig heeft gedragen. Dit is het verhaal achter het juweel.

Het bijzondere is dat koningin Mary op het portret voor het eerst de kroonjuwelen draagt. Het betreft de smaragdgroene set met tiara, collier, oorbellen en een grote broche die in drie delen kan worden verdeeld. De smaragdgroene set bevat maar liefst 2056 diamanten en 67 smaragden.

Geschenk van koning Christian VIII

De parure is ontworpen door de juwelier C.M. Weisshaupt als geschenk van koning Christian VIII (1786-1848) aan koningin Caroline Amalie (1796-1881). Het Deense hof noemt zelf als reden voor het geschenk het zilveren huwelijksjubileum van het stel op 22 mei 1840.

Lees verder onder de foto.

hmdronningen2024
Staatsieportret koningin Mary.

De smaragden en diamanten van de set komen deels van hergebruikte items uit de sieradencollectie van Christian VI's koningin Sophie Magdalena, zo valt te lezen op de website van het Deense hof. Denk hierbij aan hergebruikte delen van oudere armbanden, gecombineerd met nieuw aangeschafte stenen. De overige smaragden komen uit de collectie van prinses Charlotte.

Lees verder onder de foto.

smaragden-parure-margrethe
Koningin Margrethe is vorig jaar november voor het laatst gezien met de smaragden parure op tijdens het inkomende staatsbezoek van Spanje.

Het juweel heeft neoklassieke vormen, zoals bloemranken, strikken en gekrulde lijsten of cartouches. Ook zou de parure geïnspireerd zijn op de Franse kroonjuwelen uit die tijd.

Ook interessant om te lezen: het verhaal achter de robijnen tiara van koningin Mary.

Lees verder onder de foto.

Margrethe-parure-smaragden
Koningin Margrethe is vaak gezien in Denemarken met de smaragden parure, zo ook hier in 2010.

Niet mee op staatsbezoek

Koningin Mary zal niet met deze parure op een staatsbanket in het buitenland verschijnen en dat heeft een hele logische reden. Het is namelijk gebruikelijk dat de kroonjuwelen in Denemarken blijven, wat betekent dat ze niet worden meegenomen op bezoek in het buitenland. Wanneer de kroonjuwelen niet in gebruik zijn, worden ze tentoongesteld in de beveiligde kelder onder Kasteel Rosenborg in Kopenhagen. Leuk feitje: de Deense kroonjuwelen zijn de enige ter wereld die zowel als museumobject worden tentoongesteld en tegelijkertijd worden gedragen door de koningin van het land.

deense kroonjuwelen
De smaragden parure is te bewonderen in Kasteel Rosenborg.

Foto's: ANP / Steen Evald, Kongehuset

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--