Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dionne Stax reisde in de voetsporen van Máxima

10 mei 2021 · Leestijd 3 min

Journalist Dionne Stax maakte vanwege de 50e verjaardag van koningin Máxima een serie over het leven van onze koningin. Blauw Bloed sprak met haar over deze bijzondere documentaire, die vanavond voor het eerst op televisie te zien is.

Van Brussel tot Buenos Aires reisde Dionne Stax om zo een beeld te vormen van het leven van onze koningin. Hoe was ze als kind, waar groeide ze op, en hoe woonde ze toen ze toenmalig prins Willem-Alexander leerder kennen? Zo sprak de presentatrice van AVROTROS onder meer met een oud-docente van de koningin en collega's van haar en collega's die met Máxima bij de Deutsche Bank werkten. 

Interview

Een interview met de koningin zelf, dat had Dionne Stax heel graag gewild. "Zeker, het was heel mooi geweest als we haar hadden gesproken. Dat is niet gelukt. Toen dachten we: hoe zou je het dan kunnen doen? We zijn op voor haar heel belangrijke plekken gewest, en laat ik kijken of ik mensen kan spreken die gedurende die periode haar pad hebben gekruist. En dat is gelukt." 

We zien Stax in een mooie oude auto langs het huis rijden waar de koningin opgroeide. De familie Zorreguieta behoorde niet tot de jetset van Argentinië, vertelt ze. Maar status, dat was wel belangrijk. Kosten noch moeite werden gespaard om haar dochter op te leiden voor een goede internationale carrière. 

Verrassing

En dat lukt haar. Máxima gaat eind jaren negentig voor de Deutsche Bank in New York werken. Toen Stax in deze stad aan het draaien was, stuitte zij op een leuke verrassing. "Ik stond voor haar laatste appartement in New York en sprak met correspondent Erik Mouthaan. Er kwam op den duur een hele nieuwsgierige dame, en dat bleek de oude huisbaas van Máxima te zijn. Het appartement bleek ook nog leeg te staan, en toen mochten we even binnenkijken. Dus we zijn even op de plek geweest waar zoals ik me kan voorstellen Willem-Alexander en Maxima samen zijn geweest en hebben uitgesproken: we vinden elkaar leuk, we gaan voor elkaar."

Bekijk bovenaan dit artikel het hele gesprek dat Jeroen had met Dionne Stax over haar nieuwe serie 'Dionne Dichtbij: Máxima'. De serie is vanaf vanavond om 21.35 te zien op NPO1.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--