Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Druk weekend! Dit gebeurde er in het Verenigd Koninkrijk

12 september 2022 · Leestijd 3 min

Donderdag 8 september is koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk overleden. Dit veroorzaakte een kettingreactie van protocollen, veranderingen en gebeurtenissen. Het weekend dat volgde op de dood van de koningin stond in het teken van de nieuwe koning Charles III en het afscheid van de queen in Schotland.

Zaterdag

Op zaterdag is Charles, volledig: Charles Philip Arthur George, uitgeroepen tot Koning van het Verenigd Koninkrijk: van Groot Brittannië en Noord Ierland en andere landen van het Gemenebest. Hij was al koning op het moment dat zijn moeder, koning Elizabeth II, haar laatste adem uitblies. De toetredingsraad heeft de koning zaterdag formeel uitgeroepen in het gezelschap van William, de Prins van Wales en Camilla, koningin gemalin. Ook een selectie van politici waren aanwezig. Miljoenen mensen keken naar de benoeming via live televisie. Nooit eerder werd dit moment uitgezonden. Later op de zaterdag zworen de leden van de het Britse lagerhuis hun trouw aan de nieuwe koning.

Lees verder onder de foto!

ANP-454444560

Rondom het hele land riepen omroepers het nieuws uit dat het er een nieuwe koning is. Dit begon om stipt 11 uur bij St. James Palace. Daarna ging het omroepen verder door het hele land. 

De prinsen William en Harry en hun echtgenotes Catherine en Meghan hebben zaterdagmiddag bij Windsor Castle gesproken met het toegestroomde publiek. Het viertal nam ook een kijkje bij de voor het hek neergelegde bloemen en lazen wat kaartjes die mensen daarbij geschreven hadden.

Lees verder onder de foto!

ANP-454476063

Charles heeft zaterdag ook voor het eerst audiënties gehad op Buckingham Palace, met onder andere Liz Truss en de Aartsbisschop van Canterbury. 

Zondag

Een dag na de proclamatieceremonies in Londen is de Britse koning Charles III zondag benoemd tot het nieuwe staatshoofd van Australië. De bijbehorende verklaring werd tijdens een ceremonie in het parlement in de hoofdstad Canberra gepresenteerd door gouverneur-generaal David Hurley. De proclamatie werd gevolgd door het nieuwe volkslied ''God save the King''. 

De kist van Koningin Elizabeth is vanaf Balmoral Castle naar Hollyroodhouse gebracht. De kist werd in een lijkenauto met glas in rouwstoet vervoerd. De rit had een lengte van 300km. In de rouwstoet reden onder andere ook Prinses Anne en haar man Timothy Lawrence.De tocht bracht de koningin door vele dorpen en steden.

Langs de weg brachten inwoners van Schotland hun laatste eerbetoon aan hun geliefde queen. De eindbestemming lag in Edinburgh. Hier stonden tienduizenden mensen te wachten om een glimp van de koningin te krijgen.

Lees verder onder de foto!

ANP-454550535

Bij de officiële koninklijke residentie Holyroodhouse werd de kist van Elizabeth na een korte ceremonie naar binnen gebracht. De kist werd opgewacht door prins Andrew, prins Edward en zijn vrouw Sophie. Personeel van Holyroodhouse kan afscheid van haar nemen, voordat de kist maandag wordt overgebracht naar de kathedraal St. Giles. Daar wordt een dienst gehouden en kan het publiek langs de kist lopen.

ANP-454554855

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--