Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een bijzondere dag: prins Philip viert 99e verjaardag

10 juni 2020 · Leestijd 3 min

De Britse prins Philip viert woensdag zijn 99e verjaardag. Een bijzondere dag kun je het wel noemen! Niet alleen vanwege zijn zeer hoge leeftijd, maar ook gezien het feit dat de prins deze dag samen met zijn 94-jarige echtgenote koningin Elizabeth mag beleven.

102717857_683397922225180_4785435653479921477_n.jpg

De jarige prins zal zijn verjaardag doorbrengen op Windsor Castle, de plek waar hij samen met Elizabeth sinds de coronapandemie verblijft. De afgelopen twee jaar leefde het koninklijk paar overwegend apart van elkaar. Prins Philip genoot van zijn rust op het landgoed Sandringham, terwijl de Queen het grootste deel van het jaar doorbracht op Buckingham Palace.

Het Britse hof deelt deze nieuwe foto van Philip en Elizabeth samen op Windsor Castle.

Lees verder onder de foto.

In de zomer van 2017 besloot de hoogbejaarde prins zich terug te trekken uit het openbare leven. Niet minder dan 31 jaar na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zette hij een streep onder zijn eindeloze reeks officiële verplichtingen.

Lees verder onder de foto's.

In 2011 bij zijn negentigste verjaardag had Philip al aangekondigd het rustiger aan te gaan doen. Een aantal beschermheerschappen werd verdeeld onder de jongere generatie van de koninklijke familie en het aantal optredens buiten de deur werd teruggeschroefd. De hertog van Edinburgh bleef echter nog veel bijeenkomsten bijwonen, al werden die voor zijn gemak voortaan gehouden in het paleis.

Lees verder onder de foto's.

Na zijn 'pensionering' bleef Philip bij bijzondere familieaangelegenheden van de partij. Zo konden we een glimp van hem opvangen tijdens het huwelijk van zijn kleinzoon Harry met Meghan Markle. Enkele maanden later, in oktober 2018, was Philip ook present bij de bruiloft van zijn kleindochter prinses Eugenie en Jack Brooksbank.

In december 2019, vlak voor Kerst, werd de prins opgenomen in het King Edward VII ziekenhuis in Londen. Wat er precies aan de hand was, werd niet bekendgemaakt door Buckingham Palace. Het ging om een "een aandoening waarvan bekend was dat hij die had", zo berichtte het Britse hof.

Prins Philip werd op 10 juni 1921 op het Griekse eiland Korfoe geboren als prins van Griekenland en Denemarken. In de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Britse Royal Navy, en ontmoette in die tijd ook prinses Elizabeth. De vonk sloeg over.

Kort voor zijn huwelijk met Elizabeth in 1947 deed hij afstand van zijn Griekse en Deense titels en werd hij Brits staatsburger. Na het huwelijk kreeg hij de titel hertog van Edinburgh.

In 1952 veranderde zijn rol en zijn leven toen Elizabeth koningin werd. Sinds die tijd heeft hij zijn vrouw jaar in jaar uit bij haar werk ondersteund. Elizabeth heeft Philip altijd haar steun en toeverlaat genoemd. Schoondochter Sophie verklapte in 2016 in een tv-documentaire over de prins dat humor het geheim achter het lange en gelukkige huwelijk is.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--