Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Druk op Britse prins Andrew neemt toe

8 juni 2020 · Leestijd 3 min

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zondagavond een officiële eis ingediend dat het de Britse prins Andrew mag ondervragen over zijn banden met Jeffrey Epstein. Dat melden Britse media maandag.

Er is door de Amerikanen een zogenoemde MLA (Mutual Legal Assistance) ingediend. Daarmee worden twee landen verplicht om informatie met elkaar uit te wisselen over rechterlijke en criminele zaken. In dit geval zou het dus gaan om de getuigenis van prins Andrew over Jeffrey Epstein, de veroordeelde zedendelinquent die vorig jaar in zijn cel zelfmoord pleegde.

Andrew zou volgens de Amerikanen nog niet hebben meegewerkt aan een dergelijk onderzoek naar Epstein. Een middel als de MLA gaat voorbij aan een eventueel verzoek van Buckingham Palace om de prins met rust te laten.

Verklaring Andrew

De advocaten van prins Andrew beweren maandag in een verklaring aan Britse media dat de beschuldigingen van het Amerikaanse ministerie van Justitie niet kloppen. De 60-jarige prins heeft wel degelijk aangeboden om mee te werken aan het onderzoek.

Volgens Andrews advocaten zit de situatie dus anders in elkaar. "Het ministerie van Justitie heeft ons ervan verzekerd dat de hertog nooit een 'doelwit' is geweest van hun criminele onderzoeken naar Epstein en dat ze vertrouwelijk zijn vrijwillige medewerking zochten", schrijven ze maandag in hun verklaring. "In aanloop naar deze gesprekken vroegen we het ministerie van Justitie te bevestigen dat onze medewerking en interviewverzoeken vertrouwelijk bleven, conform de gewone regels die gelden voor vrijwillige samenwerking met het ministerie van Justitie."

Het ministerie bevestigde volgens de advocaten dat Andrews medewerking vertrouwelijk zou blijven. "De hertog van York heeft dit jaar zeker drie keer zijn medewerking aan het ministerie van Justitie aangeboden als een getuige. Helaas was de reactie van het ministerie op deze twee eerste aanbiedingen het verbreken van de regels rond de vertrouwelijkheid en het beweren dat de hertog totaal niet meewerkte. Door dat te doen, bleek dat ze wellicht liever publiciteit zochten dan dat ze de eerder aangeboden hulp accepteerden."

De prins ligt al jaren onder vuur om zijn vriendschap met Epstein. In een gesprek met de BBC sprak Andrew vorig jaar over hun relatie, maar dat viel niet in goede aarde. Zo zou de prins te weinig empathie hebben getoond voor de vermeende slachtoffers van de zakenman. Andrew legde naar aanleiding van alle commotie zijn koninklijke taken neer.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--