Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zegt koning Charles over zijn moeder op Commonwealth Day

13 maart 2023 · Leestijd 2 min

De Britse koning Charles heeft maandag voor het eerst als monarch de jaarlijkse kerkdienst ter ere van Commonwealth Day bezocht. Bij de kerkdienst in Westminster Abbey in Londen waren ook andere leden van het Britse koninklijk huis aanwezig.

Commonwealth Day (de dag van de Gemenebest) wordt jaarlijks gevierd op de tweede maandag van maart. De dag staat in het teken van het Gemenebest, dat bestaat uit meer dan vijftig lidstaten waarvan koning Charles er van 15 staatshoofd is.  

Lees verder onder foto's!

Ceremonie gemenebest dag
Optreden gemenebest dag 2023

Aanwezige royals

Op deze speciale dag waren de koning en en koningen niet de enige koninklijke genodigden. De prins en prinses van Wales woonde de ceremonie ook bij. De kersverse hertog en hertogin van Edinburgh en de prinses Royal met haar man stonden ook op de gastenlijst. 

Lees verder onder de foto's!

Charles en Camilla 13-03-2023
Koning Charles en koningin-gemalin Camilla.
W&C Commonwealth Day  13-03-2023
De prins en de prinses van Wales.
Hertog en hertogin Edinburgh 13-03-2023
De nieuwe Hertog en hertogin van Edinburgh, Edward en Sophie.

De toespraak

Traditiegetrouw hield koning Charles tijdens de ceremonie in Westminster Abbey een toespraak. In deze speech sprak koning Charles ook over zijn overleden moeder, koningin Elizabeth. 

"Commonwealth Day was iets waar mijn geliefde moeder, de wijlen koningin, enorm trots op was".

Ook zag koningin Elizabeth de dag volgens haar zoon als een kans om haar "gemenebestfamilie" te eren. Een familie "aan wie ze haar lange en bijzondere leven heeft gewijd", sprak hij. 

Lees verder onder de foto!

Koning Charles speech 13-03-2023

"Als opvolger van Hare Majesteit als hoofd van het Gemenebest put ik veel kracht uit haar als voorbeeld, samen met alles wat ik de afgelopen vele jaren heb geleerd van de geweldige mensen die ik door het hele Gemenebest heb ontmoet." 

Lees verder onder de foto!

Charles III Commonwealth day 2023

Hoewel het voor Charles de eerste keer is dat hij als koning sprak tijdens de dienst op Commonwealth Day, hield hij vorig jaar al een toespraak als prins. Hij viel toen in voor de koningin die op dat moment herstelde van een coronabesmetting.

Storm

In Groot-Britannië was het gisteren ook stormachtig weer. Dit leverden grappige beelden op van koningin-gemalin Camilla en de prinses van Wales die met moeite hun hoed vast hielden. 

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--