Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat doen de royals na de middelbare school?

2 juli 2023 · Leestijd 4 min

Dit jaar worden meerdere royals volwassen of ronden zij hun middelbare school af. Van prinses Alexia weten we dat ze komend jaar een tussenjaar zal nemen. Maar wat gaan andere jonge royals doen na de zomer?

Prinses Ingrid Alexandra 

De Noorse prinses Ingrid Alexandra heeft vorige week haar middelbare school afgerond. Ingrid Alexandra ging naar de Elvebakken High School in de Noorse hoofdstad Oslo. Nu ze haar diploma heeft ontvangen, mag ze gaan studeren, maar de schoolbanken ruilt de prinses eerst even in voor het werkende leven.

Lees verder onder de foto's. 

Ingrid Alexandra
Met deze foto laat het Noorse hof weten dat de prinses is afgestudeerd.
Ingrid Alexandra 18 jaar

In het najaar gaat de 19-jarige prinses aan de slag op Uranienborg School in Oslo als schoolassistent en milieumedewerker. Leuk is dat de prinses hier zelf op school heeft gezeten van 2019 tot 2020. Na haar baan zal ze vanaf januari twaalf maanden lang in militaire dienst gaan bij het Engineer Battalion in Brigade Nord. 

Na de basistraining krijgt de prinses een dienstfunctie toegewezen en zal ze een specifiekere opleiding gaan volgen. Tot slot volgt een periode van trainingen en gaat ze praktijkervaring opdoen als militair. In Noorwegen is er een dienstplicht vanaf 18 jaar. Iedereen wordt opgeroepen, maar alleen de gemotiveerden worden geselecteerd.

Lees verder onder de foto's. 

Prinses-Ingrid-Alexandra-Noorse-strijdkrachten-1
Ingrid Alexandra legeroefeningen 2022

Vorig jaar nog bracht Ingrid Alexandra een bezoek aan de Noorse strijdkrachten en kreeg ze een briefing over het pantser- en het artilleriebataljon. Ze maakte onder meer een proefritje op een quad en nam deel aan een legeroefening. Eerder had de prinses al een vlucht gemaakt met een F-16 en nam ze ook een kijkje bij de marine. 

Lees verder onder de foto's. 

Prinses-Ingrid -Alexandra-marine
Ingrid Alexandra legeroefeningen 2022

Prinses Leonor

De Spaanse prinses Leonor viert in oktober haar 18e verjaardag. Net als prinses Alexia is ze de afgelopen twee jaar naar het UWC Atlantic College gegaan in Wales. Voor de viering van het einde van de examenperiode kwamen haar ouders en zusje, prinses Sofía, nog naar Wales. 

Lees verder onder de foto's. 

Felipe, Letizia, Leonor en Sofía
Leonor, koning Felipe, koningin Letizia en zusje Sofía tijdens de Leavers Celebration van het UWC.
Leonor

De komende drie jaar moet de prinses flink aan de bak tijdens verschillende militaire trainingen. Binnenkort begint de 17-jarige Leonor met een training aan de Algemene Militaire Academie van Zaragoza die een jaar zal duren. Het jaar daarop sluit de prinses zich aan bij de marine om vervolgens een jaar trainingen te krijgen bij de luchtmacht. Leonor treedt hiermee in de voetsporen van haar vader, die ook militaire training heeft gedaan. Wanneer de prinses koningin van Spanje wordt, zal ze daarmee ook opperbevelhebber van de strijdkrachten zijn. 

Lees verder onder de foto's. 

Prinses_Leonor_uitreiking_awards.jpg
ANP-451333966

Prins Christian

Net als prinses Leonor, wordt prins Christian van Denemarken in oktober volwassen. Afgelopen week maakte het Deense hof al bekend dat Christian de toelage waar hij recht op heeft niet zal accepteren. De prins wil het komende jaar eerst de focus leggen op het afronden van zijn school. Vanaf het moment dat Christian 21 wordt zal er opnieuw naar de financiering worden gekeken. Of hij deze dan ook krijgt zal afhangen van zijn studie. Dat betekent dat we de prins voorlopig nog niet zullen zijn bij officiële gelegenheden.  

Lees verder onder de foto's. 

hkh_prins_christian_1_3.jpg
HKH_Prins_Christian.jpg

Of Christian ook een training zal krijgen bij de landmacht, marine of luchtmacht is nog niet bekend. In Denemarken geldt een dienstplicht voor mannen vanaf 18 jaar, maar slechts een klein percentage wordt opgeroepen. Christians vader, kroonprins Frederik, heeft verschillende opleidingen bij de krijgsmacht gevolgd. 

Prins_Christian_met_ouders_voor_schoolgebouw
Christian met zijn ouders, kroonprins Frederik en kroonprinses Mary.

Foto's: ANP/Det Norske Kongehuset/Det Danske Kongehus

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--