Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit ‘Nederlandse’ diadeem draagt Margrethe op het nieuwe staatsportret

23 september 2020 · Leestijd 3 min

Afgelopen maandag bracht het Deense hof een nieuw staatsportret van koningin Margrethe naar buiten. Zij koos ervoor een historisch pareldiadeem te dragen dat in de 19e eeuw gemaakt is voor een Nederlandse prinses!

Margrethe in het nieuwe staatsportret.
Margrethe in het nieuwe staatsportret.

Het diadeem werd gemaakt voor prinses Louise der Nederlanden. Ze werd geboren in Duitsland, als de dochter van de toenmalige Pruisische koning Frederik Willem III. Ze trouwde in 1825 met haar neef prins Willem Frederik van Oranje-Nassau, de tweede zoon van koning Willem I en de broer van Willem II. Zo werd zij een Nederlandse prinses.

De kleindochter van Louise, Louise van Zweden, trouwde met de latere koning Frederik VIII van Denemarken. Deze Louise, in Zweden en Denemarken beter bekend als Lovisa, nam het diadeem na haar huwelijk mee naar Denemarken. Lovisa's zoon Christiaan X is Margrethe's grootvader.

Het diadeem, gemaakt van diamanten en 18 parels, is onderdeel van een set genaamd de Perlepoire set, oftewel de ‘perenparelset'. Deze set bestaat uit een diadeem, halssnoer, oorbellen en broche. Op het staatsportret draagt Margrethe alle vier.

Margrethe heeft het diadeem eerder op officiële galaportretten gedragen. Zoals op het portret uit 2012, en in haar allereerste staatsportret, als kersverse koningin van Denemarken, in 1972.

ANP-331867036.jpg

De Perlepoir-set is ook te herkennen van het staatsbanket dat gehouden werd ter ere van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Denemarken in 2015. Máxima droeg toen voor het eerst haar iconische saffieren inhuldigingsdiadeem mét de diamanten top. Willem-Alexander is Margrethe’s petekind en de banden tussen de koningshuizen zijn sterk.

Staatsportret van koning Frederik IX en koningin Ingrid uit 1960.
Staatsportret van koning Frederik IX en koningin Ingrid uit 1960.

Margrethe is niet de enige in haar familie die gefotografeerd is met de Perlepoire-set. Haar moeder, koningin Ingrid, droeg de set ook op een staatsportret met haar echtgenoot in 1960.

Koningin Alexandrine in 1929.
Koningin Alexandrine in 1929.

Koningin Alexandrine, Margrethe’s grootmoeder, droeg de oorbellen, halssnoer en het diadeem op de foto die in 1929 gemaakt werd ter ere van haar 50ste verjaardag.

Bron: @detdanskekongehus

Foto's: @detdanskekongehus / ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--