Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit was misschien wel de rijkste koning ooit

13 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Koning Mansa Moussa staat bekend als een van de rijkste vorsten ooit. Misschien was hij zelfs wel een van de rijkste mensen die ooit op deze aarde hebben rondgelopen. We maken een tijdreis naar het middeleeuwse Mali, waar een nieuwe koning op de troon komt als zijn broer zijn droom achterna gaat.

Eigenlijk was de troon van Mali bestemd voor Abu Bakr, de broer van deze koning. Deze broer wordt daadwerkelijk koning, maar maakt dan een bijzondere keuze. Abu Bakr is gefascineerd geraakt door de gedachte dat hij land zal vinden als hij de Atlantische Oceaan oversteekt. Hij draagt in het jaar 1312 de troon over aan zijn broer Mansa Moussa, die dan in de geschiedschrijving pas echt in beeld komt. Tot 1337 zal hij over het land regeren. Hoe het met Abu Bakr is afgelopen, zullen we nooit weten. Heeft hij veel eerder dan Columbus het verre Amerika ontdekt? Sinds hij per schip vertrok, de uitgestrekte oceaan op, is er nooit meer iets van deze ondernemende royal vernomen.

Mali lag aan handelsroutes

Zijn opvolger werd heel rijk en machtig. Hij was waarschijnlijk een goed bestuurder met veel politiek inzicht. De omstandigheden waren ook wel gunstig, want er zat veel goud en zout in de grond en het land lag aan belangrijke handelsroutes. De koning vergrootte zijn invloed nog door Timboektoe te veroveren, een stad die een spilfunctie had in de goudhandel. Ook de handel in slaven leverde zijn land grote rijkdom op. 

Mansa Moussa Spaanse cartograaf
Mansa Moussa, met een goudklomp in zijn rechterhand, in de Catalaanse Wereldatlas uit 1375 van de Joodse cartograaf Abraham Cresques en zijn zoon Jehoeda.

Het pleit voor de schatrijke koning dat hij ook beroemd werd door zijn vrijgevigheid. Chihab al-Umari, een Arabisch historicus, omschreef de koning als 'de machtigste, rijkste, fortuinlijkste, door zijn vijanden meest gevreesde', maar ook als 'het best in staat goed te doen voor zijn omgeving'.

Vrijgevig tijdens bedevaart

Mansa Moussa was moslim en liet veel moskeeën bouwen, maar liet inwoners met een ander geloof vrij in hun keuze. Zelf ging hij in 1342 op bedevaart naar Mekka. Het is vooral deze reis die hem veel roem opleverde. Hij zou duizenden bedienden en heel veel goud hebben meegenomen, dat hij onderweg gul uitdeelde aan de armen. In het Egyptische Caïro raakte hierdoor helaas de goudhandel van slag, maar dat 'repareerde' hij deels door op de terugweg veel goud te lenen. 

Het Mali van Mansa Moussa
Het rijk waarover koning Mansa Moussa aan het eind van zijn bewind regeerde.

Tijdens zijn thuisreis nam hij ook wetenschappers en architecten mee, die veel voor de ontwikkeling en bouwkunst van Mali zouden betekenen. Enkele van hun bouwwerken zijn nog altijd te bewonderen in het land. Op een afbeelding van een Spaanse kaartenmaker zien we Mansa Moussa met een gouden kroon, een goudklomp en een gouden scepter. Maar eigenlijk weten we relatief weinig over deze koning, doordat zijn geschiedenis niet heel nauwkeurig beschreven is. Wel weten we dat zijn opvolgers niet zulke bedreven heersers waren en het rijk snel uiteenviel. 

Beeld: Wikimedia Commons

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--